Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký řetěz na pilu DEMON CS-58T?

Od: hlavicka odpovědí: 30 změna:

Mám pilu DEMON CS-58T ( allegro.cz/...) a chtěl bych si k ní koupit náhradní řetěz. Ten původní dodávaný s pilou není příliš kvalitní, prodtože sice řeže dobře, ale rychle se tupí a pak už to řezání jde hůře. Nezajímá mne ani tak značka (výrobce) řetězu, ale spíše jaké parametry by něl splňovat tak aby se dal použít na uvedenou pilu. Podle návodu je doporučený typ řetězu 64 zubů, 0,325"21BP/21VB, ale bohužel nikde nic takového nemohu najít. Šířka vodící drážky řetězu by měla být 1,5 mm. Příliš se v tom nevyznám a nerad bych koupil řetěz který nebude vhodný a nedá se použít pro tu mojí pilu nebo s ní nebude fungovat dobře.

doplněno 23.11.24 20:20:

Bohužel chyba v nadpisu kterou už v této poradně nejde opravit. MÍsto Hajý mělo být Jaký.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 23. 11. 2024 20:38:09
Opraveno.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Potřebuješ řetěz .325 x 1,5 / 64 článků. Jaký přesně vybrat - záleží co řežeš, obecně suchý špinavý dřevo = kulatý zub, syrový čistý dřevo = hranatý zub. Pak jsou řetězy pro amatéry ty neřežou špičkou = není tam takový zpětný vrh. Pro slabý pily jsou občas vynechaný řezný zuby, obzvlášť na delší liště.

Užší řetěz ,325 x 1,3 by byl na takhle slabou pilu vhodnější (má menší prořez = menší zatížení motoru), ale to bys musel vyměnit i lištu (s drážkou 1,3 mm)..

Kvalitní řetězy jsou Stihl nebo Oregon, jestli vezmeš hotovej nebo z metráže je celkem jedno. Oregon vyrábí i pro jiný značky - Makita, HQ atd.

"Rychle se tupí" - to nemusí být kvalitou, stačí trochu hlíny a je okamžitě tupej i kvalitní řetěz (jsou řetězy s tvrdokovem, ale ten stojí víc než ta tvoje pila)

hlavicka
hodnocení

asd1: Řežu a ořezávám převážně to co mám na zahradě tj. tujky, smrky, lýskové ořechy a jabloně. Spíše bych rád nějaký univerzální řetěz, tak abych nemusel přemýšlet nad tím jaký na co použít a přehazovat to.
V případě použití užšího řetězu 1,3 mm i s lištou s drážkou 1,3 mm nevadilo by to nějak pile která je možná určená a dělaná na řetězy 1,5 mm?
To, že řetězu nesvědčí zajetí do hlíny nebo na kámen, protože se tím tupí vím a proto se snažím aby k tomu nedocházelo. Když byl řetěz nový tak mi to připadalo, že vydržel trochu déle bez broušení, ale nyní po prvním nabroušení (v servisu) mi to připadá, že se trochu rychlejí tupí.

asd1

Servisy se s broušením nes..ou, jedou na čas, na brusku tlačí a řetěz vyhřejou, tim materiál změkne (můžeš sem dát fotku zubu jakou má barvu, fotit z boku a aby byla vidět broušená plocha) Vzhledem k cenám broušení se vyplatí spíš kupovat nový řetězy.. Na brusce brousim jen když vezmu hlínu a pilníkem bych to dělal hodinu,. jinak běžný broušení pilník s vodítkem a přelíznut pár tahama hned jak neni dokonale ostrý, v čistým dřevě tak po dvou nádržích/ našpalkováno 2 prm. Po větším zkrácení zubu se brousí i omezováky (nastavujou tloušťku třísky), opět měrka + plochý pilník na omezováky.

Měnit lištu na 1,3 se nevyplatí, to spíš prodat celou pilu a pořídit jinou. Tohle je beztak slabá čína s pravěkým motorem.

