Nejste přihlášen/a.
Musí být při kvašení zelí nádoba zcela naplněna? Lze použít na 5 kg zelí 10 litrový zelák?
Bez sebemenších problémů; my máme 18 litrový, kameninový a "dostanu" do něho 28 kg zelí před zpracováním, tedy cca 25 kg čistého, nakrouhaného. Naplněná bý nemusí, ale je vhodné pak zelí zatížit...jsou k tomu "doplňky". Máme zelák s víkem a žlabkem na vodu...prvních pár dnů vodu do žlábku neleji, jednou denně dotlačím kvasící zelí
a po pěti, sedmi dnech naliji vodu do žlábku a uložím do sklepa, kde je trochu chladněji...zelí vydrží v pohodě do dalšího, pokud "nezmizí" dříve
Nejsem pan Nonek, ale já mám zelí ve sklepě a pouze kontroluju (vždy, když jdu nabírat), aby bylo ponořené a aby v uzávěru byla voda. Já dávám do uzávěru slanou vodu (sůl má funkci dezinfekce), ale není to nutné. Důležité je, aby zelí bylo v chladu (snese i mírný mráz, ale pak to chce dát do zátky místo vody olej). Základ je dodržovat čistotu, když jdu nabírat zelí, vždy si před tím umyju ruce.
JInak větší zelák použít lze, ale je lepší, když je plný (aby nad zelím bylo co nejméně vzduchu).
pro makk : děkuji za odpověď k mému dotazu. Mám 10 litrový zelák, letos budu nakládat jen 5 kg zelí. Takže si koupím menší a vyřešeno. Děkuji všem za snahu ...
Celý povrch zelí musí být pod hladinou vody, zelňačky. A zelí nesmí v kouscích plavat. Proto se musí zatížit. My měli prkénko, na prkénku, přes celý povrch zelí bílé plátýnko, na tom žulovou dlažební kostku a to celé asi do 1/4 té kostky byla voda. Když se na hladině utvoří kvasinky, bílý šum, opatrně se stáhnou tím plátýnkem a plátýnkem se otřou stěny nádoby a kámen a plátýnko se vymáchá ve studené vodě. Odebere se zelí a nainstaluje se všechno zpět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.