Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hnede tecky na citroniku

Od: pestovatel odpovědí: 5 změna:

Dobry den, na balkonu pestuji citronik a myslim ze se mu dari, od kvetu mi rostou hezke velke plody, ale cim dal vice jsou na listech, plodech i vetvi. Preventivne jednou za cas strikam: bylinkovou smesi na svilusky a bylinkovou smesi na plisne od firmy Natura. Hnojim ho take nepravidelne organickym hnojivem: Hnojik.

Prikladam foto a prosim o rady jak se toho zbavit.

Predem diky za rady a typy!

Hnede tecky na citroniku
Hnede tecky na citroniku #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mnium
hodnocení

3x

Máte tam puklice (jak z učebnice). Návodů na jejich likvidaci najdete na webu mraky. Ale předem vás zklamu - lehké řešení nenajdete. Postřik moc nefunguje (ti prevíti mají ochranné voskové štítky). Systémový inskticid do půdy (Careo a spol.) použít nelze, chcete-li plody konzumovat (já bych chtěl). Takže nezbyde než trpělivé stírání těch bestií vatičkou s vodou a lihem kombinované s preventivním postřikem. Ale za pár týdnů či měsíců je tam máte znovu, zřejmě je v okolí nějaký zdroj (sousedovy rostliny?).
Mně se (na čas) osvědčilo letnění v zahradě daleko od domu v místech, kde je hodně dravých hmyzáků a pavouků, které si s těmi mrchami během léta poradí. U oleandrů bez rozpaků prolévám substrát systémovým instekticidem (např. ono Careo, dříve byl i tyčinkách), rostlina se tím prosytí a prevíti dají (na čas) pokoj.

pestovatel
hodnocení

Pred dvema lety mi decimovaly citron svilusky, to jsem vyresil otrenim listu a pak pripravkem od firmy Natura. Citron je na balkone, kde mame jen bylinky a v lete tam byly i petunie, ale ty uz mame pryc. Na citronu jsou pavuciny, takze myslim ze neco spasou pavouci, ale zjevne nato nestaci. Az klesnou teploty, tak pujde do sklepa (sucheho) kde mu prisvicuji.

Lih doma nemam, ale napadlo me otrit listy slivovici a nasel jsem prirodni pripravek zase od Natura ( higarden.cz/...

Podle toho co pisete je videt, ze se opravdu vyznate, proto bych rad cetl vas nazor na to co jsem vymyslel.

hodnocení

0x

Nebýt takhle postižených plodů, tak bych si myslela, že nějaký hmyzák to je. :( Strejda Gůgl by nenašel nějaký spešl kub pěstitelů citrusů?

futra
hodnocení

0x

Udělejte si směs voda, líh, jar nebo nějaký saponát a rostlinu postříkejte pořádně i zespodu.Když to nezabere ,tak do toho kápněte rostlinný olej.

ergi
hodnocení

0x

To mám také,tak jsem se s tím chlubila,jak se to podařilo,dokonce jsem to chtěla i darovat ,jak to vypadalo svěže (vypěstované z ital.citronu se sinou slupkou) a teď je po něm...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]