V dosahu kabelu řežu radši elektrikou - Makita s motorem v ose, na menší pižlání mám aku jednoručku DUC 254

Mám to podobný. Brousím v drtivý většině pilníkem. Dva tři taky na zub, to je pětiminutovka a řetěz je pořád ostrej jako meč.
Na brusku jen když se chytna kámen, nebo hlína.
hlavicka
hodnocení

asd1: "spíš prodat celou pilu a pořídit jinou. Tohle je beztak slabá čína s pravěkým motorem." Podle návodů by ta pola DEMON CS-58T měla mít maximální výkon motoru 2,2 kW, ale jestli je to tak i ve skutečnosti to těžko říct. Není to nějaká super silná pila pila, ale pro moje potřeby to vyhovuje a je dostatešně silné a jsem s tou pilou spokojený. Ano je to pila dovažená z Číny polskou firmou MAR-POL, ale nevím jestli dovážejí celé kompletní pily a nebo pouze její části a v Polsku to skládají a dávají na to štítky v polštině a název DEMON který má tato polská firma registrovaný. Je to takový asi polskočíňan s asi větším podílem čínského. Od značky DEMON mám už křovinořez který mi velmi dobře slouží a tak jsem si stejnou značku vybral i u pily a myslím si, že budu i s tou pilou spokojený. Někteří ale hodnotí věcí podle ceny, že když je to levné a k tomu ještě čínské tak to určitě musí být nějaký nekvalitní šmejd bez toho aniž by to někdy viděli a měli možnost si to vyzkoušet. Často i levné nebo i čínské věci jsou dobré a dokáži stejně dobře sloužít jako něco několikrát dražší a nečínské. Předpokládám, že nyní budu za tento názor kritizovaný.
Pokud jde o broušení řetězu tak je asi lepší a šetrnější to dělat pilníkem. Na to je ale třeba mít vhodný pilník a umět to brousít, tak aby ten řetěz tím broušením nezničit. Kdo to neumí tak je asi lepší použít na to služeb servisu.

Kde prodávají řetězy, měli by mít i pilníky. Úhel bývá na zubu vyznačený, tak se ho držet a brousit vodorovně. Pilu dát do svěráku, nebo jako profici v lese, říznout do klády drážku, pilu v ní nechat a už se brousí. Je dobrý si poznačit první broušenej zub, aby se nevzal dvakrát. Počítat tahy pilníku, většinou stačí dva až tři na zub.
I když broušení zabere pár minut času, vyplatí se, neb řezání pak jde rychleji, snadněji a lehčeji.
I když se zdá řetěz ostrý, chce to po dvou nádržích přeběhnout.
asd1

Poměr výkon - cena to má hodně dobrej, ale slabá čína z pravěku to je, nedělej z toho profi pilu ;)

55 ccm, 2,2 kW, max. otáčky 8500, olej 1:25 - málo výkonný primitivní motor, tolik oleje nejspíš že ve válci ani nebude Niaksil... Těžká, čelní napínák, spojka ven, vysoký vibrace - nic z toho se za kvalitu považovat nedá. Řeže to a je to levný, nic víc, to je prostě realita. V Polsku to nemůžou ani montovat, polák za hrst rejže nebude ani lepit štítky a pilu tak aby prodej za 1700 Kč byl aspoň s minimálním ziskem v Evropě není šance vyrobit.

Jestli tě to uklidní, tak laciná čína jsou i hobby Husqvarny, ovšem v podobným výkonu bude stát 15 (přitom to je plasťák)

Jaký pilník i úhly broušení máš v návodu k řetězu, vodítko pomůže, udržuje polohu pilníku oproti ostří a tím správný úhel čela zubu. Nic složitýho po krátkým vysvětlení to zvládne i cvičená vopice. Pilník se prodává i rovnou s příslušným vodítkem, např.:

Zahradní a lesní /...

