Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ořechy-letos nic

Od: arasid odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

Jak jste na tom letos s vlašskými ořechy?

Každý rok sbíráme již několik let v areálu v práci asi z osmi stromů kvanta ořechů a letos na nich není jediný ořech *sok*

Netušíme co se stalo, koukal jsem na historii počasí na jaře a žádné výrazné mrazy zde nebyly.Jde o lokalitu Kolínsko.

Vysvětlí někdo tuto záhadu?

Díky za diskusi.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Někdy koncem dubna přišly mrazy poté, co bylo i 30°C. Tenhle rok jsou velké škody úrody kvůli té jedné nebo dvěma nocím.

tm
Já mám obavy, ze tech noci bylo letos mraky a nejednalo se o žádný mrazíky minus jeden apod.
Za to můžou Rusáci a Putin
pavlik

pohanka
hodnocení

1x

Vše pomrzlo. Není vlašák, jablko, švestky, broskve, nebyly jahody. Tuchoraz jablka prodává.

Ale letos jsem sklidila košíček lískových oříšků z náletu.

Rajčatům počasí vyhovovalo. Je říjen a já mám na záhonku ještě poslední zbytečky.

Jsem u Českého Brodu.

jawacek350

Ořechy opravdu nejsou... Ale letos jsme měli jablek jako nikdy předtím... Kolik bylo ostružin a i švestky se docela urodily. Jahody také byly... Bydlíme na Hranicku v Olomouckém kraji.

hodnocení

1x

myy máme na chalupě jeden velký ořešák a jeden malý a letos ani jeden vlašský ořech, zato lískových mnohem více než jiné roky.

km
hodnocení

1x

velká světová záhada... prostě na jaře omrzly

hodnocení

1x
Severní Čechy - letos prd, ořechů velmi málo. I velmi málo třešní. Ale letos se nadměrně vedlo u nás rajčatům a okurkám.

hodnocení

1x

Špatně. Co nepomrzlo, dotloukly kroupy.

hodnocení

0x
Obří ořech za stodolou i před stodolou a ani ořech. Zmrzlo to. Ale počítáme s tím a skoro půlka úrody se vždy nechává na další rok.

tm
hodnocení

0x
Téměř všude vše zmrzlo.

hodnocení

0x
Tady to zlikvidovaly veverky, už před měsícem bylo slyšet chroustání lískových ořechů a vlašské ořechy ukradly.
Ty vlašáky pak různě poschovávají na zahradě a často se na ně vyprdnou,nebo zapomenou kde je nechaly

hodnocení

0x

Tento víkend jsme byli navýletě jižně od Brna, ořechy jsme si nějeké dovezli (moc se nám nechtělo sbírat). Moc chutné !

vili
hodnocení

0x
Letos máme sotva bedýnku. Jablka jsou, ale minimálně polovina je trochu poškozená na slupce mrazem. Vinná réva měla taky jen několik málo hroznů, a to přičítám zejména tomu, že jsme se je snažili obalit pytlovinou, když na jaře mrzlo. Bobuloviny celkem šly, hlavně malin a ostružin bylo opravdu moc. Třešní bylo dost, protože máme pozdější, ale byly plné vrtule, takže je nikdo nechtěl jíst. Raná višeň neměla nic, blumy spadly těsně před dozráním.
Tento rok budeme holt na jablkách do štrůdlu, no.
arasid

No holt to asi pomrzlo, ale letos zde nebyly takové jarní mrazy oproti jiným letům kdy ořechy byly.

Viz.Obr.Ale asi byly v blbou dobu.

Ořechy-letos nic
Ořechy-letos nic #2
pavlik

takové statistiky jsou úplně k prdu... Tady jde o to, že se děje to, že velmi časně na jaře přijde vlna velkého oteplení. A některé totálně hloupé rostliny, např. meruňky okamžitě kvetou. Letos ovšem ta vlna tepla byla taková, že pomrzlo i mnoho "rozumnějších" rostlin, co reagují pomaleji. Ořešáci a ovocné stromy jsou tak někde mezi, takže jsou roky, kdy to dají a kdy to nedají. Je celkem viditelné, že nastávající roky mohou být pro některé oblíbené stromy likvidační.

hodnocení

0x

Tak tento rok bol slabší na orech vlaský,niečo pomrzlo,niečo ostalo asi 50 %. Lieskovcov mám až až. Čo omrzlo bolo hrozno a marhule, čerešne super,tiež mirabelky a jablka som vyvážal ako odpad,toľko ich bolo,najmä tých letných. Východ Slovenska asi cca 150 metrov nad morom v kotline kde je chlad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]