Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pokácet thuje i přes nevůli úřadů?

Od: sandra® odpovědí: 57 změna:

Zdravím, máme "živý plot" z thují, cca 50 metrů dlouhý, na výšku to má víc jak náš dům, tedy přes 8 metrů a rozhodli jsme se je odstranit a dát tam normální živý plot do cca 1.8-2 metry výšky a hlavně to udržovat. Tohle je jako na hřbitově, vypadá to ošklivě a ještě to může být i nebezpečné. Problém je, že úřad pokácení nepovolil, protože to prý tvoří kolorit obce a je jich škoda a prý to odporuje zákonu (upřímně netuším v čem, požadované maximální rozměry nedosahuje ani jedna, akorát je problém, že je jich fakt hodně, takových 60 jich je určitě). Úřad nepovolí ani jejich seříznutí (i když to by stejně znamenalo "rozvalení" a bylo by to ještě hnusnější). Tak bych potřebovala poradit, jak zařídit, aby alespoň polovina z nich uschnula a byl i pro úřad legitimní důvod pro jejich odstranění. Poradíte prosím?
Není to nic proti přírodě, dáme tam něco vhodnějšího na okrasnou a rekreační zahradu, prostě nechceme být jako na hřbitově. Navíc prý thuje vysávají pozitivní energii a předávají negativní a jsou jedovaté a my máme psa, který sice nic neokusuje, ale člověk nikdy neví. Díky.

57 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x
Dobrý den, zde máme pravidlo Z7, tak si ho přečtěte a nečekejte odpovědi, jak něco obejít nebo učinit "ojeb" Pokácíte-li, tak zaplatíte tučnou pokutu, ale myslím si, že ze strany úřadu v tom nebude nic osobního. Negativní energii, kterou dle Vás vyzařují thuje, nebudu raději komentovat. Thuje vysává z půdy maximálně hodně vody a psa zřejmě vůbec nezajímají. Zdravím!
doplněno 22.12.24 21:22: sandra - dělejte, jak myslíte. Jenom doplním, že pokutu může úřad vymáhat i soudně, resp. až exekučně, což by cenu za thuje o dost navýšilo.
hodnocení

Já nechci učinit žádný ojeb, já chci pokácet nechtěné thuje na svém pozemku, kde překážejí, stíní a jsou nebezpečné. To, že úřad jedná nevhodně je věc, kterou chci obejít. Navíc ty hnusné thuje nahradím něčím normálním a ve větším množství.

A pokutu opravdu žádnou platit nebudu, když to uschne. Nebo mám snad čekat, až to ČEZu přetrhá dráty nebo mi to spadne na auto? Zaplatí mi pak úředník škodu? Ostatně co je komu do toho, co dělám na svém pozemku? Napadá mě, začít je postupně odřezávat, aby to aspoň prořídlo, protože to fakt je hrůza. Když původní majitel před "padesáti" lety tohle zasadil, z jakého důvodu to já nemůžu odstranit? Přijde vám to v pořádku?

hodnocení

reakce na doplnění: a právě proto to chci vyřešit nenásilnou formou. Když se úřad blokl a takhle háže klacky pod nohy, tak je prostě nějak donutit k souhlasu a hledám nějaký normální způsob. Jasně, že polít benzínem a zapálit by pomohlo, ale dost těžko bych to vysvětlovala :) A ty thuje tu prostě nebudou. Jenže mučení (i strom je živý tvor) opravdu odmítám, i když samozřejmě uvařit sud vody a zalít každou thuji by znamenalo, že uschne, ale to prostě není správné. Takže místo vyhrožování pokutou nebo dokonce exekucí mi poraďte, jak to nenásilně vyřešit a thuje v klidu odstranit a na jaře tam vysadit něco normálního (uvažuji o vrbě, habru a podobně, co se dobře tvaruje, udržuje a přitom roste rychle, aby to nebylo dlouho holé).

fuk

Tak nám ukaž písemný zamítnutí úřadu, Nechápu proč tady píšeš argumenty kdo bude platit škodu, to jsi měla napsat do té žádosti.

