Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrba - dirky v kmenu a piliny

Od: tofi* odpovědí: 4 změna:

Dobry den,

mam na zahrade asi 7 letou kroucenou vrbu. Na jare jsem ji orezala a vsimla jsem si, ze na kmenu jsou piliny - myslela jsem, ze to je z toho, jak jsem ji rezela a neresila jsem to. Dneska jsem si vsimla, ze cely kmen je posety dirkymi - cca jako od cervotoce mozna trochu vetsi a je jich tam opravdu spousty cca 5 cm od sebe a po celem kmenu na novejsich vetvich to neni. Strom jinak vypada dobre - krasne obrusta. Prosim poradite co to je jak s tim bojovat - muze to napadnou i jiny strom?

Diky moc za vsechny rady - nerada bych o strom prisla je moc krasny, ale bojim se, ze to chytnou i dalsi stromy.

Diky

Tofi

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

michalov*
hodnocení

0x

Tady je fundovaná rada z čas. Zahrádkář na diskusi na facebooku facebook.com/...

floro*
hodnocení

0x

Záleží jak velké ty dírky jsou, pokud větší třeba 1 i více cm a jsou hluboko do dřeva, tak by to mohl být drvopleň obecný. Ochrana žádná.

limetka*
hodnocení

0x

Tofi, já jsem takto přišla předloni o mladou meruňku - zkuste do injekční stříkačky s jehlou nabrat nějaký insekticid a nastříkat přímo do dírek, odkud piliny vypadávají - vrba je odolná a mohla by se vzpamatovat, pokud se vám podaří škůdce zničit. Držím palce.

tofi*
hodnocení

Tak jsem zkusila, jak jsem nekde cetla, ze mam do tech der strkat drstek, ze drevolpen ma dlouhe dirky, ale drat tam sle jen par milimentru. Byla jsem bezradna a tak jsem se nakonec rohodla koupit klasicky spej na hmyz a do kazde dirky jsem poctive strikla - sice jsem se trochu bala, aby to vrba prezila, ale rikala jsem si, ze pokud skudce beznicim, tak mi stejne asi vrba odejde a navic horzi, ze mi to napadne i jiny strom.

No a presdstav te si, ze z tech direk zacali vylezat cerni broucci vypadaly jako kurovec. Nevim jeslti to muze napadnout i vrbu - vim jen o smrakch ,ale je pravda, ze pred casem jsme meli ve sklepe drevo napadane kurovcem. No a ty broucic, jak vylezli tak chcipli po 14 dnech jsem to udelala znovu a to uz vylezli asi jen dva. A vypada to, ze jsem se jich asi zbavila a vrba to take prezila :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]