Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednoruční benzínová pila

Od: lll odpovědí: 29 změna:
Zdravím,
při svých toulkách internetem jsem narazil na tuhle pilku
planeo.cz/...
momentálně za necelých 1400,-Kč.
Otázky:
Co na ní všechno může být špatně?1. Oproti Stihl podobné váhy má menší výkon, ale to nemusí na tenčí dříví (15cm průměr) vadit.
2. Řetěz může být z bláta.
Dokázal byste někdo podle udaných rozměrů (viz přiložený obrázek z návodu) najít příslušný standardní řetěz Oregon? Nebo i lištu?
3. Co ještě může být problém? Předpokládám že když to nastartuju tak to bude řezat? Trochu mě mate ten poměr 1:25 , je to na dnešní dobu hodně oleje, výrobce se tím jistí, nebo při standardním poměru se to zadře?
Prostě mi připadá že 1400 není taková částka aby se to nezkusilo..nebo to nemá vůbec cenu zkoušet?

Jednoruční benzínová pila

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Měl jsem tři roky Partnerku na občasné použití. Dvakrát jsem měnil startér, dvakrát řetězku, řetěz vydržel deset minut, lišta měsíc. Každý rok nová víčka (nestandartní těsnění). Pak naštěstí zdechla. Celkově vyšla hodně draho :)
lll
hodnocení

Jo, chápu, asi to teda nechám být.
Teďka používám jednoručku elektrickou makitu duc254z, funguje dobře, akorát se na silnějším polínku (15cm) dost rychle přehřeje a pak se musí čekat než vychladne, což je dost otravné a zdržuje to v práci.
Takže pokukuju po jednoručce benzínové, nejradši lehoučkou Stihlku MS 151 TC-E, nebo těžší ale levnější MS 194T.
A nějak se nemůžu rozhodnout, jestli mi poslouží víc 8ks Fieldmanek nebo jedna Stihlka ;)
asd1

254Z se přehřeje? To se mi nikdy nestalo, spíš silnější rychle vybije baterku... Nemáš přepnutej řetěz nebo ucpaný mazání? Možná i tupej řetěz..

Víc práce udělá jedna kvalitní než 10x čína. Jednoručku jsem řešil a nejlíp mi vycházela Dolmarka 3410TH (bohužel už se nevyrábí), nakonec jsem vzal aku 254, na větve OK na silnější žádnej zázrak v tom se trápí, ale to znáš ;)

0,7 kW bude asi jak ta 254, takže pro tebe to je nesmysl.

lll
hodnocení

Nemyslím si že mám řetěz moc utaženej, po chvilce běhu (i naprázdno) se prověsí. Dobře, otočil jsem šroubek mazání na max a uvidím, při namíření na dřevo stříká olej jak z rozprašovače.
Třeba mám tu 254 vadnou, nevím, jakmile je tlustý polínko (třeba těch 15cm nebo víc, a třeba suchý), tak se trápí (jak říkáš), provozuji jí na 5Ah baterky, ty vydrží fakt dlouho, a jak se pila trápí třeba dvě tři přeříznutý polínka, tak stoupá teplota a šup, rozsvítí se červená ledka, a pila se zastaví. Pak čekám, zkouším jestli už poběží, ale pila je furt horká a příští červená ledka už je brzo zas rozsvícená.
Je to šikovný řezat s jednoručkou, človek nepotřebuje pomocníka na podávání, ale ty prostoje na vychladávání mi vadí (musím dělat něco jinýho, třeba štípat nebo uklízet dříví).
Benzínka se určitě přehřívat nebude, aspoň teda Stihlka ne doufám.
Ono tohle vypínací chování přišlo (aspoň do Makity) až s novejma bezkomutátorovejma motorama, když vezmu starou silnou Makita komutátorovou bateriovou vrtačku, a přetěžuju jí tak se s tím ten komutátorovej motor rve, kdežto nová bezkomutátorová při přetížení prostě vypne, není ochotná se s námahou porvat.
Co řetěz, kdy naposledy viděl pilník?
lll
hodnocení

