Nejste přihlášen/a.
Dobrý den! S jedněmi sousedy jsem měla dlouhé roky velmi dobrý vztah. Pokazil se. Před mnoha lety nasázeli těsně k plotu (asi 40 metrů) túje a ozdobné keře. Maličké samozřemě nevadily. Ale začalo to prorůstat plotem a nad plotem. S vědomím sousedů jsem vše obtěžující stříhala já. Letos je to jinak. Ze zdravotních důvodů už stříhat nechci. Ale odmítají to i oni. Vypadá to, že nakonec stejně budu stříhat já nebo placený brigádník. Ještě nepříjemnější než vlastní stříhání je odnášení zeleně do kontejneru. Jsem rozzlobená a nejraději bych to ostříhané naházela přes plot. Vztahy už víc pokazit nemohu. Hrozí mi pokuta?
Sousedé jsou staří a nemocní. Stejně jako já. Sjednat a zaplatit brigádníka (cizího nebo z rodiny) nechtějí...
Asi bych za nimi chodila častěji a otravovala je.
Jinak nezbývá, než upozornit písemně /když na ústní žádosti nereflektují/, s doručenkou a dát lhůtu, do kdy stav napravit.
Jenom si rozmyslete, co chcete, jestli jenom stříhat, anebo celé odstranit, a bude navždy klid. Určitě nedodrželi vzdálenost výsadby od plotu.
Pokud by nereagovali, tak 1., 2. upomínku ... s tím, že pokud nebudou pravidelně udržovat, najmete firmu a platba půjde za nimi.
A pokud nepoplatí, tak bohužel soud a vymáhání. Nervy i pro Vás
Zřejmě těch upomínek může být více . /ale jsem laik/
--------------
Pro vás, mám to také tak 40 let. Také 30-40 metrů tůjí, těsně u plotu hned při výsadbě (plot je jejich), naštěstí pán doposavad stříhal. Nyní již nemůže, najali tedy firmu. Ale kořeny jdou ke mě až 5 metrů a smrky 10 metrů a ty jsou zvící paže a vystupují nad zem. Až se vyvrátí, tak půjde snad i garáž.
Bolest mnoha sousedů, tůje jsou zlořád.
Mám to samé v bledě modrém. O to hůř, že ten jejich "živý plot" je z listnatých keřů, v současné době cca 4 metry výška! Jsou to mladý lidi a kašlou na to, jestli mi to vadí, nebo ne. Letos to vůbec nesříhali. Když začne padat listí, mám toho od nich plnou zahradu. Navíc jsem byla zvyklá na krásný výhled, teď koukám do těch jejich racocháčů.
Zřejmě to budu muset zkusit řešit přes úřad. Mluvit se mnou nemusí, já je k životu nepotřebuju.
Bohužel odpad ze sousedova stromu musíte řešit vy sama, ani prorůstající větve nemá povinnost řešit. Jiná situace by nastala, kdyby tůje poškozovaly plot nebo nějakou stavbu, případně kdyby nadměrně stínily. Odpad můžete zkusit naházet přes plot, bude to spravedlivé rozdělení práce, vy to ostříháte, oni to odnesou do kontejneru, pochybuju, že se kvůli tomu budou soudit.
Blízké příbuzné mám já i oni. Ti moji mi pomáhají na zahradě, ale potřebuji tu pomoc úplně jinde. Soukromí nepotřebuji, chci na svém pozemku i u plotu chodit vzpřímeně, chci tam něco pěstovat. O stínu jsem se zatím ani nezmiňovala. Asi obě nemovitosti (moje určitě) nezůstanou v budoucnu v rodině. Nepsala jsem zatím o hysterických výlevech, o prásnkutí telefonem, před kterým jsem zaslechla slova hyena. Za tohle všechno fakt nechci platit někoho, kdo bude nosit pytle se zelení do kontejneru. V dnešní době spíše vozit do sběrného dvora.
Vidím, že se Bobanova rada rádcům líbí. Možná si v úvodu dotazu nepřečetli, že jsem se s likvidací cizí zeleně trápila po mnoho let. A že se u mě něco změnilo. A není to jen ztráta ochoty a dobré vůle. Ale zase tak osobní snad nemusím být.
dobře, já se nehádám. Nevím jaká je situace. Jen vidím v okolí spoustu lidí, jak se nemůžou dočkat, až jejich staří příbuzní zemřou a jim spadne nemovitost do klína. Přitom sem jezdí jen na oběd a jenom proto, aby se na ně nějak v dědictví nezapomnělo, nebo aby očíhli situaci, jestli se někdo nezačal náhodou starat jinej, kdo by pak dědil.
Ale s tím benzínovým teleskop.křovinákem-STIHL by to měli vaši příbuzní hned, je to fofr. A větve z tůjí nejsou tak těžký jako třeba vozit kolečka písku nebo vykopané zeminy
ale je pravda, že nevím jak to u vás je, popisuju co vidím kolem. Tak zase nechci křivdit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.