Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Clematis (plamének) - proč vadne?

Od: alienstar odpovědí: 4 změna:

Zdravím.

Mám jednu otázečku. Mám na zahrádce asi 15 druhů Clematisů. Cca v květnu a červnu když mají začít kvést najednou uvadnou a uschnou, někdy celý Clematis a jindy jen některé výhony. Na jaře zase vyrostou, a tak je to každý rok. Někde jsem se dočetl že je to mrtvička (nevím jak jí teda předejít) a jinde že může jít o houbovou chorobu (prý nějaký postřik co obsahuje měď - prý třeba skalici).

Nemůžete mi někdo poradit co s tím aby se Clematisům dařilo?

Děkuji Milan

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarda20*
hodnocení

1x

Clematis nesnáší slunce na kořeny. Zkuste ho přesadit na jiné, více chráněné místo.

alienstar
hodnocení

Pěstuji klematisy na poli,, kořeny zastíněné mám,, ale pere na ně od rána do večera slunko.

U kamaráda který má jeden plamének na zahradě, tak an něj taky pere slunko od rána do večera a daří se mu.

Nemůže to vadnutí a posleze schnutí plaménků způsobovat nějaká choroba?

charlie1366*
hodnocení

0x

Rostlina má ráda světlé stanoviště, ne však přímé slunce. Nejlépe se klematisu daří na stinnějších místech např. u vchodu domů apod.

Plamének (Klematis) má na stanoviště, zejména na půdu, minimální nároky a roste i ve štěrkovité, chudé půdě. Nesvědčí mu příliš kyselá půda bez vápníku, proto před výsadbou půdu podle potřeby upravíme mletým vápencem.

hodnocení

0x

Tatínek měl také takový problém, než mu kamarád řekl, že plamének musí mít hlavu na slunku a nohy ve slepě. :D Taťka kolem kmínku dal staré tašky ze střechy a plamének se mu odvděčil nesmírným množstvím květů *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]