Je fakt že už se mi párkrát povedlo přehřát (zastavila se) i starou Narexku EPR 35 C-C, ale to po dlouhé době, možná dělám něco blbě...
Ale Husquarnu 350 tu neutahám, ani s 45cm lištou a na tlustých polenech, prostě benzín je benzín, ty elektrický šidítka nejsou úplně rovnocenný, no.
lll
hodnocení

Pilník řetěz vždycky vidí při doplnění oleje nebo výměně baterky, nebo jakmile vidím že to nedělá velký "špony" ale jen malý pilinečky.
Brousím často, tři tahy každej zub.
Pak občas výšku náběžné hrany snížím lehce.
V pořádku, tak to má být. Opravdu ostrý řetěz dělá dlouhý piliny i u příčného řezu. Uznávám, že se to vidí málokdy.
asd1

254 je pilka na větve, ty jedeš na hraně přetížení a ochrana jí vypne... Může to být i pokles napětí baterky a tim stoupne proudový zatížení a pila to odpojuje aby baterku nepřetížila...

Silná jednoručka = profi pila a benzínová... Do desítky např. Stihl 194T (1,4 kW 3 kg)

lll
hodnocení

Jasně, taky se mi to utřiďuje, koukám ještě na ECHO CS-280TES/25 (3kg holej a prázdnej "motor", 25cm lišta, 1,04kW), a taky na STIHL MS 151 TC-E (2,6kg holej a prázdnej "motor", 30cm lišta, 1,1kW), echo 9tis. Kč, stihl 12tis.
Ten Fieldmann za 1400,- vynechám, když ho vydržím do neděle neobjednat, pak za 2000,- už mi připadá drahej ;)
lll
hodnocení

Aha s tou baterkou, baterka je taky horká, samozřejmě, možná není přehřátá 254ka, ale baterka, to mě nenapadlo!
No výsledek je stejnej, otravné čekání..
asd1

Fieldman papírových 0,7 kW - to bude stejně slabý jak ta 254, akorát ti jí nevypne ochrana ale roztaví se plasty *ua*

Stihl 151 slabší a dražší, jediná výhoda je že je o půl kila lehčí. 194T za 8,5k co jsem viděl v prvním odkazu..

hodnocení

0x

Takže ,lišta + řetěz = 800kč oregonobchod.cz/...

oregonobchod.cz/... možná bude někde levnější..

Oleje hodně proto že je to dělané z levných "měkých "materiálů

Ano nastartujete a řezat to bude akorát ne ta dlouho jako nějaká profi nebo farmářka

hodnocení

0x

Já bych tenhle nápad zkusil rozchlastat. Když za ty dva tisíce koupíš něco tekutýho, budeš z toho mít alespoň hezký večer. Takhle si za dva tisíce koupíš pytel problémů.

tr

Je za 1400,- a ne 2000,- toli vydělá každý druhý za hodinu práce (a zaměstnanec před zdaněním).

A pokud chcípne v záruce, tak dostane peníze zpět nebo novou. Tedy já bych jí bez váhání koupil na intenzivní zápřah následujících dvou letech, ne jako uloženku na 20 let...

Já jí kdysi kupoval v akci hecht? Ale už nevím za kolik, momentálně se mi rozbila, ulomila protože mi spadla ze stromu... Nepřivázal jsem si ji na Poutko, které měla :(, Moje chyba

Měla Problémy s napínáním řeťezu, musí se napínat, protože jinak se vyvlíkne a ... Ale to byl model minimálně 8 let zpátky

hodnocení

0x

Značka,o ktorej skoro nikto nechýroval a zrazu robí všetko. Ako jednorázovka sa dá použiť.

