Zdravíčko, nasbíral jsem s tetou pár bedel. Ona je suší. Jen se chci ujistit, zdali jsou to skutečně ony. Bedle krásně voněly, prstýnek se posunoval. Je to v pořádku? Díky
Ano, je to bedla. Ovšem pokud vám na řezu zčervená, máte dilema. Jedná se totiž o bedlu červenající, u které není jedlost/jedovatost bezpečně prokázána. Může vám při konzumaci způsobit gastropotíže - lehkou otravu.
Toto jsou takové ty menší sušší bedly. Jestli je to vyloženě bedla vysoká, netuším... ale nyní rostou mraky bedel. Výška klidně 30 a více cm. Nasbíral jsem jich tolik, že jsem část nakrájel na sušení. Nikdy jsem bedly ve větším nesušil - mate zkušenosti, využití?
Bylo by zajímavé vědět, jak tazatel dopadl... Než, že je to červenající (což na 100% není), které jsme celá rodina sbírali a jedli desítky let, tak bych se bál, že je to jiný nejedlý druh.
Někde jsem četl, že bedle se mají sbírat a jíst ty z lesa, ne z trávy, mimo les. Takovou bedlu vysokou bezpečně poznám a sním i tu z trávy, ale tyto malé bedle bych měl strach. Když to shrnu, tak vždy jsme sbírali lesní a ty hodně masité.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.