Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obtěžující sousedova zeleň

Od: bimbam® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den! S jedněmi sousedy jsem měla dlouhé roky velmi dobrý vztah. Pokazil se. Před mnoha lety nasázeli těsně k plotu (asi 40 metrů) túje a ozdobné keře. Maličké samozřemě nevadily. Ale začalo to prorůstat plotem a nad plotem. S vědomím sousedů jsem vše obtěžující stříhala já. Letos je to jinak. Ze zdravotních důvodů už stříhat nechci. Ale odmítají to i oni. Vypadá to, že nakonec stejně budu stříhat já nebo placený brigádník. Ještě nepříjemnější než vlastní stříhání je odnášení zeleně do kontejneru. Jsem rozzlobená a nejraději bych to ostříhané naházela přes plot. Vztahy už víc pokazit nemohu. Hrozí mi pokuta?

Sousedé jsou staří a nemocní. Stejně jako já. Sjednat a zaplatit brigádníka (cizího nebo z rodiny) nechtějí...

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

3x
Teoreticky hrozi. Prakticky pri dodrzeni postupu rozhodne ne. Ovsem tuje je strom, takze spravny postup je PISEMNE a prokazatelne je vyzvat k odstraneni toho, co prorusta. Kdyz to do nejake rozumne lhuty (30 dnu) neudelaji, tak oholit. A klidne nahazet zpatky, uz vidim, jak se soudi o uklid vetvi a jak jim nekdo priklepne nahradu skody z jejich vlastnich stromu, na ktere kaslou.

hodnocení

2x
Můžete nam vyfotit jak to vypadá? Udělat tři fotky a nahrát sem?
Buďte ráda, že máte soukromí. A že na sebe celý.den necumite.
Jestli starým sousedům nechce pomoct někdo z rodiny, mají naznačit svým dětem, že jim to do klína po jejich smrti nespadne.
Chyba sousedů.
hodnocení

Možná něco později nafotím. Ale ptám se na to, že chci část likvidace (odnášení do kontejneru) přenechat sousedům. Jestli je to na pokutu, na předvolání k přestupkové komisi... nebo jen na mrazivé vztahy.

pohanka
hodnocení

2x

Asi bych za nimi chodila častěji a otravovala je.

Jinak nezbývá, než upozornit písemně /když na ústní žádosti nereflektují/, s doručenkou a dát lhůtu, do kdy stav napravit.

Jenom si rozmyslete, co chcete, jestli jenom stříhat, anebo celé odstranit, a bude navždy klid. Určitě nedodrželi vzdálenost výsadby od plotu.

Pokud by nereagovali, tak 1., 2. upomínku ... s tím, že pokud nebudou pravidelně udržovat, najmete firmu a platba půjde za nimi.

A pokud nepoplatí, tak bohužel soud a vymáhání. Nervy i pro Vás

Zřejmě těch upomínek může být více . /ale jsem laik/

--------------

Pro vás, mám to také tak 40 let. Také 30-40 metrů tůjí, těsně u plotu hned při výsadbě (plot je jejich), naštěstí pán doposavad stříhal. Nyní již nemůže, najali tedy firmu. Ale kořeny jdou ke mě až 5 metrů a smrky 10 metrů a ty jsou zvící paže a vystupují nad zem. Až se vyvrátí, tak půjde snad i garáž.

Bolest mnoha sousedů, tůje jsou zlořád.

Daleko horší je ztráta soukromí než kořeny. To pak týpek ani nemůže tý svý vošmatat cecky, aniž by na to nečuměla kdejaká entita.

hodnocení

2x

Mám to samé v bledě modrém. O to hůř, že ten jejich "živý plot" je z listnatých keřů, v současné době cca 4 metry výška! Jsou to mladý lidi a kašlou na to, jestli mi to vadí, nebo ne. Letos to vůbec nesříhali. Když začne padat listí, mám toho od nich plnou zahradu. Navíc jsem byla zvyklá na krásný výhled, teď koukám do těch jejich racocháčů.

