Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozmarýn v zimě

Od: alunka® odpovědí: 12 změna:

Mám asi sedmiletý rozmarýn, má dřevnatý kmínek v průměru cca 1,5cm, dřevnaté větve v průměru skoro 1cm. Prosím o názor, zda je možné přezimovat ho mimořádně venku ve foliovníku tak, že obrovský květináč ve kterém roste, zapustím ve foliovníku do země? Doposud byl celé ty roky přes zimu v nevytopeném pokoji před oknem, tam zelené olistění v zimě vůbec neztratil, zůstal krásný až do jara. A pak od jara do podzimu byl venku na slunci.

Tuto zimu však tento "jeho" pokoj nebude volný a rozmarýn musí jít jinam. Jenže jinde by v domě neprospíval, zejména z důvodu nedostatku světla v jeho velikosti a rozložitosti.

Jak se o něj postarat venku, ve foliovníku? Bude stačit zapuštění velikého květináče do země a případné omotání celého rozmarýnového stromu netkanou textilií, nebo ne? Máte někdo zkušenost, prosím?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Přezimoval jsem keřík rozmarýnu tak že víc jak z poloviny zakopaný kýbl s keříkem jsem obalil keřík s kostrou několika klacků asi třemi vrstvami netkané bílé textilie,. Během zimy v teplejších dnech jsem jej asi třikrát zkontroloval a velmi lehce zalil (mám ve skleníku polykarbonátovém, tl. 4mm sud s vodou). To bylo poprve, co mi rozmarým přežil zimu a pak venku i kvetl.

hodnocení

Moc děkuji, dáváte mi naději, že rozmarýn přežije. Navíc by mě moc potěšilo, kdyby pak úplně poprvé i rozkvetl. :)

korinek
hodnocení

2x
Já mám rozmarýn venku, v zemi. Již asi čtvrtým rokem. Nikterak ho nepřikrývám a přezimuje v pohodě.
hodnocení

Děkuji za předanou zkušenost. Je to ohromující, že ty roky jste měl tolik štěstí a rozmarýn vám venku přežívá. Doufám jen, že žijete tady a ne v subtropech? A jestlipak vám už i rozkvetl?

korinek
Žiji v podhůří Orlických hor. Nevím zda je to o štěstí, nebo si již zvykl. Zimy už nejsou co bývaly, ale pár dní v roce mrzne. Rostliny jsou leckdy ohromující, co vydrží, nechtějí umřít. Třeba letošní okurky, mysleli jsme že je po nich a to co nastalo ve skleníku koncem srpna, neuvěřitelné.
Rozmarýn mi nikdy nekvetl, to je pravda, ale abych pravdu řekl, ani o to nestojím. Ani ho během roku nestačím sdělávat.
hodnocení

Díky za odpověď a ať se daří nejen rozmarýnům*slunce*.

pb®
hodnocení

2x
Dávám rozmarýn na zimu do skleníku, přežívá tak již víc než 5 let. Kdyby hrozily třeskuté mrazy, můžete ho ve fóliovníku ještě překrýt netkanou textilií a zapálit svíčku.
22.09.24 21:32
hodnocení

Děkuji.

hodnocení

2x

Když jsem si pred mnoha lety pořídil chatičku v zahrádkářské kolonii u Prahy, tak jsem si prostě musel zasadit na záhom vedle sebe petržel, šalvěj, rozmarýn a tymián™. V tomto pořadí, pochopitelně. Od té doby to tam takhle roste. Já to občas přez léto zalívám, když tam zrovna ten víkend zajedu, jinak s tím v podstatě nic nedělám (občas něco utrhnu, občas vytrhám nějaký plevel nebo tak). Nic nepřikrývám, neobaluju, nehnojím ...

Rozmarýn mi tak normálně roste pod širým nebem bez jakékoli péče a kvete mi každý rok (netušil jsem, že by snad kvést neměl). *palec2*

hodnocení

Tiše vám to každoroční kvetení rozmarýnu závidím. Ač je to sedmiletý krásný dřevitý, bohatě olistěný strom, rozkvést se mu zatím nechce. Něco mu v mé péči asi nevyhovuje? Na googlu jsou důvody nekvetení uvedeny jako moc slunce, nebo málo slunce, moc zalévání nebo málo zalévání a tak podobně *zmateny*.

km
hodnocení

2x

s ústupem tuhých zim je velmi pravděpodobné, že některé odrůdy rozmarýnu běžně přezimují i u nás v pořádku

hodnocení

Děkuji. Snad i ten můj přežije, doufám *modla*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]