Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlošina mnohokvětá-povadlá

Od: lukyn88 odpovědí: 10 změna:

Zdravím všechny,

v pondělí mi dorazila hlošina mnohokvětá v kontejneru se zeminou. Jelikož jsem neměl čas jí dát hned do země, tak jsem jí nechal na verandě pod střechou. Po 2 dnech, kdy na ní chvilku svítilo polední ostré slunko, povadla, i když byla hodně zalitá. Včera jsem jí dával do země, ale je stále povadlá. Dal jsem jí ochranu před poledním slunkem, aby jí víc nespálilo. Myslíte, že to rozdýchá? Není šance jí ještě nějak pomoci?

Děkuji. Lukáš.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Hlošina obecně se spíše řadí mezi suchomilnější. Bahnitá zem jí může ublížit. Pokud nezvládla sucho, schodí listy, aby omezila odpařování vody. Ale potřebuje čas. Mnohokvětá by jen nemusela zvládnout první zimu ty nejsilnější mrazy, ale moje zvládla i ty nejhorší.
Ale kvůli plodnosti stejně víc miluju odolnější e. umbellata, ta se sází dvě různé.
Suchomilnější rostliny mají větší šance přežít, než jiné.
lukyn88
hodnocení

Děkuji. No jo, ale každá rostlina, která se dá ven do země, se musí aspoň 1. rok velmi zalévat kvůli dobrému zakořenění ne? Aspoň tak jsem to vyčetl u všech rostlin, co se dají ven do země. Myslím, že to tak platí i u suchomilných.

Je možné, že Váš strach zmizí už zítra, a bude nám zaléváno ono samo. Rostlinám se trochu uleví. Celkově to počasí je na výsadbu moc drsné. Přeci jen ale není začátek drsného léta.
Po zasazení se víc prolít musí. Já narušuju i kořenový bal, protože jsou hlíny, které po proschnutí pak špatně znovu nasakují vodu. Nerada bych měla pod zemí u rostliny suchou kouli hlíny. Protože bych pak neuměla posoudit podle ostatní hlíny, co za vlhkost, mokrost, má rostlina u sebe. Ale někdo sází jinak.
Zalévat a hlídat ano, bahno ne. Teda přeléváním vznikající. Ony tyhle jsou tolerantní. První roky jsem ji měla u domu, ale ona plný stín moc nemusí, přežila, nekvetla. Ve stínu kvést neumí. O některých se píše, že umějí být invazivní, tak toho snad jednou nebudu litovat.
lukyn88
hodnocení

Dobře. Budu jí zalévat tak, aby tam nebylo bahno (1. rok). Pak jí budu zalévat po roce jen, když bude hodně sucho.

Já si myslím, že by mohla vydržet mrazy, jelikož je docela vyšší, asi 2-letá, takže by měla být odolnější než kdyby byla hodně mladá. Uvidím. Pokud to nedá, už si jí pořizovat nebudu :) Mohl bych jí přikrýt na 1. rok netk. textilií, uvidím...

Jak píšete, že okoličnatá je odolnější, tak asi ano. Spolu s mnohokvětou jsem teď zasazoval i okoličnatou a té přechodný pobyt v květináči pod střechou ani slunko nic neudělalo na rozdíl od mnohokvěté.