V čom je tuja nebezpečná? Ona sa dokonca ohne v búrke a nepoláme sa. Problém na tých tujach je len jeden a to váš,že sa vám niečo znepáčilo, čo tam bolo skôr než vy.

liska5

Túje jsou věčný stín, polovina zahrádky neúrodná, neproudí tam vzduch, drží se v nich komáři... Aspoň tak to vidím u známých, co doplácejí na sousedovu výsadbu.

tm
Furt ta nemoc, že něco spadne na auto...

re4zon
hodnocení

4x
Az bude mokry snih, tak nektere nahodou prasknou pod jeho tihou, treba je zrovna nejaky vandal nariznul. Nafoti se to a kdyby mel nekdo problem, muze zkusit dokazat, ze to tak nebylo. A kdyz se to stane u deseti tuji uprostred, za rok uz to nebude souvisly porost..
hodnocení

Taky dobrý nápad, díky :)

pecenkav
hodnocení

3x

Jak se ten úřad dozvěděl, že to chceš pokácet?

fuk

Asi se moc a konkrétně ptala :))

hodnocení

Byla jsem se zeptat, bohužel jsem asi až příliš poctivá, což se zjevně úplně nevyplácí...

hlavicka
hodnocení

2x

Který úřad to nedovolil? Pokud to jsou tvoje thuje a na tvým pozemku tak snad žáden úřad nemá co kecat do toho jestli si je pokácíš nebo ne. Thuje snad nemají v zákonem stanovené výšce větší obvod než jaký stanoví zákon a proto jejích kácení snad není třeba nikde hlásit a žádat o povolení. Nejsem ale právnik a až tak dobře se v tom nevyznám.

hodnocení

Tady je problém, že tvoří souvislý porost větší než 40m2, což je další podmínka... Osobně si taky myslím, že do toho fakt nemají co kecat, protože nejde ani o chráněné dřeviny a navíc budou nahrazené, i když ještě nevím čím. Podle mě je jeden řez motorovkou lepší než je polejvat horkou vodou nebo roundapem a svinit životní prostředí, ale bohužel se k tomu úřad postavil takhle, tak to potřebuju pokud možno nenásilnou formou vyřešit. Možná by pomohlo zavolat na ČEZ, požádat je o redukci, protože jsou vyšší, než místní elektrické vedené a požádat je, aby řízli o nějaký ten metřík níž. A ČEZu snad úřad odporovat nebude.

Pokud stromy zasahují do drátů, tak ČEZ ti napřed napíše dopis, sť to ořežeš, jak je třeba a stanoví nějaký datum. Když se to do té dobyy neořeže pošle na rto ČEZ buď svoje lidi a nebo nějakou firmu.

hodnocení

A kdybych přímo zavolala na ČEZ, že tu je tenhle problém, ať někoho pošlou? Nechce se mi moc věřit, že by to mohl dělat amatér, vždyť v těch drátech je bůhvíkoliv voltů a elektrický oblouk není mýtus. Jenže byli tu z ČEZu vcelku nedávno a vůbec je to nezajímalo.

hlavicka

Pokud ty thuje ohrožují elektrické vedení nebo do něho zasahuji tak zavolat na ČEZ distribuci a oni přijedou to zdarma ořezat a zkrátit. Před dvěma léty mi takto ČEZ zdarma přijel zkrátit jednu thuji která se už blížila k drátům. Jinak pokud ty thuje jsou nějak nebezpečné a ohrožují něco tak to tomu úřadu zdůvodnít i tím.

fuk

Pokud ty tuje nejsou blíž než 2 m k těm drátům - tak imo řezat nebudou, je to pro ČEZ zbytečný výdaj... Pokud jsou blíž než 2 m, tak volej čez distribuci, Nejspíš si vyžádají fotky

Já bych něco zkrátil a počkal rok, to je totiž promlčecí doba přestupku. A pak znova. Za pár let to bude dole celý :)

Anebo musíš vymyslet jiný důvod, ale pád tuje ohrožení zdraví a majetku asi jako argument neprojde, stínění oken a zamezení odlunění bytu by ale mohlo. Neznáme místní situaci...

