Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zazimovat papriky na balkoně

Od: miguel® odpovědí: 15 změna:

Ahoj. Letos mám na zaskleném balkoně papriky (takové ty extrémně pálivé), které se opravdu povedly. Chci je zazimovat. V bytě uschnou a na balkoně zmrznou. Ale napadlo mě, že bych je pořádně zastříhnul a pak omotal takovým tím filcem. Vyndal z květináčů a dal do "bedny" z polystyrenu a hlínu přikryl hadrem. Pomůže to? A jak moc mám papriky zastříhnout? Chtěl bych to asi zastříhnout za druhou "vydličkou".

Díky.

Jak zazimovat papriky na balkoně
Jak zazimovat papriky na balkoně #2

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Dobrý den, můžu ještě jednou poprosit - kam je tedy chcete dát a čeho chcete docílit? Na balkon nechcete a do obýváku také ne..máte chodbu? Nejdou dát tam, pro prodloužení životnosti? Když je střihnete,tak co získáte? Mají takhle dole papriky? Pokud nemají, nemá smysl je stříhat. Potřebují teplo,kdyz je zamotáte a dáte do poly bedny,tak stejně budou chtít více tepla. Úplně nevidím jako výhodné řešení je zbytečně schovávat a snažit se je udržet. Stejně už nenasadí na nové květy.
hodnocení

Dobrý den. Jsem začátečník, vím tedy hodně málo. Jde mi o to, že se tyhle rostliny povedly a tak jsem chtěl uchovat genom. Ale pravda je, že pokud zasadím semínka z těch paprik, tak to asi bude stejné. Také mi jde o to, že je to přeci jen rostlina a tak proč si jí nenechat. Bydlím v panelovém domě. V bytě bude v zimě teplo a na balkoně mrznout. Na chodbě bude také docela teplo.

Pokud tedy ty rostliny zastřihnu podle obrázku, tak dole, třeba na tom hlavním kmeni už by nic nevyrostlo příští rok? Nevím, jak to funguje. Myslel jsem, že vyřaší nové výhonky s listama a plody.

No asi bude lepší, když to pokosím celé a před jarem zasadím nové papriky.

Jsou to takové pokusy. Myslím si, že jakmile tazatel omezí zálivku a teplotu, papriky shodí listí a za chvíli zajdou. Ale zkusit se to může, třeba rostlinky na jaře obrazí. Ty moje mne třeba překvapí a třeba bude po nich a jara se nedočkají. :)

Takhle..pokud chcete experimentovat, tak klidně vyzkoušejte různé možnosti zazimování. Nicméně se přikláním k variantě - i když Vám je to nyní líto a chápu Vás - netrapte je zbytečně. Vyndejte je do chodby, chvíli ještě zalévejte a hlídejte stav plodů. Poté je skliďte a rostlinku zlikvidujte. Semínka si uchovejte a prosto rok vysejte. Bude to lepší, opravdu;)
Nepoznam, jaký přesně druh máte. Většina jsou jednoleté, ale například Trinidad a Habanero jsou víceleté a dokonce v dalších letech plodí mnohem více než v prvním roce. Ale ty se zimují tak,že jakmile teploty klesnou pod deset stupňů, tak se otrhají všechny plody, i ty nezralé. Pak se paprice zkrátí hlavní stonek tak na 15 cm. Pokud je kratší a větví se, střihnou se na cca 10 cm od hlavního stonku. Vyjmou se z květináčů, sklepe se hlína a nasadí se do nového substrátu. V případě potřeby se mohou kořeny seříznout. Pak je umístíme na slunnější a chladnejsi místo. Se zálivkou opatrně.
hodnocení

Mám právě trinidad, naga morich a habannero.

hodnocení

Asi to zkusím u dvou nebo tří paprik, ostatní zruším a uvidím. Díky za rady lidi :)

hodnocení

Tak jsem sklidil. Těch pár nezralých už oželím. Nechal jsem jen habanero a jednu malou chilli, ty v obýváku ještě zvládnu. Ostatní jsem vyhodil.
Jak zazimovat papriky na balkoně #3

mate59
hodnocení

1x

Z paprik si nechte semeno a v lednu ho vysejte,výsledek bude lepší než zimování.Staré rostliny na zimu nestřihejte,měly by zimovat celé a ostřihat až na jaře.Je teplomilná,potřebuje i na zimování vyšší teplotu.

hodnocení

Semena schovávám, ale chtěl jsem zkusit přezimování, když už se tak povedly. Jen bych je nerad měl přes zimu v bytě a nebo na balkoně, ať nepřekáží.

Když vám papriky vadí v bytě, tak se s rostlinkami budete muset rozloučit, nebo jim vystavět vytápěný skleník.

hodnocení

0x

Papriky jsou velmi teplomilné, když jim při mrazech nebudete přitápět, tak nepřežijí. Nechte tam jako pokusnou jen jednu, nějak ji zabalte a ostatní přezimujte uvnitř. Letos prvně jsem papriky dala do květináčů a vzala do pokoje na okno. V tomto pokoji netopíme, až budou mrazy, asi je vezmu do obýváku. :-D

hodnocení

Jenže to ushnou, pokud nebudu zalévat. A když budu zalévat, tak nebudou přezimovat, ale budou růst dál a budou potřebovat světlo ... já bych je rád opravdu zazimoval. V obýváku je nechci mít.

Některé rostliny během zimy nezmrznou, ale uschnou. Moje papriky ve studeném pokoji pijí jak duhy.Přejji vám hodně zdaru.:)

hodnocení

Děkuji. A co si myslíte o tom zastřihnutí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]