asd1
hodnocení

0x
Laciná plastová čína s pravěkých motorem,dá se čekat že brzy chcipne. Citlivá na zacházení-napinani retezu/upnutí listy,olejové čerpadlo, přehřátí a tavení plastu když rezes dyl bez pauzy.. řetěz je to nejmenší, koupíš za 3kila novej a jedeš dal.
Za ty prachy proč ne, je to v záruce atd a kvalitní jednorucka je ca 10k.
Pozor jednorucka není úplně triviální nástroj.

hodnocení

0x
Zapomeňte na ten krám.
Před rokem jsem koupil za 1000 Kč zánovní Dolmar PS33
Ma hmotnost pouze 4kg! A výkon kolem 1.3kW. Je lehká protože má skříň z Magnesiové slitiny. Je celkově kvalitní, robustní plasty, kvalitní karburátor a hlavně ředění olej benzín 1:50
S tou čínskou se poděláte, čichat ten smrad.
Navíc za cenu 1000 Kč jsem tam měl zánovní řetěz Oregon a Oregon lištu.
V neposlední řadě práce s jednoruční pilou nemusí být taková sranda.
doplněno 04.09.24 18:15: Jenom pro zajímavost hmotnost tý pily Fieldmann je stejná jako u tý Dolmarky za 1000 Kč, ale Dolmarka má skoro 2xvětsí výkon. Ta Dolmarka pojede při hobby užití klidně dalších 20let. Na co mi je záruka, když vím, že jsem koupil KVALITNÍ výrobek, kvalitní pilu?
Jednoruční benzínová pila #2
asd1

Když potřebuješ jednou rukou řezat a druhou něco držet, tak je jednoručka nutnost.. PS33 je gut pila, prodávaná jako hobby ale dost se používala jako profi pila do prořezávek a vydržela dost.. Taky se už nevyrábí :/

Celý to je velká chujovina. Pracovník mám mít pozici, aby mohl stroj ovládat oběma rukama. Takže buď mobilní lehký Aluminiovy lešení, nebo postroj pro lezce, polohovací pásy. Atd atd
lll
hodnocení

Ty si taky chujovina. Prodává se aspoň 50 různejch druhů jednoručních pil benzínovejch i bateriovejch, od všemožných značkových i neznačkových výrobců, a ty jedinej víš že je to chujovina. Tak jim to všem dej vědět (echům, makitám, husqvarnám, stihlkám, stigám, dewaltům a dalším) že vyráběj chujoviny!
Samozřejmě ta pila musí mít odpovídající (přiměřený) výkon a vyvážení, aby se po prudkém přidání plynu nevpínala v té jedné ruce jako kůň!
lll
hodnocení

"nevzpínala"
Tebe nejvíc sere to,že ti tu v podstatě všichni maznačují,že je to krám. Ale to nechceš číst,protože seš hotovej z toho levnodrahýho krámu, co má 2xmenší výkon, než má kvalitní Dolmar za 1000Kč v zánovním stavu a stejnou hmotností. A hlavně na TOTO konto píšu, že je to chujovina. Kolik řezů asi uděláš s jednoručkou o hmotnosti 4kg =>KRAVINA
Když už si bereš do huby Echo a další kvalitní pily, tak třeba tahle Echo má hmotnost 2.6kg a výkon 1.1kW a to už jako jednorucka smysl dává.
Nebo dopadneš jako ten týpek s jednoruckou od Hechtu nebo co to bylo červenýho-na žebříku si podpíral pilu druhou rukou=taková jednoručka je nesmysl.
Tvoje zkušenosti nic, tvoje logika nic, pochopení textu nic. Vděčnost za rady noc. Ale urážet, to jo... Jestli jsi tak šikovnej, jak chytrej, tak radši pilu vůbec nekupuj
Ty entito...
Jednoruční benzínová pila #3
*Vděčnost za rady nic
4kg jednoručka... S poměrem 1:25 a vibracema V3Sky, pochybnou lištou a pochybným řetězem *ee*

jednoručka od ECHO je aktuálně nejmenší-nejlehčí a přitom jedna z nejkvalitnějších kousků... ve vesnici používají pracovníci obce -tj. fakticky jako profi. Řetězy jsou značkové, stroje ECHO již pár let odzkoušené.