hlavicka
hodnocení

asd1: Dalo se čekat, že tu moji pilu DEMON CS-58T se budeš snažít co nejvíce kritizovat a to i přes to, že jsi ji asi nikdy neviděl kromě možná obrázků, neměl ji v ruce a nevyzkoušel jsi ji a budeš hledat a vymýšlet si na ní kdejaké i nepravdivé nedostatky. Nikde jsem nepsal, že je to profi pila a ani ji za takovou nepovažuji. Nemám firmu na každodenní intenzivní kácení např. lesa a řezání dřeva a na občasné řezání něčeho na mojí zahradě mi ta pila plně postačuje a je dostatečně výkonná a to i přes to, že to není nějaký supersilák. Pro moje účely nepotřebují nějakou hodně drahou a super výkonnou profesionální pilu dobře známé značky pouze proto abych se mohl hlubit cože za super pilu jsem si koupil a kolik jsem si za ní mohl dovolit utratit peněz. To, že nenávidíš čínské produkty je tvoje věc. Já ale úplně vše co je čínské za šmejd nepovažuji tak jako ty. Mám doma spoustu čínských věcí které mi slouží velmi dobře. Tim ale netvrdím, že úplně vše čínské je super a nic z číny nemúže být nekvalitním šmejdem.
Pokud jde o broušení řetězu tak podle návodu je na to doporučený průměr pilníku 4,75 mm. Úhly broušení tam uvedené nejsou. Ono to broušení řetězu asi nic složitého nebude, ale pro toho kdo to dobře umí a má v tom nějakou praxi např. tak jako ta tvoje cvičená opice.

asd1

Píšeš jak člověk kterej o krabicovým víně píše že je dobrý a stačí mu, a na pravdivý zhodnocení kvality vína reaguje útokem...

Přečti si pořádně co píšu, vyjmenovat nedostatky a popsat skutečnou kvalitu pily je nenávist od kdy? Mám snad psát ty kecy co jsou v prospektu k pile? Až to bude mít 3,5 kW, max. otáčky 13000 a olej bude stačit 1:50 tak budu říkat že to je dobrej motor. Ale když to má 2,2 a 1:25 tak to je prostě pravěk. Jestli ti to stačí a nevadí ti že stejně řezat bude pila o dvě kila lehčí, to je tvoje věc. Za ty prachy dobrý, ale šlo za to sehnat vhodnější pilu (bazarovou). 7 kg krámem prořezávat lísky a jabloně, pěkně děkuju...

vernon
3,5kW pila? On nepsal že je kanadský dřevorubec, kácející sekvoje...
Na prořezávání stačí elektrika s 800W motorkem... :-D
2,2kW je třeba na řezání palivového dříví zbytečně moc. Mám 1,6kW s 40 cm lištou a je to akorát.
1:25 je čína bez ložiska na pístním čepu.
asd1

2 Vernon - je to 55 ccm motor..

1,5 kW na palivo je zoufale málo, pokud teda neřežeš jen 10 cm párátka..

vernon
Řežu kulatinu 10 - 30 cm průměr, 40 kubíků ročně. Pila Husqvarna 136. Je to akorát.
Pilka lehká, je to super.
55ccm a 2,2 kW je fakt málo. Taková pila je zbytečně těžká.
@hlavicka - žádnou nenávist či pomlouvání v odpovědi asd1 nevidím. Spíše vidím radu a konstatování technického stavu či konstrukce levné Číny. Já bych k tomu ještě přidal otázku bezpečnosti práce či stabilita seřízení je na jiné úrovni než kvalitní pila.
A pokud vám vyhovuje tak je to OK ale nekopejte kolem sebe jak nervózní kobyla.
hlavicka
hodnocení

