Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na skalce 2metrový ořech, co s ním?

Od: boban® odpovědí: 8 změna:
Na skalce sám od sebe (asi ho "vysadila" veverka) vyrostli ořech . Má 2m výšku . Je pěkný. Ale do skalky to asi nebude ono.
Co s ním? Presadit, nebo se dá dobře tvarovat? Na tvarování je mi ho zase líto, škoda.
Co byste dělali vy? Diky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Listy obsahují juglón, který nějaké rostliny nesnáší. Přesazení by bylo ideální, jestli se Vám to povede, aniž byste si zbořil skalku. Místo mu vyberte ideálně nějaké oblehlé nebo s rostlinami, které se s ním snáší.

hodnocení

2x
Přesadit, ořešákový listí je potvora.
hodnocení

Proč je listí potvora?
Listí je potvora, znamená to, co napsala rádkyně Elisa. Mají v sobě látky, které vadí většině jiných rostlin. Tak pod ořešákem se jiným rostlinám nedaří, stejně tak jako v zemi, která obsahovala zetlelé listy ořešáku. Mně vůně ořešáku připomíná vůni dezinfekce. Ta látka je i v listech, listy ořešáku se nehodí ani do kompostu.
Ořešáky bývají cizosprašné, potřebují další vhodný druh pro opylení. To je nutné si zjistit.

pohanka
hodnocení

2x

Tvarovat, prznit určiě ne. Je to velký, mohutný strom, i listy má velké a do skalky se určitě nehodí.

Přesadit a čekat. Mnohdy ořechy nejsou nikterak velké, ale je to o náhodě, někdy se zadaří.

Jistota je koupit v zahradnictví roubovaný.

mate59
hodnocení

2x

Ořech se nedá dobře tvarovat,korunu si tvoří sám.Samovolně vyrostl, nevíte jaké bude mít plody a určitě začne rodit dost pozdě.Já bych se ho zbavil.Na pěstování si kupte ořech ze zahradnictví.

riva
hodnocení

2x

Vykopat a vyhodit. Pokud chcete ořešák, tak roubovaný s danými vlastnostmi. Neroubovaný plodí pozdě a kvalita plodů je nejistá.

liska5
hodnocení

2x

Odstranit! Byl by z toho časem obrovský strom. Skalku rozhodí a bude ji každoročně zasypávat listím. Takové stromy se vysazují s rozmyslem a odrůdy, které se do místa hodí. Podobných ořešáčků jsem našla ve vyvýšených záhonech hodně, dokonce jeden roste bujně u zdi paneláku v tom štěrku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]