Výška asi 550 m, chladná oblast. Rád bych zkusil vysadit česnek. Mám zrytou zkušební plochu cca 1x1 m. Máte někdo zkušenosti - jak připravit půdu, jaký druh česneku, kdy vysadit atd.? Nemám moc možností, kde koupit sadbový česnek, tak asi zkusím nějaký nákup přes internet (tam bude určitě i větší výběr). Objednával jsem teď něco na Evě a všiml jsem si, že tam mají třeba nějaký Dukát...
odrůdu bych neřešil, klidně ten dukát, mám zahradu stejně vysoko a bylo to ok i s náhodným nákupem sadby do sulky jsem to máčel, nevím ale, jak moc je to efektivní, tedy co by se stalo, kdyby se to neudělalo, dnes bych to zkusil bez toho louhování v sulce
tm
A narostlo vám něco? Je to čistě experiment, tak do toho neplánuji investovat mnoho peněz.
km
Jasne. Byla normalni slizen. Moc to nereste. Cesnek neni zadna veda. Staci ho NEzalevat!
tm
Jak nezalevat? My kdysi pěstovali občas česnek a palice měly v průměru tak 1,5 cm... ale to bylo kdysi
km
Nema rad prilis vody. Tak to byl asi divoky cesnek.
tm
A připravujete nějak půdu? Napadlo mě zaryt kompost, ale ještě není úplně al dente (tvořím ho druhým rokem odpadem ze zahrady).
Snažím česnek kupovaný, primo ke konzumaci,.celý paličky, co rozdělíme na stroužky jak český, tak španělský. Vždycky se dobře ujme. Nezalevam Čím víc péče, tím hůř pro česnek
tm
Mám připravený záhon cca 1,5 x 1,5 m. Plánuji koupit ba zkoušku třeba půl kila sadboveho česneku, takže mi zbude místo. Možná bych mohl zkusit na zbytek dát kupovaný český cesnek. Ale abych si tam nezavlekl nějaký bordel...
Ale abych si tam nezavlekl nějaký bordel... V půdě je bordelu a různých plísní až až... Záleží na odolnosti každý rostliny, hlízy , seminku. Sterilita je důležitější hlaveň při naklicovani doma v květináči
Pěstovali jsme leta ruský paličák-název RUSINKA a byli jsme moc spokojeni,doporučuji.Pěstovali jsme ho v 80.letech,ted jsem četla,že byl upraven,po roku 2022 a tak zbaven náchylnosti k virům.Tento česnek,má výbornou chut,bez nějakých pachutí a vydrží skladovatelnost.No,přečtěte si o něm...
Dukát je český velkostroužkový česnek, mohl by vám vyhovovat. Nějaký česnek na konzum bych nesázel. Většina "českého" česneku stejně roste ve Španělsku a zatáhnout si nějaké škůdce a choroby na pozemek není vhodné. Kompost musí být k česneku úplně rozložen, jinak nedávat. Zapravte před výsadbou trochu Cereritu. Dukát sázet do sponu 25-30x 10-15 cm, hloubka výsadby cca 6 cm špička pod povrchem, po zasázení umáčknout nebo zalít. Mořit můžete v Sulce 2 hodiny proti vlnovníku. Sázet až bude chladná půda (pod 8 stupňů v kořenové zoně česneku), teď je ještě brzo. Na jaře se ozvěte, co s ním dál.
tm
Takže se nemám snažit zaryvat kompost, který ještě není úplně rozložený nebo dokonce čerstvě posečenou trávu? Co se týče té sulky - někde jsem četl, koupit česnek v září, rozdělit, vymachat v sulce a nechat 2 měsíce schnout... to už nestíhám
km
pokud vin, tak cesnek nesnese bohatou pudu, takze zadny zaryvani travy, proste ho jen vysadte
tm
A to moření je nutné? Třeba u toho dukatu píší, jak je odolný
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.