Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Křovinořez Oleo-Mac Sparta 26 - poměr oleje a benzínu

Od: petrsvetr01 odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,

zdědil jsem křovinořez Oleo-Mac Sparta 26 a bohužel jsem na něm nikde nenašel - ani na víčku - jaký tam dávat
poměr oleje a benzínu.
Manuál se mi na Internetu také nedaří najít. Poradil by někdo?
A případně ještě taky jakou značku oleje?
S pozdravem,
PetrSvetr

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavel
hodnocení

0x
Pokud je to dvoutaktni motor, tak dávejte poměr 1:50 a používejte olej pro vysokootáčkové motory.
yarda1

Dě se koupit i speciálně namíchaná směs co v ní nejsou $račky pana Babiše, pravda, asi za 130Kč litr. Já jsem si ji na zkoušku koupil tady:

maps.app.goo.gl/...

130 za litr "superbenzínu"..hmm..Tak to bych vzal radši srp nebo "manuální" kosu
trtr

Zdravím, tak alkylátové palivo je ideální na uskladnění, nebo neustálou pohotovost - centrály atd. proto ta cena.

hodnocení

0x

Našel jsem jen pro model Sparta 25.

myoleo-mac.com/...

Křovinořez Oleo-Mac Sparta 26 - poměr oleje a benzínu

petrsvetr01
hodnocení

Paráda. Díky. Je to dvoutaktní.

To bude shodné s tím typem 25.
Takže poměr 1:50.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, ano je to 50:1, ale problém je to provozovat na alespoň stejný typ oleje. Pokud je tam karbon z např. z M2T oleje a vy tam šoupnete červený Stihl, tak asi pápá motore. Koukněte otvorem na svičku, jak vypadá píst.

vernon
hodnocení

0x
Samozřejmě 1:50 a samozřejmě vždy moderní dvoutaktní olej. M2T do toho vůbec nesmí přijít...
trtr

to že nesmí, neznamená, že tam nebyl. Mimochodem vyzkoušel (nouze) jsem do staré mašiny a jede to. *smich*

petrsvetr01
29.01.25 13:17
hodnocení

Ok, díky.

hodnocení

0x

Olej - dávkování, název ... podle rádců.

Hlavně nepoužívejte běžné benziny. Vznikají sraženiny, které auto sežere, ale malé karburátory se rychle ucpou. Já vloni 3x rozborka karburátoru. Doporučuji Verva 100 NEOBSAHUJE standardně používaný biolíh, ale je založena pouze na bázi ETBE (ethyl terc-butylether)...

Souhlas, nic jiného už do zahradní techniky neleju, na zimu nevypouštím a na jaře na drc jedu.

trtr

Zdravím, pokud lze, je nevypouštět chyba! Nádrže, hadičky a hlavně membrána karburátoru trpí a pomalu se rozkládá.

hodnocení

0x

Aj keď miešanie je u tých nových olejov do benzínu 1:50 tak je vhodnejšie 1:40 . Je lepšie mazanie a píla lepšie ide. Vlastná skúsennosť. Čiže štamperlík oleja na 1 liter benzínu. A dávam stabilizátor do benzínu. Včera som akurát čistil starú pílu Stihll 044, ktorá stála cez 10 rokov. Po vyčistení filtra chytla na 5 krát a to tam bol 10-ročný benzín. Holt stará kvalita.

trtr

Zvyk je zvyk, ale obecně je to zbytečné, maximálně na zajetí. Více to kouří a svíčka se zanáší. Navíc flaška oleje 1l vydží jen "40" litrů namísto 50.

Píla husgvarna bola zabehovaná na M6A do oleja,podľa predpisu vtedy. 1:25 pomer,potom šla na M2T- pomer 1:40, potom zmena na original olej 1:50 . Vráteno na miešací pomer 1:40 na originál olej do benzínu, lepšie mazanie,nezavíja a neprehrieva sa tak.

trtr
No největší problém je to kombinování typů, to nedělá dobrotu. Proto se nedivím, že pila řeže a chová se tak, jak popisujete. Ono to něčeho na M2T olej dát moderní olej je jistá smrt, naopak to tolik nevadí, ale pokud to bude delší dobu, taky to nebude ideální.

Tak šiel vývoj v ohľade olejov, Najhorší bol M2T ,veľa sadzí vo výfuku a zanášalo to sitko zachytavajúce iskry.

trtr

Tak to potom jo, to je dá pochopit.

vernon
Pokud motor běžel na tuhle sračku, nesmí se bez jeho rozebrání a vyčištění přejít na moderní oleje. Hrozí zadírání kvůli uvolňování karbonu.
Tvůj problém, že sis pilu přidřel a teď musíš míchat 1:40, aby to fungovalo. Ale neraď to druhým...

trtr

Máte pravdu a již jsem to již zmiňoval. Z kontextu ale vyplynulo, že je jedná o starou pilu, která se používáním již patrně opotřebovala a postupně "adaptovala" na nový režim, ale ideální to není.

vernon
Ano, ale on to radí tazateli, že je to vhodnější. Není.
Do své přidřené pily, ať si dává třeba čistý olej. Jeho problém...
Já mám Stihlku od roku 1991 a už v té době jsem do ní dával stihláckej olej. Na trhu už normálně byl.
asd1

Tak on ten Stihl olej je dost primitivní JASO FB... ;)

vernon
A na hony vzdálený M2T...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]