Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na chemickou likvidaci pařezu?

Od: martinka* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

snad mne nikdo nesepsuje, když si dovolím do této rubriky napsat následující dotaz. Byla jsem nedávno v zahrádkářských potřebách a zaujal mne přípravek ROOT - likvidátor pařezů. Postup likvidace spočívá v tom, že se do pařezu navrtají otvory, do kterých se vsype onen přípravek, díry se zazátkují a nechá se to působit (třeba půl roku). Poté se zátky vyjmou a pařez se zapálí. Ten pak prohoří hluboko do kořenového systému a na tomto místě pak lze vysadit jiný strom ... Je logické, že onen přípravek je silné oxidační činidlo. Otázka však zůstává jaké. Jedovaté to není, takže dusitan to nebude. Chloristan to asi také nebude, ten je explozivní, to by si na trh asi nikdo nedovolil dát, navíc např. chloristan draselný je ve vodě nerozpustný. Manganistan draselný to také není, ten nemá bílou až nažloutlou barvu. Asi to bude nějaký dusičnan. Pokud si myslíte to stejné, poraďte mi tedy prosím, o jaký dusičnan se může jednat, když uvážíme, že je perfektně rozpustný ve vodě. Osobně bych vsadila na dusičnan amonný. Pokud máte jiný názor, pak o něj prosím. Děkuji předem a zdravím. Martina

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Nedávno zde byla podobná diskuze, kde se hovořilo právě o o dusičnanu draselném - uzenářské rychlosoli - a jsou tam i jiná doporučení - líbí se mi to s hlívou *tuc* poradte.cz/...

jiricek*

Jen si musíte dát pozor, aby Vám pak ta hlíva nerostla všude...

michalll*

Kolem pařezu vykopat malý žlábek, pak motorovou pilou vyřezat až pod úroveň půdy a pak zahrabat! Panu Jiříčkovi chybí bod ćislo 6 :)

furtnic*
hodnocení

2x

gardox.com/...

doplněno 27.07.09 08:37:

Ještě jsem se dočetl,že není vhodný na likvidaci lípy a ořešáku.

martinka*

Děkuji za odpověď, návod k použití od přípravku ROOT jsem pochopitelně četla už v obchodě a z něj jsem extrahovala stučný popis v dotazu, dotaz však zejména zněl, co to asi tak může být po chemické stránce. (Ještě mne napadl SANYTR (KNO3)). Martina

jiricek*

Dobrý den, máte pravdu, ale nikomu to neříkejte ;). Většina přípravků jako Na Pařezy, Root apod. Jsou na bázi dusičnanů. NA hoření je lepší draselný ledek (KNO3), ovšem jeméně rozpustný a tedy je nejlepší, pokud se dopředu rozpustí v horké vodě. Na hnití zase směs chilského a amoného ledku. Docela pěkně je ta likvidace popsána na fima-brno.cz.

martinka*

Děkuji za odpověď. Root však pravděpodobně dusičnan není. Možná to bude opravdu chlorečnan. Ať tak či tak, nacpu do pařezu KNO3. Zdraví Martina.

jiricek*

Nejkomplexnější odpověď - Likvidace pařezu

1) Nicneděláním: asi nejpomalejší proces, který může trvat i desítky let.

2) Chemicky: chemicky se používají přípravky jako Na Pařezy od FIMA Brno (250 g cca 49 Kč), nebo Root (100 g cca 110 Kč). Oba přípravky jsou založeny na stejném principu - obsahují ledek. Samotný ledek můžete koupit také u FIMA Brno.

Chemickou likvidaci můžeme rozdělit na A) výpalem a B) hnitím.

2 A) Chemická likvidace pařezu výpalem: Převážně se používá draselný ledek, je ovšem potřeba aby se tím pařez co nejvíce prosytil. Jelikož draselný ledek ma nižší rozpustnost ve studené vodě než chilský ledek, je potřeba ho kropit nejlépe horkou vodou. Pařez se s ním má prosytit, takže ho nesmíme vylavit. Navrtaný nebo nařezaný pařez se proto chrání proti dešti před vyplavením. Pokud dodržíme správně postup, můžeme pařez už po 1-2 měsících podpálit. To můžeme udělat tak, že ho napustíme např. parafinovým olejem. Pokud je pařez dobře prosycený, tak jen neohoří, ale vyhoří dovnitř. Pokud je něco blízko, co chceme chránit od ohně, můžeme na pařez dat bezedný plechový soudek a udělat oheň v něm.
Jaké mohou nastat problémy? Např. jedná se o čerstvý pařez: potom ho buď umrtvíme (natřeme okraje pařezu totálním herbicidem nejlépe na podzim, kdy stahuje mízu, nebo přípravek právě aplikujeme na podzim. Podmínka je, aby zasahoval právě do lýkové části, kudy strom stahuje mízu).

2 B) Chemická likvidace pařezu hnitím: Na toto je lepší použít směs chilského a amoného ledku. Chilský ledek je hydroskopický a tedy udržuje v pařezu vlhkost, a tím podporuje rychlejší hnití. Toto je dlouhodobější proces, nicméně srovnatelný s houbokazným.

3) Likvidace pařezu houbami: Tento proces je hojně používaný, je výhodný, když se do přezu dá trošku zeolitu, aby tam držel vyšší vlhkost. Nicméně u likvidace houbami hrozí to, že se hub pak už nezbavíte a pokud máte blízko špatně oštřenou zahradní boudu, tak se s ní můžete rozloučit.

4) Frézou: Nejrychlejší ovšem asi nejdražší způsob. Je také nutné nějak tu frézu na tu zahradu dostat...

5) Bagrem: Většinou při tomto procesu vzniká pěkný kráter a můžete si udělat pěkný rybníček...

5) Vykopáním: Good luck. Pokud jste to ještě nikdy nedělali doporučuji zkusit na čerstvým pařezu, tak po několika dnech zhodíte několik kilo a začnete zjišťovat, že kořeny vedou i 20 m daleko, že pokud je chcete uříznout motorovkou, že u prvního říznutí ji ztupíto o hlínu a že to nemá smysl...

Tak asi tak, každopádně přeju hodně zdaru při likvidaci pařezu!

Jak na chemickou likvidaci pařezu?
martinka*

:) Opravdu komplexní odpověď. Díky! Martina

karelstanek*
hodnocení

0x

V nejhorším to můžete vyřešit takto *smich* zdroj ireceptar.cz

Jak na chemickou likvidaci pařezu? #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]