Tak, už se počasí stará samo.
Já jsem se bála i té textilie, ona má křehké větve, aby se třeba po zasněžení i přes oporu tyčí nějak nerozlámala vahou sněhu na textilii, větrem. Nakonec naštěstí zimy byly dost mírně a přežila mi i bez krytu. Já tohle šidím.
Ta okoličnatá nepotřebuje péči, rychleji roste, snadno plodí. Chutná mi víc, než dřín, žlutá barva plodů je zajímavá, takových plodů na podzim moc není. Je mnohem krásnější. Vyniká v době, která tolik krásných plodů už nenabízí. Mojí mnohokvěté se plodit moc nechce, letošek nemyslím, nemáme plody na žádných stromech, jen jablka. Ale porovnat ty hlošiny v plodnosti nejde. Okoličnatá je plodná.
id
Kami, máte obě hlošiny. Můžete prozradit z praxe velikost plodů? Děkuji. Id
Bohužel je mám moc krátce.
Mnohokvětá přišla ze zahradnictví s plodem, dozrál ve velikosti střední olivy, nebo téměř jako menší typ dřínu, jen světlejší a nemá kyselou chuť jako dřívější dříny a plodí jindy, než dřín. Zasadila jsem ji k domu, aby raději rostla, loni plod měla asi jeden, letos plody nemá. Jenže když poprvé plodila broskev, ty rostliny na začátku nemají plody normální velikosti, jsou malé. Přesto u hlošin později velký rozdíl nějak nečekám.
Okoličnatá, tam jsem měla žlutou, a amoroso. Jsou potřeba dvě různé. Žlutá měla větší plody, jako rybízek střední velikosti, víc mi chutná, hezky plodila, ale amoroso mělo menší plody, mělo být snad sladší, ale já jsem tak nadšená nebyla. Letos mi plodí jen Sweet sour, plody zatím menší, ale je to první plození, při úplném suchu nezalévaná, udržela je. Jiným zmrzly na jaře květy.
Pak jsem zkusila semenáč turecké hlošiny, a zvládá úplně bez problémů naše zimy. Prodejce si nebyl jistý. Netuším, jakou kvalitu plodů bude mít semenáč, ale byla jsem zvědavá. Zatím neplodí. Ale semenáče jsou na dlouhé čekání. To jen že ještě existují i jiné druhy jedlých hlošin.
id
09.09.24 18:09
Díky moc.
lukyn88
Také děkuji za krásné odpovědi. Tak počasí se o zálivku nyní postará, tak nemusím nic řešit.
No, jak to tak vidím, asi jsem to zmrvil. Tu mnohokvětou jsem si asi neměl pořizovat, když to tak čtu. Ale uvidíme, jak se vydaří. Pokud se neprobudí, či chuť plodů bude stát za prd, vyryju jí a už nekoupím.
Ty okoličnaté mám 2, co jsem si koupil. Přemýšlel jsem, zda si koupit zákl. druh či nějakou odrůdu. Já jsem zastánce "pravých" druhů, tak jsem si pořídil základní druh. Asi jsem si měl pořídit nějakou lepší odrůdu kvůli chuti plodů. Vše zmrvím A to si hledám předem info všude možně na internetu.
Okoličnatá má trochu nevýhodu, plodí v době před prvními mrazíky. V tom je jedno ale.
Má obrovskou výhodu, že je opravdu z mála rostlin, která umí plodit už jako mladinká, už malá. To je super. Ale plody, které zasáhne mrazík kiwi, dříny, okoličnatá, mrazík jakoby ukončí sklizeň. Třeba to kiwi se bleskem začne kazit a kvasí. Takže v tomto počasí, deštivo a mrazíky ihned musí být plody sklizeny, jinak kvasí. I když okoličnatá se dá jíst už trochu dříve, ještě nakyslá. U kiwi to dříve nejde. Není tolik času na sklizeň a to počasí jako u rybízu. Mnohokvětá vypadá, že se musí nechat rozplodit jako starší, víc let, jako u dřínu. Takže musíme počkat, po koupi je moc mladá, ta zase s mrazíkem problém mít nebude, spíše s ptáky.
U dřínu je jediný rozdíl u planější, kyselost, takže utrhnu, dám do vody v hrnečku s cukrem a nechá se přejít varem. Podle mého nepoznáte rozdíl mezi planou, možná má trochu menší plody, a některé šlechtěné umí plodit prý dřív, v kompotu je to jedno. Je to bezva višňový kompot, jen já jsem náhodou koupila zakrslou, o to mi jde. U vysokého planého muchovníku, plody sklidí jen pták, člověk sklidit neumí, na konce větví vysokého keře s pružnými větvemi není jak jít se žebříkem pro několik bobulí. U vysokého dřínu sklizeň nebude snadná taky, planý je 7m vysoký.
Neznám rozdíl chuti plané hlošiny od štechtěné, ale koupě zatím nelituju, na to je opravdu brzy, rostliny jsou ještě moc mladé. Snažím se ujídat plody včas před mrazíkem. Riziko pozdní sklizně je běžné u více plodů, aby nepřemrzla jablka, hrušky.. musí se dát pozor.
Nedá se litovat koupě takhle brzy. Dřín začal plodit až po 10 letech, kiwi taky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]