asd1
Ochranné pásmo není vzdálenost od drátu, ale pruh na zemi, šířka je podle druhu vedeni a měří se od svislice od krajních dratu. V tom pruhu nesmí být nic vyššího nez 2m.

hodnocení

2x

Tak nezbývá, než se postupně dostat pod těch 40 m..

hodnocení

Nenápadně protřídit a prořídnout, třeba začnou padat samy. Asi jo, bohužel to je běh na docela dlouhou trať a já jsem chtěla už na jaře začít řešit nový živý plot. "Ať žije byrokracie"...

hodnocení

2x

Vyhláška o ochraně dřevin a povolování jejich kácení č. 189/2013 Sb. stanoví:

§ 3 Velikost a charakteristika dřevin, k jejichž kácení není třeba povolení

Povolení ke kácení dřevin, za předpokladu, že tyto nejsou součástí významného krajinného prvku [§ 3 odst. 1 písm. b) zákona], náhradní výsadby (§ 9 odst. 1 zákona) nebo stromořadí, se podle § 8 odst. 3 zákona nevyžaduje

a) pro dřeviny o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí,

b) pro zapojené porosty dřevin, pokud celková plocha kácených zapojených porostů dřevin nepřesahuje 40 m2,

c) pro porosty energetických dřevin nebo vánočních stromků zpravidla jednoho druhu, pěstovaných pro dosažení rychlé a vysoké produkce stromků nebo dřevní hmoty a s produkčním cyklem mezi sklizněmi do 10 let,

d) pro ovocné dřeviny rostoucí na pozemcích v zastavěném území 6) evidovaných v katastru nemovitostí jako druh pozemku zahrada nebo zastavěná plocha a nádvoří.

Pokud tedy splňujete podmínku stanovenou v § 3 písm. a), lze kácet dřeviny bez povolení.

Tazatelka psala, že je toho více než 40 m2, takže spadá pod písmeno B.

Jako obvykle je zákon napsán tak, že připouští diskusi nad tím, co to vlastně znamená.

pokud celková plocha kácených zapojených porostů dřevin nepřesahuje 40 m2
Na jednoho by to působilo tak, že když mám 60 m2 a pokácím 30 m2 a příští rok zase, tak jsem z obliga. Ovšem výklad zákona jsem neviděl a v každém případě je to na hraně.

Já to matematicky vidím tak: Uprostřed letos průklest na šířku 1-1,5m, tím se z toho stanou dvě samostatné plochy. No a příští rok...

pecenkav

To já to vidím matematicky na dvě varianty, záleží, jak je to v zákoně myšleno, což jsem nepochopil, "celková plocha kácených zapojených porostů dřevin nepřesahuje 40 m2," co je zapojený porost dřevin a jak je myšlena ta celková plocha, jestli nastojato, jako plocha plotu, pak je to 50m x 8m = 400 m2 , pokud se jedná o zasázenou plochu, pak by to bylo dejme tomu 0,5m x 50m = 25 m2 , na tu druhou variantu bych se případně vymluvil a začal bych kácet já, ale mě by ani nenapadlo se někde na úřadě předem ptát.

hodnocení

On je to bohužel spíš odstavec b)... Ale když se to rozdělí, budou to dva souvislé porosty, takže to půjde. Jinak obvod těch thují je víc jak metr u každé, tedy i s větvema, ne jen kmen. Otázka zní, jak se to počítá, ale těch 50m2 je to minimálně...

hlavicka

Nevím to určitě, ale pochybuji, že by se ten obvod měřil i s větvema. Podle mne se snad větve stromu nepovažují jako kmen. Pochybuji také, že by u thuji ve výšce 130 cm měl samotný kmen bez větví větší obvod než 80 cm. Jestli je to opravdu těch 50 m2 tak by to asi byla plocha třeba 50 x 50 m celá posázená těmi thujemi a to by už podle mne se možná dalo považovat za nějaký menší thujový lesík. Nejsou ty thuje náhodou pouze v řadě po obvodu nějaké plohy 50 m2? To by se pak asi nejednalo o plochu, ale možná o řadu o délce třeba 50 m nebo jak dlouhé to je, ale nevím jak se něco takového považuje nebo jestli to nějak stanoví nějaký zákon.

