Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze přesadit zimostráz 10let starý vysoký 130cm?

Od: boban® odpovědí: 6 změna:
Ahoj, lze to? Počítám s velkými kořeny, makačka. Určitě nebudou bez poškození. Problém je, že je nalepený na jiný druh túje -mala vzdálenost při vysazování.
Má tvar téměř koule -koule ne, je z jedné strany nalepeny na tu další túji.
Nebo ho ostříhat po stranách a zeštíhlit?
Je to ten nalevo

Lze přesadit zimostráz 10let starý vysoký 130cm?
Lze přesadit zimostráz 10let starý vysoký 130cm? #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

3x

Pokud chcete mít jakousi jistotu, prověďte následovně. Teď to nechte být do jara. Na jaře mírně ostříhat a obrýt polovinu do hloubky pod buxus. Nechat být. Keř bude bude vyživován z neobrýté poloviny a vytvářet nové kořínky v obryté polovině. Na jaře dalšího roku obryjte druhou polovinu a přesaďte. Takto zvýšíte procenta na přežití a další prosperity. Nespěchat.

Lze přesadit zimostráz 10let starý vysoký 130cm? #3
hodnocení

Zajímavý, díky

pohanka
hodnocení

0x

Asi bych se nesnažila.

Je stejně nějaký řídký, vizuálně nic moc.

Když už přesadit, tak na jaře.

Jednou jsem likvidovala větší kouli tedy a kořeny to mělo jak moje ruka. Ani jsem si s tím neporadila, musel syn. Chtěla jsem tam dát moruši. Ale kořeny buxusu jsou jedovaté, tak se tam ničemu nedaří.

1) je to mrtvý keř, jedovatý, nic tam nehnízdí

2) nepřináší užitek (jedlé plody), jedině možná symbióza s čirůvkou fialovou, nebo dvoubarvá mi tam rostla

3) tento keř je napadán a úplně zničen vijačkou zimostrázovou

Nechte ho tam a jen stříhejte od těch tůjí. Ale vypadá to, že mu u těch tůjí stejně nesvědčí.

Pokud ho chcete mít někde jinde v zahradě, tak si kupte nový, malý keřík a od mala ho tvarujte, aby byl pěkně hustý.

Je to práce navíc, zvažte, jestli ho budete mít chuť, čas a sílu opatrovat ve stáří. Já jsem to vzdala.

Je pryč už asi 6 let a najednou letos v létě vidím, že asi 80 cm od původního se objevil nový keřík 15 cm vysoký. Nevím, jestli po tak dlouhé době semeno, nebo výrůstek z drobného kořene.

Jen moje pozorování a názor.

hodnocení

Než se do něj daly housenky zavíječe, tak to byl krásný keř. Ručně jsem vybíral tak 400kusu housenek, další postřikama
pohanka

Tak to potom ano, keřík nemá tu pěknou zelenou barvu.

Uříznout a ani kořeny nevykopávat a dát tam nějaký jiný keřík. Asi chcete stálezelený. Co brslen?

km
hodnocení

0x

Ano. Ovšem jestli vám to za to stojí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]