Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s 50 ti letými jabloněmi?

Od: deprik® odpovědí: 12 změna:

Zdravím. Očekávám: Postupně porážet a vysazovat nové. Fakt už nemám sílu umravňovat větve ve výšce 5,5 m a o něco níž česat jablka. Zkusili jsme totálně zmladit dva stromy. Jsou z toho krásná košťata, ale dalo by se nad tím zvítězit směrováním větví do vodorovna. Řezat každý rok tak jako tak. Otázka zní, jestli to udržím růst do výšky max 3-4 metry. (?)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Já bych zkusil umravnit staré stromy, byla by to škoda. Většinou jsou tyhle odrůdy daleko odolnější než ty současně prodávané.
Máte poklad.

pohanka
hodnocení

1x

To je práce pro sadaře, který tomu rozumí.

Souhlas, staré odrůdy, určitě chuťově vynikající. A možná u zdravější.

Stálo by za to se s nějakým odborníkem spojit a odebrat rouby na mladé podnože.

Avšak musí být určeno podle plodů, co to je za odrůdy.

U nás třeba není ani jedno jablko, vše pomrzlo. Tak nevím, jak to dopadlo u Vás.

makk
hodnocení

1x

Staré stromy (obvykle vysokokmeny) nejsou sice moc pohodlné na údržbu, ale podle mě je škoda je kácet. Můžete je přeroubovat nebo jen zmladit. Já jsem zastánce spíš mírnějšího zmlazování a i tak to chce vlky ostaňovat, ideálně když mají tak do 3-4cm a ještě nejsou dřevité, to pak stačí rukou ulomit. Vysokokmen má výhodu, že dlouho žije a je odolný proti přízemním marzíkům.

Daleko líp odolají houbovým chorobám, nezničí je dlouhotrvající sucho(hluboko kořeny), nezničí je zajíci.
Nemusí se čekat roky než začnou plodit

km
hodnocení

0x

Záleží také co očekáváte od těch stromů a jaké by mělo být to ovoce. Kolik máte stromů a kolik ovoce dokážete spotřebovat. Jestli je pozemek oplocený, tedy jestli jsou stromy chráněné proti zvěři.

Každopádně mám pro vás takovou užitečnou informaci: čím víc ty stromy budete řezat, tím víc budou obrůstat, tzn., že když chcete v budoucnu řezat málo, je třeba být v tom řezání opravdu střídmý. A staré stromy jsou obzvlášť citlivé na hluboké řezy, já bych je řezat spíš nedoporučoval.

Co se týče předřečníků a jejich názorů na staré odrůdy, tak jejich názory nesdílím. Na druhou stranu, pokud se jedná skutečně o 50leté stromy, byly tedy zasazené někdy v polovině 70tých let, staré odrůdy to ani být nemusejí. Tipoval bych spartan, melrose, idared (ten dnes běžne koupíte v supermarketu – jsou to ty levnější).

jp
hodnocení

0x

Staré stromy neusměrníte ve výšce, jsou to vysokokmeny a rostou klidně i nad 6metrů. To jen ty dnešní stromky jsou vyšlechtěné do nízké podoby, což obnáší i kratší životnost a větší choulostivost proti ruzným neduhům. Smiřte se s tím, jak to je, dokonalosti nedocílíte, pokud jich máte víc, vyřezávejte spíše jen suché větve. Vím o čem mluvím, mám také zahradu se starými ovocnými stromy.

hodnocení

Tak dík, celkem jste se shodli. Ještě mi radí 83 letý táta. Neprořezávat je blbost, dvě sezony jsme to neudělali a totálně zavlkováno. (to jste museli vidět v opuštěných zahradách) A šmikejte vlky na 15 ti stromech. No, 15 stromů proto, že se každý rok nepovede. Letos to sníme do konce října a nebude nic. Je to boj s přírodou, hnije to. Nejlíp jde Krasokvět i co do údržby. Albrechtovo , to je samej list, miluju Bláhovo oranžové-letos nula jablek. Pak máme Zvonkové, 10 jablek, atd.Bohužel to děda vysázel 1,5 m od sousedky, tak musíme větve řídit nesymetricky směrem od plotu. A od Čisteckého lahůdkového jsme neviděli nikdy jablko. Nevíte?

pohanka

Mám také staré jabloně a přestala jsem kdysi prořezávat, jen ke plotu souseda, a suché.

On si poradí. Mám též Krasokvět, i to Čistecké, 50 let staré. Čistecké začalo plodit později, vloni i předloni mělo pěknou úrodu. Jinak mi ostatní plodí ob rok, hlavně Letní průsvitné a Jonagold. také jsem měla vlky = metly, ale to je vinou špatného řezu (byl tu zahradník a seřezal silné větve.

Nejhorší metle odstranit a potom si to strom koriguje sám.

Ale jak jsem již psala, letos květy spálil mráz.

Když sklízím Jonagold, tak musím do výšky + česáčkem.

Poslední roky to dělám tak, že (nejkrásnější, nejčervenější jablka jsou ve špičce) se stromečku omluvím a větve uřežu. Každý rok je jednu anebo dvě a očešu na zemi (stejně i třešně).

Stromy to zvládají.

Až starým stromům nadejde čas, a budou hodně prosychat, tak půjdou ven. Dělám vše postupně. Po jádrovém stromečku patří peckovice.

hodnocení

0x
Doporučuji určitě nechat a pozvat si na rez odborníka! Ony se totiž tyto stare jablone nemají snizovat, potom se zavlčí a nemusí dobře plodit a je to věčný boj s vlky. Nedoporučuji tak dělat. Klidně bych se na to přes fotku ze zajímavosti mrknul a zkusil poradit, ale obávám se, že i kdybyste měl zájem, nedovolí mi pravidla sem dát kontakt. Jinak já mám pár starých jabloní a nedám na ně dopustit. Teď v zimě jsem si je nechal odborníkem prorezat, protože si do takových vyšel netroufnu, a krásné omládly.
Zdravím..Mám též na zahradě cca 16 jabloní..více než 60 let staré..Před lety jsem se o ně začal "starat",ale dodnes ani nevím, co je to vlastně za odrůdy..Stromy mají různá poškození časem, škůdci i neodborným řezáním mým otcem a následně mnou..Mnohdy i v nevhodné období..Stromy přesto stále plodí a i po letošních mrazech jsme měli dost jablek..Ikdyž to nezvladám časově,tak přesto chci stromy zachovat..Byly časy, kdy jsem to chtěl vzdát,ale prořezávání i střih se prostě dělat musí..Ocenil bych jakoukoli radu..Kontakt můžete poslat přece vnitřní poštou..byl bych rád za každou konzultaci;) Jinak různé "odborníky" už jsem tu měl, ale každý má názor jiný..Musím se to naučit sám,jinak mě to od jiných sežere finančně..;)

hodnocení

0x

Dobrý den.No a jak vysoké jsou kmeny?Jestli je to vysokokmen ,polokmen,čtvrtkmen?abych si uměla představit,požadovanou výšku v celku?Což o to,můžete udržet,snížené stromy,ale aby z toho nebyly jen palice.Jinak se musí řezat každý rok a chce to fakt odborně,alespon zkraje cca po 2 roky,aby vám někdo poradil a pak už budete en zakracovat,vyřezávat vlky a odstranovat větve,který se kříží,lezou do koruny a nebo napadené.

111®
hodnocení

0x

umravňoval jsem postupně 3 roky, sesazoval korunu, najednou to nejde..jabloň myslím taky 50-60 let, jsem tam 35 let a to byla pěkně vzrostlá...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]