Ahoj, co říkáte na tohle? Prý dávají na kovovou část záruku 25 let a prý to má větší životnost než běžný "železo" Nástroje z bronzu mají nesrovnatelně delší životnost než nástroje vyrobené ze železa. prirodnizahradytrejbal.co/... doplněno 29.07.24 00:10:danesi-shop.cz/...
Nevěřím, bronz nemá tvrdost, odolnost oceli. Jen placebo. Bronzové nářadí se používá tam, kde je nebezpečí vybuchu plynu, pohonné hmoty, těkavých látek ... Kladiva, klíny, klíče - nezpůsobí jiskření denios.cz/...
Tý jó, teď jste mi připomněl- měli jsme dlouhá léta velké zahradnictví (teď už je menší), maminka před třiceti lety koupila rýč - byl tehdy dražší než ostatní. Byla jsem malá a nesměla jsem s ním rýt (jen tak tahat rýč pro zábavu, byly mi čtyři). Do dnes ten rýč doma máme, neustále se celé roky používal, stále je funkční. Máme tedy na zahradě i pár rýčů klasických -kovovych i od Fiskars. Maminka dodnes nedá na ten původní "dražší" rýč dopustit. Neohýbá se a je lehký. Já tedy nevidím oproti Fiskars rozdíl pro práci. Hlína se nelepí ani na jeden a jsou lehké. Ale nepamatuji si,jakoi měl původně barvu a ani nevím z čeho je. Pamatuju si jen, že byl takový "jako když ho ponoříte do oleje", takový jakoby nerez s chameleonovými odlesky. Teď už myslím,že ty odlesky nehází. A celé roky byl venku. Ale jak říkám, máme doma i několik starých, kovových rýčů - ty jsou rezavé a některé se porozpadly. Buď tak,jak se dává násada nebo i ze spodní strany.
naopak ty duhové odlesky jsou od povrchového pokovování, někdo znalý by to odborně pojmenoval, my jsme tomu říkali, že to je "eloxované", ale nevím, jestli je to správně
Zkušenosti nemám, protože nevěřím každému blábolu a nic podobného bych nekoupil ani omylem. Ale na tomhle odkazu jsem se docela pobavil. Dokážete říct jaký vliv na úrodu bude mít, jestli okopu rajčata bronzovou, nebo železnou motykou?
Za tu cenu by to byla hodnotná dekorace. Ale když zajdete do bazaru nebo vetešnictví, veškeré kvalitní nářadí tam za pár šestek najdete. Vastní zkušenost. Na zahradu jsme s přítelem kupovali pouze v bazarech.
Drahá picovina vhodná tak do vylohy. Už jen "masivni" a "1,5kg" říká že to je na praci stejně kvalitní zboží jako ryc za dve kila z blata.. Bronz se používal v době bronzové, dnes už se objevila ocel, a Fiskars jí na rýč dokonce kalí, takže to bláto není (ale začali vyrábět v Polsku i v Číně, tak aktualni kvalita je s otazníkem), člověk aby do krámu chodil s tvrdomerem...
Podstatná vlastnost krumpáče je jeho hmotnost. Čím těžší, tím lepší. Lehkým krumpáčem si sice neukopnete nohu, ale jámu s ním také nevykopete. Bronz má sice řadu nenahraditelných vlastností, ale na takovéhle nářadí se rozhodně nehodí.
Jestli se k tomu nesmyslu dostanete na dosah, zkuste vzít magnet a přiložit ho na nářadí. Jsem si téměř jistý, že na 90 % zjistíte, že to má k bronzu dost daleko.
Samozrejme, ze naradi z bronzu vydrzi vic, nez by vydrzelo naradi ze zeleza. Take proto se ale naradi nedela ze zeleza, ale z oceli.
Umim si predstavi, ze pri pouziti ve vybusnem prostredi muze nejiskrivost bronzu najit uplatneni. Tedy pri typickem zahradkarskem pouziti...treba, kdyz se to prezene s hnojenim...
Dovedu si představit netěsný plynovod nebo nádrž propanu a strach že křísnutím o křemen při rytí vyletí do vzduchu... Takže rýč vhodný pro hasiče a plynaře
To, že nástroje z bronzu mají delší životnost než nástroje z běžného železa, muže pravda. Bronz je slitina, která je odolná vůči korozi a opotřebení, což zajišťuje delší životnost. Ale tohle vypadá jenom jako drahá "hračka"
Bronz je odolnější proti opotřebení díky své tvrdosti a schopnosti vytvářet ochrannou vrstvu oxidu na povrchu, která brání dalšímu poškození. Navíc snižuje opotřebení při pohybu kovových částí.
Tak jsem se dlouho nenasmál. Všechno je to pravda, akorát jsou ty parametry interpretované mimo kontext. K čemu je mi ochranná vrstva, když ji každým zanořením rýče setřu? No a srovnávat odolnost proti opotřebení ocelového a bronzového rýče samozřejmě můžete. Ovšem celový vydrží podstatně déle. Rýč není ložisko.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.