Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škůdci na kapustě a zelí

Od: jirka* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den.

Koncem jara jsem vysadil pár kousků koupené sadby peking.zelí a růžičkové kapusty.Od samého počátku na ní působí nějací škůdci,kteří vytrvale vykusují listy takže rostliny nejsou schopny vyrůst.Použil jsem již kdeco,abych je zastavil.Nejdříve jsem dostal radu,že to jsou dřepčíci a stříkal jsem Karate Zool.Nicméně jsem tam nikdy žádného brouka nespatřil.Měl jsem podezření na ptáky - kos či vrabec a tak jsem vyrobil kostru a tunel z bílé textilie.Ne nepomáhá to.Má prosím někdo podobné zkušenosti a poradí mně.Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Nevím, jak u vás, ale nám letos vše ožírají slimáci.

jiofa
hodnocení

0x

Jedna z více možností. Může to být i můra zelná. Přes den se housenky ukrývají. Popis:

Motýli 1. generace můry zelné létají v květnu a červnu, 2. generace od července do září. Jsou aktivní večer a v noci. Na spodní stranu nejstarších listů kladou skupiny vajíček po 10 až 200 kusech.

Housenky zpočátku žijí ve skupinách a až později se rozlézají. Přes den se zdržují v horní vrstvě půdy nebo pod zbytky rostlin. V noci vylézají k žíru. Zpočátku vykusují vnější listy. Po dosažení délky 1 cm se začínají zavrtávat do růžic květáku a do hlávek zelí, kapusty. Dokáží zlikvidovat listy až na jejich kostru. Kuklí se v půdě a tam přezimují.

hodnocení

0x

na slimáky nám pomáhá jedině sypat granule - ale je to drahá varianta a kdo ví, jaké jedy pak jdou do hlíny - zeleniny :(

jestli to je ale od broučků a larev, zkuste pravidelně stříkat mýdlovou vodou - tekuté mýdlo pár kapek na litr...

@jmlc
Je třeba kupovat granule s účinnou látkou FOSFORECNAN ŽELEZITÝ.
NEKUPOVAT granule s účinnou látkou METALDEHYD, DOSTAVA SE I DO zeleniny. Je tam silné podezření na poškození reprodukčních orgánů.
Kupuj tohle, Brouku Pytlíku
Ferramol proti plžům,
prostredky-proti-skudcum./...

@bobane děkuji za info, prověřím zásoby :D

pb®
hodnocení

0x
Taky mám na kapustě a rukole dřepčíky, svádím s nimi lítý boj. Kapustu jsem stříkala i Mospilanem, moc to nepomohlo. Co docela pomáhá je lov dřepčíků. Dvakrát denně rostlinky obejdu a toho mizerného brouka posbírám a rozdrtím v prstech. Člověk musí být rychlý a opatrný ta potvora malá umí rychle odskočit a na hlíně ji už nenajdete.
Na devíti rostlinách růžičkové kapusty denně posbírám už jen asi dva dřepčíky a takové množství škůdců nemá potenciál rostlinu poškodit, srdíčka kapust už nejsou vyžraná.
Na místě dřepčíků dám svítivou látku jako je reflexní výstražná vesta v autě . Na ni se slečnou všichni. Vestu rychle hodím do velkýho sáčku na odpadky ,barvu hadici a ty zmrdy utopim.
Pak by měly fungovat LEPOVE NAVNADY,co taky přilákají šmejdy výraznou barvou
pb®

Děkuju, určitě vyzkouším.

honzinek

Na dřepčíky mi nejvíc fungovali 2 nechemické věci zároveň. Plodinu mít stále zakrytou netkanou textílií a pod ní mít umístěné žluté lepové desky. Bohužel je třeba vyřešit, jak to mít přikryté, aby se tkanina nelepila na desky... Ale pokud je výskyt masivní, tak je bohužel lepší náchylné plodiny prostě nepěstovat.

Někdy je to k vzteku a k breku. Kamarád, 5 km vedle, měl krásný kadeřávek. Já když ho vysadil poprvé, tak jsem měl na něm 3 druhy škůdců a ještě nějaké padlí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]