Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Padlí na vinné révě

Od: daphi® odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, možná jsem to přehlédl a nevšiml jsem si toho, ale cca po 10dnech se mi na hroznech vinné révy objevilo padlí. Je ještě nějaká možnost postřiku, aby hrozny ještě dorostly a dozrály ke konzumaci. Jedná se o jeden keř na zahradě, který letos poprvé plodí.
Děkuji za rady

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

3x

Záleží jak moc je rozvinuté. Jinak proti padlí na révě se dělá preventivně několikrát během vegetace . Používám KUMULUS WG proti padlí 2x15g. Lepší bylo Dithane, ale již je zakázané. Takže příště začít ihned po odkvětu do fáze vyzrávání hroznů. Obzvláště v teplých a vlhkých fází během léta.

hodnocení

Aha, to jsem vůbec netušil. Tenhle keřík mám zasazený druhým rokem a vůbec jsem netušil, že bude letos plodit, kor, když celý keřík na jaře pomrzl a před mrazem neměl ani jeden náznak hroznu. Každopádně děkuji za radu a příští rok to napravím a dám na vaši radu.
jiofa

Letos to dopadlo špatně, tak snad příští rok. Nezapoměňte v předjaří udělat správný řez. U révy to je to nejdůležitější.

jiofa

Takové hrozno vypěstujete spolehlivě, pokud se budete věnovat s veškerou péči. Foto není letošní.

Padlí na vinné révě
jiofa

Nezapoměňte si nyní vylomit zálistky u prvních listu kde budete dělat jarní řez. Označeno světle zeleně a červeně. Vylomit.

Padlí na vinné révě #2
hodnocení

Moc děkuji za radu, to už jsem neměl odvahu se zeptat na zastřihnutí. Keřík je dost košatý a pravidelný, jen si vyhnal 2 výhony, které jsou už přes 2 metry dlouhé, ale na nich hrozný nejsou, tak jsem nevěděl, jak moc je zkrátit.
jiofa

Jen se ptejte. Nejlépe v zimě proti sněhu vyfotit a dejte snímek. Jsou zde rádci, kteří poradí co s tím na jaře.

tm
Já mám teda revu na okrasu (500 m), ale jak se střihem teď v létě, případně hnojit nějakým draslikatym hnojivem? Výhony to udělá za rok klidně 2 m, ale přes zimu skoro celé pomrznou. Někdo mi loni říkal, že to mám v létě zakratit, aby to vyzralo...
hodnocení

Já právě přemýšlím, jestli ty dlouhé výhony už teď nějak zastřihnout, aby se keřík moc nevysiloval a raději dal sílu do hroznů.
Rovnou se zeptám, je nějaké pravidlo, kolik maxialně hroznů by mělo na keři být?
mate59

Na jedné hlavě révy nechat asi 3,5 kg hroznů.Vylámat zálistky,prosvětlit a zakrátit ve vedení na výšku 2 m.

hodnocení

Děkuji. Asi to bude blbá otázka, ale tohle je moje první víno, jelikož zahradu jsem si pořídil před dvěma lety, ale jak poznám 3,5kg hroznů? Já jsem tajně doufal, že to kdyžtak bude má kusy. Těch tam je cca 8-10. Bylo mi řečeno, že plodit bude až příští rok, ale letošní jarní mrazy révu trochu zmátl, protože na poprvé byly jen listy a po mrazech se objevili i hrozny.
Jinak to zastřihnu podle vaší rady.
tm

Netušíte někdo, jak je to s tím hnojením? Četl jsem, že dávat od července draslíkatá hnojiva pro vyzrání pletiv. Obdobně též pnoucím vistáriím.

panm
hodnocení

2x

Zdravím, doporučuji - vinarskydum.cz/...

hodnocení

Děkuji za radu, určitě vyzkouším.

mate59
hodnocení

0x

Je zasazený opravdu druhým rokem?První panenskou úrodu mívá až 3. rokem.Deset strapců je hodně na tak mladou rostlinu,musí si vytvořit silný kmínek,aby se nevysilila.Jestli je starší,množství je ok.

hodnocení

Nevím, jak byla stará rostlina, když jsem jí koupil, ale přivezli mi jí vinaři před 2 lety, když byli pro nové sazenice a zahradu mám necelé 3 roky, takže těžko říct.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]