Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení rostliny

Od: liska5 odpovědí: 11 změna:

Dostala jsem semínka, vypadala jako malá rajčatová. Dárce si není jist, taky je dostal jako květiny. I ta čerstvě vyklíčená rostlinka vypadala jako klíčící rajče, ale vyvinula se z toho velká rostlina a pro mne velká neznámá. Tuším, že kdyby rostla ve větším květináči, tak vyroste přes metr. Až teď se objevily květy, jeden po druhém na den dva vykvetou, pak odpadne ta světlefialová suknička srostlých okvětních lístků a v zeleném pěticípém polosrostlém kalichu, který se zase zavře, se začne tvořit kulička se semeny. Za 3 dny po odkvětu má možná 5 mm v průměru. Nevíte, co to je? Není to něco jedlého? Bude to trvalka?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, mohla by to být mochyně. Je jich více druhů (jedlé i jen okrasné). Zdravím!
google.com/...
doplněno 23.07.24 16:36: cs.m.wikipedia.org/...
doplněno 23.07.24 16:50: liska5 - nemáte zač. Bez obrázku a jen z popisu jsem to trefil skoro přesně (první odkaz) a po vložení obrázku následovala jistota (druhý odkaz). To, co Vám doma roste jedlé není (vlastně naopak).
liska5
hodnocení

Jo, jste dobrej! Dal jste to i bez fotky. U nás by se neměla rozšířit, nesnáší zimu, už jen chladno..Vědomě ji šířit nebudu.

hodnocení

0x

Bez fotky těžko...

Ale existuje skvělá aplikace PlantNet.

liska5
hodnocení

Nafoceno. Jak na ni nesvítí slunko, zavře květ.

Určení rostliny

Lilík mochyňovitý

liska5
hodnocení

Díky. Zajímavé! Lilkovitá určitě. Mochyně mne napadla, měli jsme ji na zahrádce skoro jako plevel, ale ty listy vypadaly jinak, taky květy nebyly takové. A nerostly tak vzorně vztyčeně, ale rozlézaly se.. Lilík slyším poprvé.

ben®
bimbam - souhlas (viz můj odkaz).
liska5 - na odkaz se musí kliknout a on odhalí své tajemství.
liska5
hodnocení

Bene, když jsem to včera určovala, tak obrázky mochyně jsem si vyjela, jen lilík mi unikl. Hledala jsem fialový květ a všude jen ty oranžové lampionky nebo ty koktejlové plody..

ben®
liska5 - no, hlavně to snad moc nešířit. Je to jedovaté a možná i invazivní/nepůvodní druh. Jinak tu jedlou mochyni jsem pěstoval, plody jsou sladké (ale samé semínko).

liska5
hodnocení

Díky všem, už jsem chytřejší...

liska5
hodnocení

Koukám, že to je lilkovitě jedovatá jednoletka choulostivá na nízké teploty s repelentními účinky a v Brazílii i Africe je to invazivné plevel v kukuřici, byť jinde je pěstována jako okrasná květina. Co jsem poznala, je její vysoká klíčivost. Vysela jsem deset semen a měla z nich nejmíň 25 rostlinek. Ta semínka jsou jakoby slepená z několika miniaturních*zmateny*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]