Zřejmě to budu muset zkusit řešit přes úřad. Mluvit se mnou nemusí, já je k životu nepotřebuju.

hodnocení

2x

Bohužel odpad ze sousedova stromu musíte řešit vy sama, ani prorůstající větve nemá povinnost řešit. Jiná situace by nastala, kdyby tůje poškozovaly plot nebo nějakou stavbu, případně kdyby nadměrně stínily. Odpad můžete zkusit naházet přes plot, bude to spravedlivé rozdělení práce, vy to ostříháte, oni to odnesou do kontejneru, pochybuju, že se kvůli tomu budou soudit.

bramburka
hodnocení

2x

Co takhle oslovit mistni hasice, aby to v ramci brigady ostrihali?

hodnocení

2x
U nás větve tůjí apod. vykupují, dělají z toho dekorace. Při větším množství i ořežou (pak si to berou zadarmo).
hodnocení

Dobrý nápad. zeptám se.

Za chvilku jsou Dušičky, mohla byste se toho elegantně zbavit.
U nás si to berou třeba tzv. chráněné dílny. Dělají tam i lidé, kteří jsou fyzicky OK (mají jiné problémy). U nich se na výkony a čas tolik nehledí, můžou si s tím stříháním pohrát a vybrat si počasí.
Jinak zahradníci a firmy zabývající se péčí o zeleň by taky mohli vědět, komu by se to šiklo.

hodnocení

2x
Řeknu další pohled na vec-jestli sousedi neobtěžovali celou tu dobu sousedskýho spolužití hlukem, smradem od zvířat, častý pálení i bordelu v kamnech, nedělali jiný schválnosti, tak bych jim to za plot neházel, kór když jsou staří.
To nemáte někoho z rodiny nebo blízkých příbuzných?
Dá se půjčit za slušný peníz kvalitní teleskopický benzínový plotostřih. Ani není třeba lízt po žebříku, štaflích.
Sice je teď s tím práce ale zase to bude pak dlouhou dobu dobře sloužít a túje chránit soukromí. Túje co zajistí soukromí mezi stavbami nemovitost zhodnocuje.
Vždyť píšete, že jste už starší a vaši nemovitost někdo po vás zdědí ne? Tak ať se do háje stará
hodnocení

Blízké příbuzné mám já i oni. Ti moji mi pomáhají na zahradě, ale potřebuji tu pomoc úplně jinde. Soukromí nepotřebuji, chci na svém pozemku i u plotu chodit vzpřímeně, chci tam něco pěstovat. O stínu jsem se zatím ani nezmiňovala. Asi obě nemovitosti (moje určitě) nezůstanou v budoucnu v rodině. Nepsala jsem zatím o hysterických výlevech, o prásnkutí telefonem, před kterým jsem zaslechla slova hyena. Za tohle všechno fakt nechci platit někoho, kdo bude nosit pytle se zelení do kontejneru. V dnešní době spíše vozit do sběrného dvora.

hodnocení

Vidím, že se Bobanova rada rádcům líbí. Možná si v úvodu dotazu nepřečetli, že jsem se s likvidací cizí zeleně trápila po mnoho let. A že se u mě něco změnilo. A není to jen ztráta ochoty a dobré vůle. Ale zase tak osobní snad nemusím být.

dobře, já se nehádám. Nevím jaká je situace. Jen vidím v okolí spoustu lidí, jak se nemůžou dočkat, až jejich staří příbuzní zemřou a jim spadne nemovitost do klína. Přitom sem jezdí jen na oběd a jenom proto, aby se na ně nějak v dědictví nezapomnělo, nebo aby očíhli situaci, jestli se někdo nezačal náhodou starat jinej, kdo by pak dědil.

Ale s tím benzínovým teleskop.křovinákem-STIHL by to měli vaši příbuzní hned, je to fofr. A větve z tůjí nejsou tak těžký jako třeba vozit kolečka písku nebo vykopané zeminy

ale je pravda, že nevím jak to u vás je, popisuju co vidím kolem. Tak zase nechci křivdit

hodnocení

Bobane, ani já se nechci hádat. Jen jste začal fantazírovat několika směry, o kterých nic nevíte. Za úplně nejlepší radu považuji pozvat paní z květinářství, která vyrábí krásné dušičkové věnce. Že mě to nenapadlo samotnou :)!

hodnocení

Děkuji všem za zájem a rady. Sdělím jim, že to budu házet za plot. Zkusím první malou várku a uvidím, co se bude dít.

pohanka

Před prací si to ofoťte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma stříhání tůjí

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]