hlavicka: plocha 50x50m opravdu není 50m2. A samozřejmě 80 cm je obvod kmene, 40m2 je půdorysná plocha souvislého porostu, tedy chcete-li kolmý průmět plochy porostlé dřevinami (křoví, živý plot...) v jejím nejširším místě do půdorysné roviny

hlavicka

amper: "plocha 50x50m opravdu není 50m2" Máš pravdu, spletl jsem si to.

asd1
hodnocení

2x
Oznámení - obnova porostu, stromy pod míru a muzes sundat uprostřed méně nez než 40m2, další rok znovu a to uz budou dva porosty, energeticky zákon a ochranné pásmo kde nesmí být nic vyššího než 2m (domluv se s cezem) taky se jen oznamuje.. legálních možnosti je několik.
fik
To bohužel není úplně pravda. Pokud chcete z vlastní iniciativy kácet něco v ochranném pásmu distribuční soustavy a je to v intravilánu, tak stejně povolení obce potřebujete. Ano, je to nejspíš v podstatě automaticky schváleno s takovým odůvodněním, ale pořád je to na rozhodnutí úřadu. Zkušenost stará 2 týdny.
asd1
Přímo v zákoně je že pro kácení z duvodu ochranného pasma není povolení potřeba a pouze se oznamuje. A úřad následně kaceni může zakázat ovsem pouze z vážných důvodu. Mmch za nedodržení en.zakona (drevina 2m+ v ochrannem pasmu)hrozí pokuta v řádu stovek tisíc a pokud strom strhne dráty/sloup tak náhrada skody, taky klidně stovky tisic+ pojišťovna odmítne plnit protože porušení povinnosti...
= pokud úřad vyzaduje povoleni tak jedna protizakonne.
Když se domluví s cezem tak jí to můžou sundat na svoje náklady,cezaky úřad buzerovat nemůže,naštěstí..právník ČEZu to místnímu urednikovy rychle vysvětlí..
hodnocení

S tím ČEZem to fakt vypadá nejlépe. A kdybych se s nimi domluvila, že by to řízli víc, tak se ty thuje rozpadnou, budou se postupně obřezávat, až nezbude nic, to zní dobře. A s ČEZem se fakt asi nikdo soudit nebude nebo jim vyhrožovat, navíc ty dráty tu prokazatelně jsou. Takže hned po Vánocích je zkontaktuju a domluvím se s nimi na zkrácení.

asd1
Domluva s cezem je nejjednodušší. Papírování si řeší oni a ty se nima domluvis jestli to sundas sama nebo oni. Nemusíš vymyslet žádný klicky, je to v ochrannem pasmu tak se to legálně sundá celé a naráz.
Ne ze to chceš sundat, ale ty máš povinnost.
Nějaké nariznuti vandalem nedoporucuju,na úřadě evidentně sedi důležitý byrokrat, ten pak bude potřebovat ukázat svoji důležitost a zacne hledat možnosti jak tě sikanovat, černé stavby, úpravy,parkování, použije cokoli jen aby zaskodil..

liska5
hodnocení

2x

Pokácela bych nejdřív ob jednu a ubrala všem vršky. Tak postupně...

liska5
hodnocení

1x

A což z nich udělat toto?

Jak pokácet thuje i přes nevůli úřadů?

el
hodnocení

0x
Měl jsem podobný problém, uřad postupuje většinou dle zákona a musíte najít nějaký zákonný důvod aby vám to schválil. Já jsem nakonec něco našel a stromy mám pryč.
Nemáte v blízkosti el.draty, cestu co by mohly kořeny ničit, stavbu?
Jak stromy otrávit radit nesmím, ale učíte na něco přijdete.
hodnocení

Nad thujemi je eletrické vedení, thuje aktuálně přesahují o cca 1 metr, což ale zkrácení nevyřeší. Silnice je cca 2.5 metru daleko, tak daleko bohužel kořeny nedosáhnou. Považuje se za stavbu, kterou by mohly kořeny ničit, zámková dlažba, která bude realizována příští rok na jaře?