asd1: Píšeš samé nesmysly o něčem co jsi nikdy neviděl a neměl v ruce a nezkoušel s tím pracovat. Znáš o tom pouze některé parametry které sis asi našel někde v internetu, ale to je hodně málo na to aby jsi tu pilu pořádně mohl zhodnotit pouze podle toho. Recenze a hodnocení čehokoliv se nedělají pouze podle parametrů a dojmů, ale především podle vyzkoušení a zjištění jak co funguje v praxi. Než jsem tu pilu koupil tak jsem si o ní pročetl nemalo většinou více či méně pozitivnívh recenzi, ale i ty negativní a prohlédnul si o ní videa na YouTube kterých je tam docela dost, abych viděl co a jak s ní někteří dokážou řezat. Nyní jsem rád, že jsem koupil zrovna tuto pilu a né nějakou jinou několikanásobně dražší která by možná nedokázala nic víc co ta DEMON CS-58T a pouze by to ode mne vytáhlo o dost více peněz. Bazarové věci nekupuji když nemůžu vědět v jakém stavu jsou, není na to asi záruka a asi se to ani příliš nedá reklamovat.

hlavicka
hodnocení

ivanhorseman: Konstatování technického stavu či konstrukce se ale nedělá pouze podle obrázku a několika málo někde zjištěných parametrů a také podle toho jestli to je nebo není čínské. Bez toho aniž by tu pilu člověk viděl ve zkutečnosti a měl možnost si ji i vyzkoušet v praxi je jakékoliv konstatování o ní né příliš objektívní a užitečné. Já kolem sebe nekopu, ale to neznamená, že bych měl poslušně souhlasit s každými bláboly které tu někdo napíše bez toho aniž by o tom měl nějaké znalosti a zkušenosti s tím.

asd1

Jasně, údaje kecaj, pila neváží 7 kilo (s náplněma 8) ale pět, výkon nemá blbých 2,2 kW ale nejmíň 4 takže řetěz 1,5 utáhne s prstem v nose i na celou lištu v suchým dubu, čelní napínák na fotce nejde rozeznat od bočního, spojka ven taky neni vidět a olej 1:25 - nepotřebuju rozebírat motor a zkoumat jaký má ložiska kliky, jestli má válec výbec nějaký nikasil a kolikakanál to je. Max otáčky a počet zubů řetězky udávaj rychlost řetězu a tím komfort při odvětvování a čistotu řezu.. Jestli myslíš že jsem pilu nikdy nedržel v ruce tak se hodně pleteš.

Řeže to, je to levný, tobě to stačí, ale to je všechno. Nedělej z toho zázrak, je to laciná čína a kvalita tomu odpovídá. A v jakým to je stavu taky nevíš, v krámu sice můžeš reklamovat, ale na rozdíl od bazarovky si to nevyzkoušíš před zaplacením že funguje. A bazarovka pokud funguje tak je dobrá, a záruku na skryté vady máš na ní taky ze zákona. Ovšem vyreklamuješ to stejně blbě jako v krámu, zadřeš a smůla, chyba obsluhy bez znaleckýho posudku vyreklamuješ leda prd.

hlavicka
hodnocení

asd1: Vidím, že jsi už z toho asi docela dost nervozní, že se ti mne nedaří přesvědčít jaký jsem blbec, že jsem si koupil až takový šmejd který podle tebe snad ani nemůže fungovat a řezat dřevo a to pouze proto, že je to levné a k tomu ještě čínské. Divím se co někteří dokážou vymyslet za nesmyslné argumenty pouze proto aby co nejvíce pomluvili a pošpínili něco co se jim nelíbí a nezdá a při tom o tom neví téměř vůbec nic. Nevím jestli jsi někdy držel v rude nějakou pilu nebo alespoň pilku, ale tu DEMON CS-58T určitě ne, protože jinak by jsi o ní nemohl psát až takové nesmysly. Já zázrak z toho rozhodně nedělám a určitě by se na té pile daly najít nějaké nedostatky, ale za ty peníze za kolik jsem ji koupil je to dobrá pila která dokáže řezat tak jako možná i nějaká jiná několikanásobně dražší. Můžeš se klidně nadále vztekat a vymýšlet další naivní pomluvy na tu pilu DEMON CS-58T, ale mne nepřesvědčíš, protože já narozdil od tebe vím co jsem si koupil a mám to i vyzkoušené a tak vím co a jak to dokáže a jak se s tím pracuje.

