Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to bedla?

Od: ricola odpovědí: 10 změna:
Zdravíčko, nasbíral jsem s tetou pár bedel. Ona je suší. Jen se chci ujistit, zdali jsou to skutečně ony. Bedle krásně voněly, prstýnek se posunoval.
Je to v pořádku? Díky

Je to bedla?
Je to bedla? #2
Je to bedla? #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

3x
Samozřejmě že je to bedla.

hodnocení

3x

Ešte pre istotu rozrežte nožičku,má tam byť v nej dierka.

hodnocení

1x

Ano, je to bedla. Ovšem pokud vám na řezu zčervená, máte dilema. Jedná se totiž o bedlu červenající, u které není jedlost/jedovatost bezpečně prokázána. Může vám při konzumaci způsobit gastropotíže - lehkou otravu.

pohanka
hodnocení

1x

Ano, řízky budou dobré, i sušení.

Ta červenající bedla vypadá jinak a navíc barva = mění barvu na žlutooranžovou či hnědočervenou.

01.10.24 13:14
hodnocení

1x

omyl

ricola
28.09.24 18:48
hodnocení

Je to bedla? #4
Je to bedla? #5

km
hodnocení

0x

tyhle bedly bych nejedl, ale nejsem mykolog

tm
hodnocení

0x
Toto jsou takové ty menší sušší bedly. Jestli je to vyloženě bedla vysoká, netuším... ale nyní rostou mraky bedel. Výška klidně 30 a více cm. Nasbíral jsem jich tolik, že jsem část nakrájel na sušení. Nikdy jsem bedly ve větším nesušil - mate zkušenosti, využití?

Zkuste z nich udelat houbove koreni

honzinek
hodnocení

0x

Bylo by zajímavé vědět, jak tazatel dopadl... Než, že je to červenající (což na 100% není), které jsme celá rodina sbírali a jedli desítky let, tak bych se bál, že je to jiný nejedlý druh.

Někde jsem četl, že bedle se mají sbírat a jíst ty z lesa, ne z trávy, mimo les. Takovou bedlu vysokou bezpečně poznám a sním i tu z trávy, ale tyto malé bedle bych měl strach. Když to shrnu, tak vždy jsme sbírali lesní a ty hodně masité.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]