Já je otrávit fakt nechci a k tomu se neuchýlím ani v případě krajního řešení, na jednu stranu krmím ptáky, mám chytré krmítko a aktuálně zkrmeno asi tak 60 kg zrní a budu mučit jiné živé tvory? To ne, to fakt nejde. A něco jsem našla na internetu a ani trochu se mi to nelíbí. Já to prostě chci vyřešit co nejrychleji, jeden řez motorovkou to vyřeší, ale přiblblý úřad se bloknul... A dneska to nejde ani řešit všimným (tedy ne že by se mi po době, kdy to šlo, stýskalo, to ani náhodou :-D ). Prostě hledám nenásilné, ale konečné řešení.

hodnocení

Tak jo, díky za rady kromě bena, zkusím ten ČEZ a domluvit se s nimi na výraznějším prořezu a začnu prořezávat i zevnitř, třeba se rozpadnou a úřad svolí, protože to bude ošklivé.

ben®

sandra - .

hlavicka

Thuje po zkrácení a ořezání větví obvykle docela rychle se dále rozrůstají novými větvemi.

sametka
hodnocení

0x

Tazatel hlavicka se ptal, který úřad zakázal kácení. Odpověď od tazatelky sandry nevidím. My jsme měli na našem pozemku ještě delší thujový plot, pokáceli jsme ho, protože jsme chtěli a nikoho se neptali. Nevím, kdo by vám a proč dával pokuty. Největší problém pak byl s likvidací pařezů a kořenů, ale to už se netýká podstaty dotazu.

fuk

Třeba nechce na sebe nabonzovat, že se šla zeptat. Mluví tady ořezu motorovou pilou, což na ženskou dost dobře nepasuje... Ani nevíme kolik přesně je to stromořadí měří - O moc víc než těch 40 m tam asi nebude, tak dostat se z těch cca 50 na 30,9 m asi nebude větší problém (Z obou stran shodit jeden nebo dva? - Toho si nikdo ani nevšimne), počkat rok... Pak to shodit celé najednou a těžko přijde pokuta :))

Možná to jsou stromy rozhrady souseda a stíní jí zahradu... Každopádně i taková je obrana, pokud tetuje vyšší 3 m musí být nejméně 3 m od hranice pozemku jinak majitel sousedního pozemku může docílit právní cestou pokácení dle NOZ :))

Fuk
Záleží taky kdy byly stromy vysazeny, pokud jsou tam dlouho, tak nějaká vzdálenost 3 metry se nepočítá. Je to rozhrada a tečka.
fuk

Platí to pro stromy vysazené po r.2013 tedy akt. 10 let staré

Každopádně netuším, kdo a jak bude prokazovat kdy se ta tuye vysadila :)

hodnocení

fuk: proč by na ženskou nepasovala motorová pila? Nejsme všechny jen domácí puťky... A navíc čím jiným to řezat? ruční pilkou na železo? To snad ne :-D
Jinak žádná rozhrada to být nemůže, sousedíme s veřejnou komunikací a vysadil je původní majitel, akorát moc narostly a prostě se nám nelíbí a chceme je odstranit. Osobně nechápu nikoho, kdo si dobrovolně udělá thujový živý plot, je to jako na hřbitově, brrrr. A ještě míň chápu, když si úřad dovolí do toho kecat, na což nemá právo, ale bohužel má páky na vymáhání...
sametka: viz odpověď výše, prostě jsem moc poctivá a zeptala jsem se. Už to asi v budoucnu neudělám, protože se to vždycky obrátí proti... A preventivně si udělám fotodokumentaci, jako že třeba pokácený strom nemá víc než to požadované. Úřady a byrokracie jsou zlo...

