Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přeseknout větev?

Od: klaus® odpovědí: 12 změna:
Jak přeseknout větev,kdyz jsem dnes našla větev vzala jsem ji domů,chtěla jsem ji přeseknout a nešlo to co to může být za dřevo.Sekala jsem sekerou silou a nic.Motorovou pilu nemám.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jk2021
hodnocení

3x

Čerstvé pružné mladé dřevo, tupá sekera...?

hodnocení

3x

Přesekneš ji tak, že větev položíš na špalek. Pak si nabrousíš sekeru. A nakonec ruku se sekerou napřáhneš a větev usekneš.

Motorovou pilu sice nemá každý, ale pilku na dřevo bys mít mohl. Pokud to nejde sekerou, tak pomalu přeříznou pilkou.

A co je to za dřevo? To zjistíš třeba tak, že se podíváš na strom, pod kterým je ta větev.

Některé dřevo je pružné a pokud máš ve špalku dolinu, tak dřevo propruží a zpomalí sekeru. Pak musíš sekat na vyvýšeném okraji špalku, aby pod dřevem nebyl volný prostor.

kdosi

Pilkou na kov to konec konců jde taky, pokud nemá tu na dřevo.

hodnocení

3x

Tak nevím: Buď blbě čtu nebo co rádce, to Rambo. Všichni tu popisují probém tak, jako by sekání mělo jít " jednou ranou". To samozřejmě lze. V závislosti na vlastnostech větve a sekery u slabších větví, ale řekněme do tří centimetrů průměru. Silnější a šikovnější jedinci i tlustší větve. Ale pokud se ptá žena, spíš méně. Silnější větve samozřejmě na víc ran na střídačku šikmo zleva a zprava tak, aby se dřevo postupně vyštipovalo. Opakované kolmé údery do stejného místa silné větve vedou leda tak k vysílení sekerníka ;).

km

samozřejmě máte pravdu. radilové asi vychází z toho, že nějak podvědomě vědí, do čeho se sekerou pustit a jak. já třeba jakmile se musí větev seknou víc jak 2–3× tak do toho sekerou prostě nejdu, ideálně, když to jde na jeden sek. suché smrkové větve, pokud nejsou vyloženě tenké, tak mě ani nenapadne to sekat sekerou. a sekat nakolmo je samozřejmě taky nesmysl, ale člověk si to prostě neuvědomí, že to má zmínit. prostě zkušenosti.

lidumil
hodnocení

2x

Pošlete fotku - většinou dřevo pod sekyrkou povolí ...

km
hodnocení

2x

:)

"Jak přeseknout větev" pro někoho snadné, pro jiného složák. větev umístit na hranu špalku a do tohoto místa tnout silou ostrou sekerou = úspěch zaručen

"vzala jsem ji domů" proč to děláte?

"chtěla jsem ji přeseknout" proč, chcete s ní zatopit?

"co to může být za dřevo" cokoliv vás napadne, našla jste to v parku nebo v lese? přidáte fotku?

"Sekala jsem sekerou silou a nic" zřejmě jste to dělala prvně a neumíte to, ale také nepíšete jak ta větev je silná, což je docela rozhodující, jestli ji přepůlíte na první sek

hodnocení

1x

Sekala jsem sekerou silou***to se musíte trefit sekerou do větve. nebo vyměnit dětskou sekyru za opravdovou.

bramburka
hodnocení

0x

Nejaky soused jiste bude pilku mit:)

hodnocení

0x

Lépe se větev sekerou přesekne, když se seká šikmo, cca 35 stupňů, ne kolmo na větev. A když to nejde najednou, tak sekeru zaseknout šikmo do větve, pak zvednout i s větví a druhou ranou na špalek doseknout.

A ještě doplnění : na sekání větví, slabších kmínků a pod se používala šiřší sekera s tenčím ostřím a kratší násadou, nepoužívala se klasická štípací sekera s klínovitým ostřím a delší násadou /topůrkem/..

lisbet
hodnocení

0x

Zkus raději ruční pilku.

Sekerou se špatně seká, Sekerka slouží spíše na štípání špalků (po vláknech)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]