Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živý plot z jilmu je dole bez listí

Od: falcon® odpovědí: 5 změna:

Dobry den

mame zasazen jilm s tim ze to je rychlorostouci zivy plot, nicmene nektere stromky po nekolika letech se takto dole vycistil. nevite co s tim? nebo kde seriznout v jake vysce?

doplněno 22.02.25 22:38:

Dobry den,

opravdu se jedna o jilm sibirsky. Udelal jsem nove fotky :)

takze by jste radily to riznout treba nejakych ěé cm nad zemi , eventuelne jak je poskozena kura tak pod ni?

Živý plot z jilmu je dole bez listí
Živý plot z jilmu je dole bez listí #2
Živý plot z jilmu je dole bez listí #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Je to děsný plevel, tedy pokud je to sibiřský kilm alias turkestánský brest.

Mám z toho plot a jediná výhoda je rychlý růst, ovšem ten se v požadované výšce nezastaví.
Každý rok zkracuji aspoň o dva metry. Je to děs.
Druhá věc, co se týká kořenů tak minimálně tři metry okolo sežere všechny živiny (z něčeho musí tak rychle růst).
Takže záhonek poblíž můžete zrušit, díky prorostlým kořenům ho nezryjete a díky absenci živin tam nic neroste.
Letos jsem kopal okolo záhonku výkop metr hluboko, přesekal kořeny a zakopal tlustou plachtu z kamionu, uvidím zda to pomůže, pokud ne, zřejmě plot zruším.

Zajímavost je, než jsem zakopal tu plachtu, začal jilm obrůstat přímo z odhalených kořenů ve výkopu a to na obou stranách výkopu. Takže opatrně s tím na zahradě, je to nezmar.

Ale zpět k otázce.
To vyholování dole je vlastnost, ja jsem už dvakrát vzal pilu a naprasáka to uřezal půl metru od země.
Potom je důležité několikrát za rok stříhat a vždy nechat přírůstek třeba jen 20cm.
V podstatě si zapěstovat korunku, podobně jako u ovocných stromků, níže.

doplněno 30.01.25 10:46:

sibiřský kilm = sibiřský jilm

km
hodnocení

3x

1/ přijde mi, že to na fotce není jilm, nicméně fotka nekvalitní
2/ má to ožraný kmínek od zvěře
3/ pokud chcete hustý živý plot, musíte často střihat, plot se sám nevypěstuje pouhým zasazením

jiofa
hodnocení

1x

Já přidám. Zapamatujte si pro příště, že vše co je rychle rostoucí je pro tyto účely nevhodné. Pravda známa od dob zahradnictví.

hodnocení

0x

Já si myslím, že z tohoto jilmu živý plot nebude nikdy. Čím později se s ním rozloučíte, tím problematičtěji budete dostávat kořeny ven. Přemístěte ho na místo, kde bude mít dost místa a bude z něho krásný solitér. ;)

host
hodnocení

0x

Jilm se hodí na zahradu jako altánek, zvláště jilm převislý, který udělá pěknou stříšku jako velký hřib nebo deštník. Pod to lavičku a máte klidný koutek. Napířklad u stanice autobsu ve vršovicích na míčankách jsou dva menší. Na živý plot se nehodí. Výborný je jilm do parku pro děti jako prolézačka, dole holý, nahoře hustý, nepadá z něj žádný ošklivý odpad.

Někdo si jako živý plt dává habry, které za pár let vyrostou a zesílí jim kmen jako stehno a přerostou plot a co s nimi...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]