Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ventilátor do skleníku

Od: samurraj® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, vzhledem k tomu, že mám polykarbonátový skleník (6x3m) na otevřeném prostoru bez stínu, dochází k jeho velkému přehřívání, mnohdy i na 50°C. Rostliny samozřejmě reagují tím, že se jim kroutí listy a málo plodí.

Koupil jsem stínící barvu Amarit, která je super a skleník se díky ní ochladí, ale pořád ne dostatečně. Ve skleníku mám jedno okno, horní na automat a dvě okna naproti sobě neustále otevřená, ale stejnak se teplota pořád dostává dost vysoko, když jsou vedra. Tak mě napadlo dát do skleníku ventilátor, který by byl otočný a krásně by celý skleník provzdušňoval. Ovšem chci věntilátor na solární pohon a tady je problém. Všechny tyto ventilátory jsou prostě malinké a já se bojím, že budou málo provzdušňovat.

Tak mě napadlo, jestli by bylo možné koupit klasický ventilátor do 230V např. tento: peddy.cz/...

a prostě nechat to předělat na solární pohon. Tzn. koupit solární panel. Teď jde o tom, zda-li je to vůbec proveditelné a jaký panel bych k tomuto účelu potřeboval. Proto bych byl rád, kdyby se vyjádřil někdo, kdo dělá do elektiky nebo je v těchto věcech znalý. Děkuji moc za pomoc a přeji hezký den.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

2x

Místo barvy používám na sklenících stínící tkaninu. na každém boku skleníku natáhnu vodící drát a na něm je navlečena tkanina. Funguje to tak roky a dle počasí se to dá roztáhnout. Něco jako gardentex.cz/...

hodnocení

Stínící tkanina mě nenapadla dát na skleník. Je otázkou, zda ta tkanina příliš nezabraňuje prostupu slunečního svitu, aby tam zas nebyl přílišný stín :) ale třeba to může fungovat. Dobrý tip.

hodnocení

2x

Solarny ventilator na objednavku u elektrikara = nedoplatite sa. Na uvod radim overit, aky motor na ventilator, ak synchronny, tak musite mat kvalitny striedac so sinus vystupom = drahe, vy potrebujete komutatorovy motor ako vo vysavaci, ten bezi aj na jednosmerne napatie, otazka je, ako budu znasat uhliky jednosmerne napatie. Tie vysavacove motory bezia uz od 20V, ked maju dobre loziska. Cize skuste si zohnat stary vysavac, vrazit to do nejakej rury a napojit na panel. Druha vec je, kolko taky motor vydrzi v trvalej prevadzke ... Este vas moze prekvapit pekny poziar, ked sa motor zasekne a panel tam bude tlacit 10A.

hodnocení

Děkuji za vysvětlení, takhle si to představuji.*palec*

hodnocení

0x

Já si umím představit a vyrobit hodně věcí, ale tohle je i pro mne moc.

Líbí se mi tvoje věta: prostě nechat předělat ventilátor na solární pohon.

Já vidím dvě cesty: buď budeš "transformovat" napětí z fotovoltaiky na 230V střídavého napětí a pak s tím napájet ventilátor.

Nebo stávající motor ventilátoru nahradíš stejnosměrným elektromotorem na napětí, které bude přicházet ze solárních panelů.

Ale nejsem si jistý, co způsobí ventilátor. Ono to bude podobné jako když si pustíš ventilátor v domě s nahřátými zdmi od sluníčka. Pocitově tam bude chladněji díky proudícímu vzduchu, ale podle teploměru se teplota nezmění.

Ten skleník by asi bylo vhodnější nějakým způsobem zastínit před poledním svitem.

hluon

K tomu zastinění stačí libovolně průhledná síťovina přehodit přes fóliák ... Anebo tam může rozprašovat ještě před rozedněním sluníčka mlhu s hnojivem, možností je spousty...

hodnocení

Skleník zastíněný mám tím Amaritem. Víc s tím neudělám. Teď jsem našel v Kauflandu toto, což by mohlo být dostatečné a nemusela by se řešit žádná "transformace napětí.:)

kaufland.cz/...

hluon

20W - To je tak do auta, případně do karavanu :) V tom foliáku ani nepoznáš

Šmankote, kolik kubíků v tom foliáku máte, představoval jsem si tak 400 Wp panel Ventilátor minimálně 200 W ...

hodnocení

Skleník je 3x6x2m (šxdxv). JJ vím, že to z Kauflandu nebude žádný zázrak, ale nic lepšího na solár jsem nenašel.

hluon
hodnocení

0x

Použiješ DC motorek místo AC motorku... Měl by mít nominální napětí stejný jako tvůj solární panel, a cca podobný výkon versus příkon, aby se to točilo správně...

Otázka je, kolik peněz, času, znalostí a lidské energie chceš věnovat takové zábavě? Hodně experimentů, hodně materiálu, no nebude to levný, levnější bude si koupit normální stojí nový větrák a spínat ho ručně, když máš tolik času

hodnocení

Já tolik času nemám, nechal bych si to u nějakého elektrikáře zhotovit, ale právě zde se ptám na to, jestli to vůbec je proveditelné a samozřejmě, aby to nebylo z finančního hlediska kontraproduktivní.

hluon

U elektrikáře, no tak to pobavilo :) Zapomeň na Finanční efektivitu, pokud si to neuděláš sám

hodnocení

Nevím, co je k tomu za pobavení...?

hodnocení

0x
Nad tímto už jsem také přemýšlel, ale zatím nám funguje automatické otevírání dveří (= děda :-D).
Na skleníku máme směrem k jihu zelenou textilii, která je nahoře připevněna ke hřebeni, dole se namotává na střesní lať podle potřeby. Zjara je většinou namotaná, v horkém létě ji rozvinu. Logickým řešením by byl výkonnější 12 V DC ventilátor a k němu odpovídající solární panel se stabilizátorem. Na to žádného odborníka nepotřebujete. Automaticky to bude při slunečním xvitu foukat. Prodává ze to i jako sada. Na ventilátor vyříznout dole otvor, aby tlačil vzduch do sklenïku. Nebo naopak mít dole žaluzie a ventilátor u stropu by vyháněl teplý vzduch ven. Také je možné a asi nejvíce účinné udělat automatické otevírání hlavních dveří, nebo dodělaných dvířek u země.

riva
hodnocení

0x

Pro uklidnění přikládám za poslední týden jak se teploty ve sklenících pohybují u nás (snímač je ve výšce cca 1m, u země je chladněji). A to je stíníme (když nezapomeneme), mají nad vchody automaticky otevírané okna a otevíráme jeden vstup.

Ventilátor do skleníku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]