Máme na zahradě hned vedle sezení několik růží. podle souseda tam jsou alespoň 30 let, kdy je tam předchozí majitele zasadili. V létě mely pěkné bílé květy, na podzim šipek a dlouhé výhony. Růže mají odhadem 2m až 2.5m na výšku. Síla kmene odhadem 2cm. Já o péči o růže vím velké nic. Raději se zeptám předem, než je ostřihame a navíc špatně. Tím, že máme hned vedle sezení, tak se nám dlouhé výhony s trny nelíbí. Je možné a žádoucí růže tvarovat? V jakém měsíci udělat řez? Diky
Nepochopila jsem, zda jsou to šípkové růže (plané), či jen odrůda bílých růží s šípky.
Velké odrůdy růží hodně často vytvářejí plody, má je i moje Florentina (což určitě není šípková růže). Pokud to jsou plané šípkové růže, klidně je sestříhejte intenzivněji, jsou to nezmaři. Kulturní velké keřové (nebo popínavé) růže ale většinou nemají rády pravidelné intenzivní zakracování. Oslabuje je to a zakrácené hlavní (dlouhé) výhony nevypadají ani dobře, divně to pak trčí do prostoru. Vhodně je spíš jen odstraňování příliš starých výhonů - resp. těch, které jsou už hodně rozvětvené a kůra na nich je hrubá, nehezká; + zkracování bočních letorostů na dvouletých a starších výhonech.
Doba stříhání se odvíjí od toho, zda růže kvete opakovaně, či jen jednou za rok. Neopakující růže stříháme nejlépe v létě pod odkvětu (abychom si daný rok užili co největšího množství květů), opakující na jaře.
Růži pokud je s dlouhými kmeny, pruty, jako pnoucí i přidržujeme drátky, aby nešla moc do strany, u mladších, které jsou pružnější, ale ne ještě moc mladičké, to jde snadno. Ale přesto, že nemám ráda zbytečnou likvidaci rostlin, 30 leté růže už posuzuju podle věku, jestli nemám pocit, že mi připadají přestárlé. I některé tak staré keře již měním za mladší. Sami byste tam raději něco bez trnů. Můžete rostlinu po tolika letech i vyměnit. Ale jehličnan nebo keříky škrábou taky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.