Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mráz a plastový sud

Od: dohnivak odpovědí: 21 změna:

je pravda, že když do plastového sudu na vodu venku nasypu kg soli, nepraskne mrazem, jenom jsem to někde zaslechla, jinak já dávám dovnitř klacky a stejně mi dno jednoho prasklo, zatím mám oba sudy venku s vodou,d

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Slaná voda samozřejmě při mírnějších mrazech nezamrzne, tudíž sud neroztrhne. Je ale otázka, co s tou slanou vodou hodláte dělat .

Jak zamrzání zabrání klacky*sok*?

dohnivak
hodnocení

můj táta to kdysi dělal, dával do plechových sudů klády, nebo břevna z plotu až na dno, odkoukala jsem to,tak uvidím, vodu přes zimu potřebuji, různé mytí věcí, chodníku, zkusím ty petky,d

Klacky jsou stlačitelné.

Klacky (dřevo) jsou stlačitelné, dokud nenasají vodu (záleží na vysušení a druhu dřeva), stejně jako někdy vkládané pěnové polystyrénové desky (jsou nasákavé a vydrolují se do vody). Tudíž neúčinné.

trtr
hodnocení

4x
Zdravím, voda musí ven, pokud to "nejde", tak PETky, do 1/3-1/2 plné vody a hodit do sudu, ideálně třeba 2-3-5 ks, ať může mráz muchlat plast petek.

Když už, tak do PET se dávají jemné oblázky jako balastní zátěž, aby se PET lahev ponořila a horní zavzdušněná část vytvářela "únikový prostor" pro rozpínající se povrchový led (a funkční jen pro povrchový led). Proč voda určitě do PET ne, asi si každý domyslel.

Samozřejmě vypustit nádrž je nejlepší řešení.

trtr
U nás to používají na koupališti a v pohodě, akorát vršek neutahovat, při stisku musí ujít vzduch.

hodnocení

3x

No, dát kilo soli do sudu, tak se samozřejmě o něco sníží bod tuhnutí. Mořská voda má v sobě cca 3,5 procenta soli a mrzne při -2°C. Vaše kilo soli na běžný dvousetlitrový? sud spolehlivě znehodnotí vodu pro jakékoliv použití, snad kromě hrubého oplachu, ale s bodem tuhnutí neudělá takřka nic.

PET lahve napomohou snížit sílu, kterou led sud rozpíná, ale musí se to umět (popsali už jiní). Takovej kus dřeva v sudu snad může, při vhodné poloze a velikosti zapříčinit, že led se bude chvíli deformovat, ale jak nabere na tloušťce, je i po teoretické šanci.

Sečteno a podtrženo, vymejšlíte stejnej nesmysl, jako můj tchán. Místo toho, aby sudy vylil, naházel mi tam PETky. Nejdřív plavaly na hladině. Tak je naplnil vodou. To taky nefungovalo. Při příštím kole "plavala" v sudu polínka. Samozřejmě zamrzlá v ledu. Zprvu to vypadalo, že za ty polínka ten led aspoň vytáhnu, ale při pokusu o nadzvednutí se to krásně rozlomilo podél polínka a ledová kra spadla zpátky do sudu, takže jsem nakonec ty sudy vylíval o něco moudřejší a mokřejší.

A k poznámce, že sudy z HDPE (polyetylen s vysokou molekulární hustotou) vydrží téměř vše: Skutečně jen téměř a bohužel jen po omezenou dobu. Problém je zejména UV záření. Sudy postupně křehnou, mám 2, cca 10 let a už to mají "za pár". Při posledních dvou vyléváních se ozývalo nepěkné praskání. Delší životnost by snad měly mít ty probarvené, zpravidla modré...

dohnivak
hodnocení

mám známého, a ten svařuje sudy, takže ten prasklý mi na dně svařil, no asi tak,d

Ano, výhodou termoplastů je, že je lze svařovat. A výhodou známých je, že mnohdy dělají za "děkuju". Jinak by cena opravy byla na úrovni ceny bazarového sudu. Průšvih degradovaných plastů je, že svařování nemá dlouhodobý efekt. Při příští příležitosti to praskne o kousek vedle. Ale to už jsme mimo téma.

hodnocení

2x

Pozrite si film z polarnych oblasti, more, aj ked je slane, zamrzne, akurat zacne pri povedzme -5.

Ziadne zazracne riesenie pre sud nie je, vodu musite proste vypustit na zimu. Mierne moze pomoct nieco, co vie lad stlacit, kus dreva to urcite nebude.

km
hodnocení

2x

vylít nebo umístit do nezámrzného prostoru, to je tutový že nepraskne ;)
sůl jako jo, ale je to imho blbost, protože znehodnotíte vodu

hodnocení

2x

Dlouhé prkno či kulatina se skutečně dává do sudů, někdy to pomůže, jindy ne. Zřejmě záleží jak moc a jak dlouho mrzne. Dlouhá a co nejrovnější PET láhev naplněná částečně pískem, aby nad hladinu vyčnívala jen trochu a zbytek byl ponořen, by podle mě mohla fungovat lépe. Jde o to, aby byla narušena těsnost ledového špuntu na hladině, kterým by pak mohla voda ze spodní části, ve které narůstá tlak, vytékat na zamrzlou hladinu.

hodnocení

1x
Záleží ma materiálu sudu. Sud z polyethylenu vydrží skoro vše. Některé plastové sudy na dešťovku z hobbymarketů jsou z křehčího plastu, a ty můžou prasknout, když se na ně jen škaredě podíváte. Zvlášť v mrazu.
tm
Ty zelené prdnou u dna hned. Přitom mají víko otevřené
Protože skoro nikdo nemá podklad, který by síly rozložil rovnoměrně. Položí to na kameny, betonové dlażdice, nebo cihly. Pak je tam pnutí a vysoké lokální tlaky a prdne to. Tyhle šmejdovní sudy musí ležet rovně na něčem měkkém, co tlaky rozloží. Ale nejlepší je je nekupovat.
dohnivak
hodnocení

mám ten zelený, jeden široký druhý menší, ale kdysi jsme měli z chemičky takový modrý a pevný, mám v něm klacky až na dno,d

km

tomkk: to potvrzuju

hodnocení

0x

Už asi pátý rok nechávám v jednom plastovém sudu vodu přes zimu. Dešťovou vodu potřebuji pro psa. Starou dešťovou (a v létě špinavou z kaluží) přijímá raději než vodu z vodovodu. Také mám hodně pokojovek a také mám zkušenost, že první jarní týdny bývá velké sucho a je potřeba zalévat i na zahradě. Sůl bych do sudu nikdy nedala. Všude, kde tu vodu používám, by škodila. V dávné minulosti jsem někde slyšela nebo četla, že kus dřeva v té vodě zamezí prasknutí nádoby mrazem. Tak tam dávám dvě polínka. Zatím mi to takhle těch pár let vyhovuje. Když je obleva, naplním pár PETek domů do zásoby.

dohnivak
hodnocení

také vodu přes zimu potřebuji, různě, na umytí bot, nebo chodníku, a můj táta tam dával kdysi opravdu klády, nebo břevna z plotu, ale musely dosáhnout až na dno, on mi to ukazoval, mám to také tak, tak uvidím, jestli praskne,d

hodnocení

0x
Dejte pokoj s plastovým sudem.Me při těch slovech rozbolela hlava.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]