Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahradní traktůrek

Od: renda92 odpovědí: 4 změna:
Dobrý den. Jelikož nevím o elektrice skoro nic, chci se zeptat. Mám zahradní traktůrek, kterému skončila záruka.
Baterie v něm při nabití na nabíječce hlásí, po půl minutě plnou kapacitu. Po daní do trakturku, nastartuje. Nechá se v něm nějakou dobu a po startu hlásí, že baterie je ko
Na co se zaměřit? Půjčenou jsem měla i jinou nabíječku, baterií. Jde nějak změřit ( našla jsem pana co by byl ochotný ) baterií a nabíječku?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Když se akumulátor takto rychle nabije, obvykle je po něm.

hodnocení

0x
Je možný že ta baterie odešla a bude to chtít novou

ml1
hodnocení

0x

Řekl bych, že to jsou symptomy odcházející baterie. Nabije se překvapivě rychle, ale nevydrží nabitá. Dokonce ani diagnostika na nabíječce tohle neodhalí, protože těsně po ukončení nabíjení se baterka tváří jako celkem dobrá. Chovaly se tak NiMH baterie, v sekačce bude spíš olověný akumulátor, s tím zase takové zkušenosti nemám, mě jich několik odešlo tak, že byly úplně mrtvé (třeba když jsem zjistil, že ups-ka "neúpéeskuje").

Baterie se změří tak, že se vybíjí, měří se napětí, proud a čas. Na to stačí voltmetr, ampérmetr a nějaká zátěž a hodiny s rozlišením na sekundy (při měření zapisovat čas, napětí a proud, ze začátku stačí po 5nebo 10 minutách (není kritické, ale je potřeba ten čas zapsat i se sekundama), ale ke konci vybíjení pak i 10 sekund je hodně, ale ten konec křivky Vás stejně nezajímá). To samé se dá provést při nabíjení. Ale pokud je to startovací baterie, tak ty nemaji moc rády vybíjení, ty jsou dělané na to, aby dodaly energii pro start, která se hned po nastartování doplní z alternátoru.

Měření nabíječky je o něco komplikovanější, protože nabíječky používají nějaké sofistikované algoritmy a složitější průběhy proudu (třeba aby se odstranila sulfatace a zabránilo jejímu vzniku).

hujer
hodnocení

0x

Nepíšeš jaký typ baterie je . Pokud Pb akumulátor asi dosloužil. Po jaké době? Záruka traktůrku byla kolik měsíců (let)?

Pokud jde o Pb akumulátor, pak změřit při zátěži. Naprázdno (bez zatížení větším proudem) to nikomu nic neřekne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]