Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce trávníku-drny

Od: petr2 odpovědí: 11 změna:
Dobrý den. Dělám rekonstrukci 50 let stareho trávníku,už to vlastně neni trávník ale 80% plevele na tuhé zemině. postříkal jsem před měsícem totálním herbicidem. Teď díky dešťům jde vše dobře rýt a otáčet.Ted nevim trochu jak dál…
Mohu zeminu jen zrýt a otočit drnem dolů a nechat přes zimu tak?Rozloží se drny?Nebo je potřeba drny oklepat a vyvláčet(je toho hodně).A pokud je potřeba je tedy odstranit mohu je házet na zahradě do takové díry po jezírku a dorovnat s okolnim terénem,rozloží se ty drny?Nebo je potřeba je uplne odvezt pryč?
A jak připadně dál postupovat s terénem až k novému trávniku?
Předem dekuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, s tím, že se travní drny přes zimu dobře a beze zbytku rozloží, nemám dobré zkušenosti. Máte tam jámu, tak to vše vyvezte tam, ať máte relativně čistý pozemek. Tu drnovou navážku pořádně zhutněte a navrch zarovnejte zeminou a počítejte s tím, že tam zřejmě na jaře bude stejně prohlubeň, tak ji opět dorovnáte čistou zeminou. Zdravím!
doplněno 11.10.24 12:49: Nemáte zač.
doplněno 11.10.24 14:45: petr2 - vidíte, že zkušeností/návrhů/řešení se Vám tady sešlo dost, tak máte z čeho vybírat. Volte dobře - ne vždy je to nejjednodušší řešení tím nejlepším.
petr2
hodnocení

Ano moc Vám děkuju taky drny otáčet se mně moc nezdá.Ale nedá se nic dělat bohužel práce navíc.
Diky za zkušenost

111®
hodnocení

0x

Drny lze využít tak ze je naskládáte na seba jednu vrstvu hlínou k sobě a další zeleným k sobě. Do úhledné hranice. Za 3 roky máte kompost drnovou.

hodnocení

0x

Žádné drny neodstraňujte, zryjte, na jaře srovnejte a sejte trávu. Drny se rozloží. Odstraněním se zbavíte organické hmoty, kterou nový trávník uvítá.

doplněno 11.10.24 15:33:

Na jaře uhrábnete, srovnáte, sejete. Do těžké země můžete zapravit křemičitý písek před setím.

petr2
hodnocení

Jeeeee tak dobrá zpráva tak to se mi líbi….tolik ušetřený práce.
Takže myslite že do jara to bude ok?Co se vlastně s drnem stane?
Postup tedy : otočim zeminu drnem dolů,trochu rozbiju rýčem a nechám do jara tak.A na jaře jaký postup?
Děkuju

hodnocení

0x

Pokiaľ je tam dobrá zem, len by som vyhrabal uschnutú trávu a prebehol to veritkutátorom a korene tam nechal. Pôdne baktérie sa potešia. Tráva pravdepodobne taktiež. Vôbec by som to nerýľoval s obracaním, len by som do toho pichal rycími vidlami, a trochu s nimi zakýval, aby sa zem nakyprila. Novú trávu by som zasial hneď teraz, nečakal až na jar. Zrovnať dobrou zeminou terén. Zasiať nahusto. Prihnojiť hnojivom (napr. aj obyčajné trávnikové "jar/leto" s NPK 15-5-5). Zakryť 0,5 - 1 cm zeminy.

petr2
hodnocení

Dekuji za nazor ale uz jsem začal obracet.Vaše metoda ok ale u mně to nejde,mam opravdu “hlínobeton” s plevelem v létě tam rýč nepichnete.
Hlavně at se mi na jaře povede hustě zatravnit to se taky nikdy moc nezdařilo.diky

km
hodnocení

0x

drny se za rok nerozloží, možná tak v úplně ideálním prostředí, ale bežně po roce stále poznáte, že to byl drn trávy. odvážet je z pozemku je škoda, je/bude to kvalitní zemina. pokud je nahážete do jámy, byl totální herbicid zbytečný, zbytečně jste nalil chemikálii na svou zahradu. pro kvalitní trávník se mísí zemina s pískem, někdy se dává jako podklad štěrk, asi závisí na místních podmínkách. a už hotový zelený trávník se průběžně pískuje. je rozdíl, jestli chcete trávníka nebo jen trávu. trávník si můžete také koupit jako již hotový travní koberec. pokud chcete jen trávu s omezeným druhem travin, není nutné ani drny odstraňovat, pouze zrýpejte, srovnějte povrch pěknou překátrovanou sypkou zeminou, zvlálcujte, a osejte teď a nebo až na jaře, hlavně v období vody, ne v letě. na internetu určitě najdete plno přesných postupů.

petr2
hodnocení

Zdravim.Chci ještě rozšiřit muj dotaz.
Zem jsem otočil vyvláčel velké drny rozhrabal.Bohuzel az ted vidim že zemina neni tak kvalitni jak jsem si myslel.Není to vyloženě hnědý jíl ale k zemině pod kvalitní trávnik to má taky trochu daleko.
Chci přidat křemićitý pisek a kompost
Mám to udělat ještě nyní nebo až na jaře před zapravení trav. semene?
Diky
km

nyní lepší

petr2
hodnocení

Ok diky. Mohu mít “blbou” otázku proč je to lepší nyní?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]