Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze jíst naklíčené brambory?

Od: michaelav® odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, občas jsem jedla vařené a oloupané brambory které byly naklíčené nebo staré a scvrkle. Mohla jsem si tím nějak uškodit? Četla jsem že tyto brambory obsahují látku Solanin, která je jedovatá. Žádné zdravotní problémy jsem nikdy neměla. Děkuji za odpověď

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Klíčky olámete, očka vydloubnete, brambory oloupete, uvaříte a konzumujete. Vodu z brambor vylejete. Nic se neděje. Kmín přidáte pro zlepšení chuti starých brambor. To, že kmín neutralizuje solanin je z kategorie bájí a pověstí.

Do starých brambor při vaření přidávám čerstvý libeček pro vylepšení chuti a vůně.

ben®
inzinyrka - já přidávám trochu karí, které chuť nezmění a bílé brambory dostanou žlutou barvu.

@ben já do brkaše trochu kurkumy a muškátu, toho jen špetku.

Od kámošky z Austrálie jsem dostala tip - když děláte kaši, ještě před přidáním másla, mléka, smetany a co tak tam kdo dává - do pošťouchaných brambor vyklepnout syrové vejce a rozšlehat v bramborách metlami. Nevěřila jsem tomu, ale jednou jsem u maminky dělala brkaši a ona tam měla kelímek smetany, ale když jsem ho otevřela, musela jsem to vylít. Tak jsem holt zkusila to vejce. Hebká, sametová kaše i bez mlíka a bez másla, jina lze samozřejmě přidat cokoli.

Nesrazí se to a neudělá to žádné cucky.

hodnocení

4x
Klíčky se ulomí, brambory uvaří. Pokud z toho máte špatný pocit, vařte brambory s kmínem. Ten solanin neutralizuje.

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, pokud to bylo jen občas a můžete psát na klávesnici, tak jste bez následků. Zdravím!
P.S. Většinou lidé ty klíčky před vařením ulomí a brambory potom po uvaření snědí.

hodnocení

1x

"Mohla jsem si tím nějak uškodit?"

Pokud nebudete konzumovat ty klíčky (případně slupky), tak nemohla.

Netuším, jestli to pamatujete, ale v dobách (naštěstí) dávno minulých se vždycky na podzim kupovaly brambory "na uskladnění" v 50 kg pytlích (často rovnou z valníku). Kupovali jsme obvykle 3 pytle a ty brambory musely vydržet celou zimu. Sklep jsme měli slušný, nicméně se někdy stalo, že rozvětvené klíčky měly před jarem až 1/2 metru a dokonce na nich občas začínaly růst nové hlízy *ee*. Po olámání klíčků a oloupání jsme brambory běžně jedli. Tehdy z toho nikdo nedělal vědu. Žádné následky to nenechalo.

doplněno 24.06.24 09:37:

I dnes kupujeme brambory po pytlích, i když jen 20 kg. Sklep máme mizerný, takže se klíčky objevují docela brzo. Nikdy by mě ale nenapadlo naklíčené brambory vyhazovat.

doplněno 24.06.24 09:58:

...tak jsem si něco o otravě naklíčenými bramborami přečetl na Internetu *ee*...

Ani jsem netušil, kolik nebetzpečného jedu už skoro 3/4 století téměř denně polykám! Podle těch článků jsem v podstatě už mnohonásobně mrtvý. Mělo by to být bráno jako nebezpečné šíření poplašných zpráv. *bum*

nov

Také si to pamatuji a obírání brambor bylo pro nás děti jak za trest. Bylo v nich plno stínek nebo svinek a já se jich štítila. *smich*

Jaképak doby dávno minulé? Nejenže bývávalo, mám to tak i teď. Už několik let na podzim obstará snacha u soukromníka několik pytlů brambor. Pro svou rodinu, pro své rodiče a jeden pytel pro mě. Letos byla teplá zima, brambory začaly klíčit dříve, tak jsem navařila a zmrazila bramborové knedlíky, častěji jsem si dělala "chudý" bramborový salát. Pár posledních brambor s klíčemi skoro toho půl metru jsem bez obav konzumovala tak před 14 dny.

km
hodnocení

0x

Nemohla. Nesmí být zelené. A klíčky nejíst.

hodnocení

0x

Chcete-li mít naprostou jistotu, pak klíčky vylámejte, brambory oškrábejte a několikrát překrojte. Zalijte vodou a nechejte asi 2 hodiny odstát. Vodu před vařením vyměňte. Do varu kmín, klidně rovnou lžičku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]