Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Na jarní cibulce a pažitce se mi objevili malí černí broučci, viz foto. Začne to jako drobné tečky na spodní části natě, postupně se rozlézají. Nedaří se mi na internetu najít, co by to mohlo být (chřestovníček i dřepčík vypadají jinak) a hlavně, jak ho zničit. Postřik na mšice nefunguje. Ostříhání natě a sprcha také ne, po čase se vrátí. Zatím je likviduji mechanicky. Za roky pěstování ve stejných podmínkách se mi tento škůdce objevil poprvé. Velikost "velkého" exempláře je cca 3mm. Na sousední rostliny nepřelézá, drží se na cibulovinách.
Některá z mšic. Možná maková či jiná z větších druhů. Postřk musí zabrat. Za mne to nic jiného není.
Děkuji, možná máte pravdu. Nevěděla jsem, že by mohly být až takhle velké a mít taková tykadla. Napadení ale vypadá podobně, jako na obrázcích z netu, když si vyhledám mšici makovou. Jen furt nechápu tu cibuli a pažitku, když se všude píše, že tyto rostliny mšice přirozeně odpuzují. Zkusím tedy znovu ostříhat a postřik.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.