Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kvašené zelí velikost nádoby

Od: 1jana® odpovědí: 7 změna:

Musí být při kvašení zelí nádoba zcela naplněna? Lze použít na 5 kg zelí 10 litrový zelák?

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x
Ano lze použít
Nejdůležitější je, aby bylo zelí nebo jiná kvašená zelenina ponořeno pod šťávou, nesmí být na vzduchu. Může se jako zátěž použít talíř a na něj kámen. Talíř nemá být pozlacen, žádné stříbro.
Koupil bych tady nějaký hezký, s vodním zámkem
fler.cz/...

 

hodnocení

1x
avatar nonek

Bez sebemenších problémů; my máme 18 litrový, kameninový a "dostanu" do něho 28 kg zelí před zpracováním, tedy cca 25 kg čistého, nakrouhaného. Naplněná bý nemusí, ale je vhodné pak zelí zatížit...jsou k tomu "doplňky". Máme zelák s víkem a žlabkem na vodu...prvních pár dnů vodu do žlábku neleji, jednou denně dotlačím kvasící zelí


doplněno 29.09.24 20:48:

a po pěti, sedmi dnech naliji vodu do žlábku a uložím do sklepa, kde je trochu chladněji...zelí vydrží v pohodě do dalšího, pokud "nezmizí" dříve

petr2
Pane Nonku mohu se zeptat jak o zeli pecujete behem zimy?
Mate nejak zatizeno?uterka?perete ji atd?
Proste jak pecujete
Dekuji Vam
makk

Nejsem pan Nonek, ale já mám zelí ve sklepě a pouze kontroluju (vždy, když jdu nabírat), aby bylo ponořené a aby v uzávěru byla voda. Já dávám do uzávěru slanou vodu (sůl má funkci dezinfekce), ale není to nutné. Důležité je, aby zelí bylo v chladu (snese i mírný mráz, ale pak to chce dát do zátky místo vody olej). Základ je dodržovat čistotu, když jdu nabírat zelí, vždy si před tím umyju ruce.

JInak větší zelák použít lze, ale je lepší, když je plný (aby nad zelím bylo co nejméně vzduchu).

hodnocení

pro makk : děkuji za odpověď k mému dotazu. Mám 10 litrový zelák, letos budu nakládat jen 5 kg zelí. Takže si koupím menší a vyřešeno. Děkuji všem za snahu ...

A až uberete kysané zelí pro potřebu? Pak budete mít zelí méně, než na co je hrnec. A časem ještě méně. Takže nový hrnec je zbytečný.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Celý povrch zelí musí být pod hladinou vody, zelňačky. A zelí nesmí v kouscích plavat. Proto se musí zatížit. My měli prkénko, na prkénku, přes celý povrch zelí bílé plátýnko, na tom žulovou dlažební kostku a to celé asi do 1/4 té kostky byla voda. Když se na hladině utvoří kvasinky, bílý šum, opatrně se stáhnou tím plátýnkem a plátýnkem se otřou stěny nádoby a kámen a plátýnko se vymáchá ve studené vodě. Odebere se zelí a nainstaluje se všechno zpět.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kvašená zelenina

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]