tm
hodnocení

0x
Nejspíš nesplňují průměr 80 cm ve 130 cm (ikdyz možná ano), ale rozhodně splňují plochu dřevin, která vyžaduje povolení. Musí vám to být jasné, proto jste zřejmě žádali o povolení. Takže prosím aspoň nepište, že to nic nevyžaduje a nedosahuje!

smode2
hodnocení

0x
Dřeviny u nového Lidlu, které zavazely a nebylo vidět na reklamu a obchod, potřebovali odstranit i tito korporátní fašisté. Na vlastní náklady. Úřad nepovolil. Bohužel, nějaký podvodník dřeviny otrávil a tak muselo město zajistit odstranění a ještě to zaplatit. Tento způsob však nelze doporučit.

ladinac123
hodnocení

0x

Může se stát že je v noci někdo zlomí, otráví rundupem ono se to neprojeví hned ale třeba až na jaře, některé z nich, třeba každou 10 +-

kukj
hodnocení

0x
Prostě nějaký herbicid, nebo silne přihnojit nebo dusíkatým hnojivem, který to spálí a následně se vyplaví, takže vám tam pak vše normálně poroste. Nebo možná nejlépe postříkat na jehličí silným roztokem toho dusíkatého hnojiva. Mělo by to rychle zreznout. Ale bylo by možná lepší při trochu vyšší teplotě? Aby to ta chladu rostliny přijaly, než se to spláchne. Nevím, to dostuduje, nebo vyzkoušejte. Hnojiva kupte 25 kg pytel a zkousejte, co nepůjde silou, půjde ještě větší silou

Tak si říkám, co je nelegálního na pokácení mého stromu na mém pozemku.

Např. strom je veliký, stíní mi barák, plesniví mi kvůli tomu zdi, protože je barák starý, studený, nezateplený, se starými okny a drží kvůli stínu moc vhlkosti.

Ale úřad řekne ne, strom je už moc velký. No šak právě kvůli tomu ho chci pokácet! Poškozuje můj majetek. Sám jsem si ho zasadil, sám jsem se o něj staral a sám si ho taky pokácím. A sám si třeba místo něj zasadím jiný, menší.

Nikdo mi na opravu baráku nedá prachy, ale bude rozhodovat jestli se mi bude nebo nebude ničit.

Mám u baráku hrušeň, která je stará přes 70 let. Je vyšší než barák. Má sice čím dál míň listí, hrušek je málo a zamoc nestojí a stín už není co býval, ale v létě stíní barák, který se díky tomu tak nerozpaluje a pořád je to na posezení ve stínu lepší než kterákoliv umělá pergola.

Ale až přijde její čas, např. bude hrozit že spadne (protože se naklání a vypadá to, že čím dál víc) nebo už nebude mít ani to listí, tak se nebudu nikoho ptát a půjde k zemi.

ben®
pepr - pokud to opravdu nevíte, tak se takto ptejte na Odboru životního prostředí na radnici a bude Vám to odborně vysvětleno.
fik
pepr: to klidně můžete. Ovocné stromy lze kácet bez omezení.

@ben: No jasně a dopadnu jak tazatelka.

A vy to víte?

Opravdu ho nepotřebujete, viz odkaz. Jinak tazatelka zřejmě doplatila na to, že těch tújí je hodně a tvoří velkou plochu.

portal.gov.cz/...

@ildika: Já vím, že v případě té hrušňě povolení nepotřebuju. To z vašeho odkazu jsem už četl.

Ten začátek mé reakce jsem myslel obecně. Co do toho má co nějaký úřad kecat.

jaj*
hodnocení

0x
Povolení od úřadu potřebujete od určité šířky stromu a od určité plochy keřů. Tohle je ve vyhlášce, ale kdyby se vykácel kousek z té plochy a nasadilo se něco jiného, tak by chtělo zjistit co na to zákon, a pak by se postupně muselo uvolňovat místo novému keři, ale pak by se postupně tuje zmenšovala, ale na tom místě by byl už nový keř, takže posázená plocha by se ani nezmenšila. Povoleki není potřeba b) pro zapojené porosty dřevin, pokud celková plocha kácených zapojených porostů dřevin nepřesahuje 40 m2,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]