Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kanadská borůvka na balkon

Od: pb® odpovědí: 10 změna:

Jakou odrůdu kanadské borůvky byste doporučili na balkon?

Chtěla bych spíše pozdní či polopozdní odrůdu, na zahradě mám již Patriot, Toro a Goldraube. Kolega mi vynachválil North country, ale to je zas prcek a to úplně nechci, spíš tak odrůdu okolo 1,2m. Stanoviště bude plné slunce, nadmořská výška 250, Praha, takže velký mráz moc nehrozí, ale zase bude v kontejneru.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím!

Pro balkónové pěstování kanadských borůvek s preferencí na pozdní či polopozdní odrůdu a výškou kolem 1,2 metru doporučuji tyto odrůdy:

Bluecrop - Polopozdní odrůda, dorůstá do výšky kolem 1,2-1,5 metru. Je velmi oblíbená pro svou spolehlivou úrodu a velké, chutné plody.

Chandler - Pozdní odrůda, dorůstá do výšky asi 1,2-1,5 metru. Má velké plody a dlouhé období sklizně.

Bluegold - Polopozdní odrůda, dorůstá do výšky kolem 1,2 metru. Je známá svou vysokou výnosností a dobrým růstem v nádobách.

Všechny tyto odrůdy dobře snášejí plné slunce a jsou vhodné pro pěstování v kontejnerech na balkóně. Ujistěte se, že jim poskytnete dostatečnou zálivku a kvalitní kyselý substrát.

Hodně štěstí s pěstováním kanadských borůvek na balkóně!

vili
hodnocení

0x
Asi to slyšet nechcete, ale mám na zahradě 7 druhů v rašelinovém bazénku, z nichž nejnižší je u mě Duke a Northland.
Zkoušel jsem také pěstování v kádi, ale prostě to nedávají. Proto jsem víceméně na pěstování v nádobách rezignoval. Obecně vám asi doporučili North country, protože spolu s North Sky nebo Jelly Bean a někdy i s Northland jsou obvykle kvůli nižšímu vzrůstu nabízené prodejci do nádob. Protože Northland by z nich měl být nejvyšší a jediný z nich mám, ani ten mi v kádi nešel a proto ho nemohu paušálně doporučit.
Co se ale týče pěstování v nádobách, tak třeba Spomyšl nebo Zázvorka nabízejí jako vhodné na balkon i další a zřejmě novější menší odrůdy, například Putte. Zkušenosti ale nemám. Možná nějakou podle vašich představ najdete, možná najdete alespoň nějakou, která sice neodpovídá dobou zrání, ale aspoň bude mít nějaké plody. Ovšem za mě bych spíše hledal místo na zahradě a zkusil něco běžnějšího spolehlivého tam.
pb®
hodnocení

Na zahradě nelze. Balkón bude mít po rekonstrukci 6x7,5m, chci vytvořit jedlý balkón. Když nemůžu pěstovat, krom malého záhumenku, na zahradě, budu pěstovat na balkóně. V nádobách lze pěstovat ledacos, jen vytvořit vhodné podmínky. Už teď tam mám bobkový list, ačokču, růžičkovou kapustu, rukolu, mátu, loni i rajčata a okurky. Počítám s opravdu velkými truhlíky.

vili
Je to na vašem uvážení. Možná budete mít štěstí.
Jen podotýkám, že rajčata, bobkový list, mátu a podobně, považuji z hlediska pěstování v nádobách nebo v obyčejných pytlích za skoro plevel, na rozdíl od vysoce náročných borůvek. Ovšem, přinejhorším přijdete jen o pár stovek za sazenice, a v takovém případě si příští rok na volné místo můžete vysadit třeba jahody.
re4zon
Odrudu neporadim, ale boruvku jsem pred x lety pri uprave zahrady musel dat pryc, prekazela. Sla do 60l (?) maltovniku a uz tam zustala. Dari se ji tam zatim lip nez v zemi, letos narostla jak silena. Je fakt, ze ji kazdorocne hnojim a jako zeminu dostala raselinu s kompostem.
pb®
hodnocení

vili, borůvka přece není vysoce náročná. Nevymrzá ani mráz květům nevadí. Netrpí na plísně, nic ji nežere. Stačí ji zasadit do rašeliny a jednou ročně přisypat kůru, na jaře před květem a na podzim pohnojit. Pravidelně začátkem jara zmlazovat vystříhnutím dřevnatých výhonků, když je vedro, 2x týdně zalít.

vili
Pokud je to tak jednoduché, pak nechápu smysl dotazu. Prostě si vyberte tu nejlepší ze současné nabídky pro vaše potřeby podle popisu a zasaďte, a nemůže se stát žádný problém.

liska5
hodnocení

0x

Já měla na balkóně keřové muchovníky - Amelanchier. Nenáročný, dekorativní, dá se tvarovat a plodí spolehlivě. Pak mi na ně přišli kosi... Jen plodí brzo, před před borůvkama, ba před jahodama.

hodnocení

0x

My měli na balkóně nějakou zakrslou odrůdu. V létě věčně spálenou od slunce, museli jsme stínit. Na zimu jsme převáželi na zahradu a dávali celý bal do země, ale celé to bylo od ničeho k ničemu. Teď jsou stabilně na zahradě a prospívají vcelku dobře. Umístění v lodžii orientované na západ (slunce cca 11:00-večer), 280 m n m, jižně od Prahy.

hodnocení

0x

Dobrý den, na balkon bych doporučil odrůdu kanadské borůvky Patriot nebo Bluecrop. Obě jsou kompaktní, dobře rostou v nádobách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]