@hlavinka- jak tu prohlašuje tak po shlédnutí videí na YT a prostudování nespočet recenzí jste dle vás velkým odborníkem přes motorové pily...a pak tu žádáte o pomoc jaký na pilu koupit řetěz. Myslím si, že si trochu protiřečite a jen kolem sebe kopete jak nervózní kobyla. Připadá mi to, že snad ani žádnou radu nehledáte ale máte potrebu se uklidnit hádáním se.
hlavicka
hodnocení

ivanhorseman: Nikde jsem nepsal, že jsem odborníkem přes motorové pily, ale když se to zrovna hodí k neslušnému trollování a rozpoutávání dohadů tak proč to nenapsat, že. Když chceš do někoho kopnout tak i smyslené to co není pravda se ti může hodit.

asd1

Hlavička, laskavě nepřekrucuj co jsem napsal.

Který údaj je podle tebe nesmysl a jaká je tedy správná hodnota? Které hodnocení pily je pomluva a jak je to správně? Když mě obviňuješ ze lží a pomluv tak bys to měl umět i dokázat. Takže buď uveď správné údaje nebo zalez.

A nervózní fakt nejsem.

hlavicka
29.11.24 16:42
hodnocení

hodnocení

0x

Pro nákup řetězu potřebuješ vědět rozteč řetězu, tedy v tvém případě .325, šířku drážky v liště, tedy ty máš 1,5 mm, počítají se vodící články, nikoliv zuby.

hlavicka
hodnocení

Co to ta rozteč řetězu je? Je možné použít řetěz s jinou šířkou než jaká je šířka drážky v liště? Pokud bych použil širší řetěz tak by se do drážky asi nevešel a nebo by tam byl příliš natěsno a mohl by poškodit lištu. Co ale řetěz užší než je šířka drážky v liště např. 1,3 mm místo 1,5 mm? Užší řetěz by se do drážky v liště asi bez problémů vešel, ale nedělalo by to nějaké problémy? Ne, že bych chtěl pro tu mojí pilu použít řetěz s jinou šířkou než 1,5 mm, ale pouze mne to zajímá co by se v takovém případě mohlo stát nebo jak by to fungovalo.

Rozteč řetězu je, pokud si to dobře pamatuji vzdálenost tří nýtů po sobě, děleno dvěmi. Počítá se to v palcích.

Užší řetěz nedávej, nedělá to dobrotu, řetězů je nespočet. navíc v každý slušný prodejně ti udělají řetěz z metráže, jak dlouhej potřebuješ.

hlavicka
hodnocení

"Užší řetěz nedávej, nedělá to dobrotu," V čem to nedělá dobrotu?
"v každý slušný prodejně ti udělají řetěz z metráže, jak dlouhej potřebuješ." Tím bych si nebyl až tak jistý. Jedině, že by to byla kromě prodejny zároveň i opravna pil. Navíc by se to asi i prodražilo když kromě ceny řetězu by počítali i práci na tom.

Tak co mám na okolí prodejny pil ať ve Vrchlabí, Studenci, Lánově či Sytové, všude pily servisují. Ale je fakt, že neprodávají čínský šmuky.

vernon
Užší řetěz se tam dávat nesmí. Tahal by do strany, špatně by to řezalo a ničilo by to lištu.
hlavicka
hodnocení

jenyk: Pokud máš v okolí prodejny pil které zároveň ty pily i servisují tak tam asi nebude problém aby udělali řetěz na míru. Pokud je to ale pouze prodejna pil bez servisu kde nemají dílnu a potřebné nářadí a k tomu tam pracuje někdo kdo ty pily pouze prodává a příliš o nich toho neví, tak tam bych nečekal, že mi udělají řetěz na míru.
"čínský šmuky" :(

vernon: Děkují za vysvětlení.

nene
hodnocení

0x

Podle obrázku je pila klasická Čína, vypadá na chlup stejně jako Parkside ... B3 - tam dnes stojí 1699

tak se zkus zeptat v Lidlu na řetěz tipuji že to bude stejný

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]