Osobně mám el.pilu ECHO2400 už 4 roky - jen občas vyměním řetěz a nechám nabrousit (mám 4) a jednou jsem měnil lištu kvůli skřípnutí stromem.

Soused nechtěl kupovat "noname" echo, tak si koupil úplně totožnou narexku, jen to je dražší o pár set.

asd1

Bobane sež vožralej? Vždyť Echo nepomlouvá ale naopak ho uvádí jako jednoho z kandidátů *smich*

A ty kecy že jednoručka je nesmysl - vlez si někdy do stromu a prořezávej nebo i kácej. Nebo stavíš hliníkový lešení kolem každý jabloně? O velkých stromech 20m+ ani nemluvim. I v úvazku potřebuješ jednu tuku volnou. Zkus si dvouručku, jednoručku a pak něco vykládej..

A ta Dolmarka 33 nová za litr rozhodně nebyla, těžko můžeš srovnávat cenu nový a jetý pily. Dnes spousta hobíků přechází na el. a aku pily a benzín nikdo nechce, navíc X let stará loterie - za víc by to nikdo nevzal.

asd1
V obou příspěvcích píšu, že jsem koupil zánovní Dolmar PS33 za 1000 Kč. Ještě jednou opakuju- V OBOU PŘÍSPĚVCÍCH. A ty píšeš něco o nový pile. To je přesně to co píšu nepochopení psanyho textu.
A jestli má jednoručka 4 kg, tak to jako jednorucka postrádá smysl.
To už je lepší 4kg Dolmar PS 33 a podobný, dost řezů s její hmotností 4kg jde udělat taky jednou rukou, pokud nejsi slabej. Ale jinak:
Nemusíš stavět u každý jabloně lešení. Stačí postavit jednou. Stačí ho jenom přesunout k dalšímu stromku, ALU lešení je lehký . stejně tak si přestavět žebřík, takže nevím proč děláš demagogii. Aluminiovy lešení se hodí vždycky kolem baráku. Nebo se dá prachy půjčit z půjčovny, od kámoše.
Prostě ta pila Fieldmann je kravína. Přesně jak psal jeden z rádců nejde jenom o motor, o kvalitu startování atd...není výjimka měnit u laciných pil několikrát startovací kladku s pružinou, zatímco kvalita vydrží třeba celou životnost pily.
asd1
Je úplně jedno, zda Dolmarka je stará nebo nová pač vůči čínský pile Dolmarka vydrží věky. Sice je horší palivo, ale zase jsou kvalitnější mazací oleje do paliva a další aditiva.
O práci na žebříku vím svoje-roky jsem žebříkoval skoro denně a když už ,tak s lehkou jednoruckou
lll
hodnocení

Ach bobane, vždyť my dva se nehádáme ani neurážíme, my si nerozumíme!
Vždyť já taky pokukuju po lehký jednoručce!
A vůbec nechci koupit krám jenom na vztekání.
A každou radu zkušenějších pečlivě čtu a přemýšlím o ní!
Teďka používám bateriovou makitu duc254 a ta má s baterkou a olejem asi 3,3kg a těžká mi nepřipadá.
Proto taky koukám na echo 2511 a stihlku 151, který budou mít vystrojený a naplněný podobnou váhu.
No a s touhle Fieldmann hračkou si v mysli pohrávám, udávají suchou hmotnost skříně 3,2kg, takže asi vystrojená a plná ke 4 mít bude, to je fakt. A sílu bude mít asi jak ta Makita, tam se sílou nemám problém.
A tu ps33 za 1000 ti závidím, to bych koupil hned.
Smír?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]