Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvas (zákvas)

Od: paul13 odpovědí: 9 změna:

Zdravím. Je možné do kvasu ze švestek přidávat jablka? Máme málo švestek (bude cca 30-40 litrů) a chtěli by jsme ho doplnit jablky, kterých máme hodně (padanky, i zdravé). V pálenici chtějí minimální množsví 100 litrů. Díky za radu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, jablka bych nedával, ale špendlíky apod klidně.

hodnocení

0x

Do mače se musí dát ovoce příbuzné.

Já sypu k trnkám špendlíky a má to super chuť. Kvas trnek může čekat klidně do jara na vypálení. Chuť je výborná a jemná.

Pokud máte jen cca. 30 litrů mače, tak to dejte někomu v okolí, kdo má víc... a ten vám dá ty 3-4 litry slivovice za cenu pálení.

hodnocení

0x

Klidně můžeš vše zamíchat. Pokud použiješ "běžné" jablko, ne nějakou výrazně voňavou odrůdu, rozdíl běžný konzument ani nepozná. Švestka i v tomhle množství vše přebije. Možná nebudeš mít úplně špičkovou kořalku, ale to, že tam nejsou jen trnky, pozná jen opravdu zkušený degustátor.

hodnocení

0x

Samozřejmě že je možné to tam přidat, každé ovoce je možné zkvasit. Ovšem do jaké míry to bude k pití, to nechávám na ctěné úvaze dotyčného. Řeknu to asi takhle - děda pálil každoročně, minimálně 300 litrů. Kdybych mu naházel do kvasu jablka, asi by o mě přerazil čagan, jakkoliv to byl člověk vyrovnaný a velmi milý. Ale slivovice od něj byla vždy pověstná a byla jeho ctí.

hodnocení

Odpověď pto jmlc:

Bohužel nikdo zokolí nemá zájem. Tady švestkový a slivovicový kraj není, skoro nikdo nemá větší počet švestek (stromů)

no když mám trochu toho a trochu onoho, klidně to jde vypálit naráz - ale kvasit by to mělo každé zvlášť - překvasí a "zakonzervuje se tím" na nějakou dobu - pokud bude všechno řádně prokvašeno, v den pálení bych slil a dal vypálit. ALE je to tak trochu chemie.

Já zase nemám čas a skladovací možnosti - tak mi bylo líto snad 200kg třešní, které prostě spadly na zem.

jirka*
hodnocení

0x
Ještě je možné švestky dokoupit a doplnit tak kvas na potřebné množství. Dají se sehnat tak za 12 Kč/kg.

jj, nebo v některých lokalitách na remízkách a krajích silnic "zdarma"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]