Omlouvám se za fotky vzhůru nohama... nechápu, proč se to otočilo. Kolega v práci mě zmatl, že je to nějaké moc hnědé a nažloutlé. Ano, část nažloutnutí způsobil blesk, ale nažloutlé lupeny to mělo i po rozsvícení doma. Na olivovou rozhodně nesedí ta nadmořská výška. Zbarvení je možná od mrazu... máte nějaký klíč, jak bezpečně rozpoznat hlivy?
mate59
Hlíva olivová má víc barvu do oranžova,ve stáří přechází do hnědé,ta to určitě není.U ústřičné bývá charakteristický tvar klobouku.Barva bývá různá,to záleží od vícero podmínek/teplota,slun.svit,z čeho roste,od množství srážek apod.Má vždy vyšší řídké lupeny,jdou ke třeni do ztracena.Lupeny bývají světlé,u starších plodnic krémové,šedé až v uplném stáří do žluta.Mráz nevadí.
tm
U hub jsou kolikrát mírné rozdíly. Mne jako poměrně jasné kritérium přijde, že olivová v teplých oblastech, tzn. na horách u nás snad ještě neroste... mam zde ještě další strom - to je též ústřičná?
tm
02.12.24 17:31
tm
Díky aspoň za tuto radu, suším, tak snad to bude jedlé))
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.