Nejste přihlášen/a.
Chtěla jsem,jak se všude radí začít zaštípovat přísady,ale ony už některé, mají plody v těch zálistech(neboi,jak se to jmenuje).No přeci to neodstraním.A co se stane,pokud to se soucitu nechám růst.
Chyba je, že to necáte zajít tak daleko, že jsou na zálistcích už plody. Mají se zaštipovat, když jsou co nejmenší. Ony ty úplně mrňavé jdou blbě, takže já tj zaštipuju, když mají tak 2-3cm. Někdy se stane, že na nějaký zapomenu, ale ulomím ho klidně i když má třeba 20cm (že by měl už plody, to se mi nestalo).
Jde o to, že rostlina nemá sílu na to uživit vše, takže když to tam ze soucitu necháte, tak budete mít pěknou kytku, ale žádný rajčata (malé, nedozrají a pod.).
Promiňte mou neznalost,co to je výhon,jako ta rostlina od kořene nahoru? ...mám v jednom 4 a jinak jsou samostatné 1 v 1
ttt mysli vyhony to, co jste mela vystipnout. Nebojte se toho, ja kdyz jsem vcas nevystipala, tak jse se taky zbavovala dlouhych vyhonku. Ty musi pryc, jinak by zeslabovaly rostlinu a rajcata by nebyla tak pekna.
Listů dole je přehršle,pokud z hlavní lodyhy vypučí něco,co má náznak květu,má se vyštínout :-o ,tak z čeho ty rajčata vyrostou?
Nevím,ale keříčkové jsou na tržišti úplně malé rostliny,moje byly při koupi velké a se rozrostly a spodní listy mají skoro 30 cm - viz na fotce dle výšky kořenáče
Táta byl velký pěstitel, ale k ničemu nás nepustil. Takže, když já jsem poprvé měla ve velkém květináči rajské a on mě hnal vyštípat oddenky, bránila jsem se, že tak přijdu o úrodu. Mávnul rukou a řekl, že na to přijdu sama. V koutě balkonu jsem měla křok s "rybízem", který byl maličký, zelený a nedozrál. A to jen proto, že mi bylo líto uštípnout oddenek, jen proto, že kvetl a rodil. Buď chcete chutná červená rajčata nebo nějké podivné zelné kuličky, ne nepodobné rybízu.
Vylamování zálistků není nic složitého, ale chce to pravidelně, jakmile se v páždí větévky objeví stonek s lístkem, tak vyštípnout. Doporučuje se pěstovat na jeden výhon, sem tam něco přehlédnu a pak mám třeba dva. Když je to až nahoře a jsou už velké, tak to nechám. Jestli nevylamujete vůbec, musíte mít z toho hrozný prales. Nemáte nekoho známého, kdo má zahrádku, tř. soused, ať vám někdo názorně ukáže, co vylamovat. Není to složité, opravdu. Tak at se vám to podaří.
Možná pěstovat keříková, ta se nevyštipují, nebo schery rajčátka, třřeba ty hruštičky, žluté nebo červené a také se nevylamují. Těmi "přísadami" myslíte sazenice?
Dovolím si malé upřesnění: ...v paždí listu se objeví maličký výhonek /budoucí větévka/. Už to malé centimetrové se dá vyštípnout nehtem. A jak rajče roste, tak vyvazovat. Na sev. Moravě říkají přísada sazenicím.
Ano,přísada je sazenice,správně liska5...prales jsem koupila tak ho mám,spousta = listů vespod,a nahoře jen ty "zálistky" mají plody,budu mít kytky,fakt nevím,proč bych to jediné,co kvete měla trhat,je mi to líto
Nejspíš máte keříčkové rajče, to se nezaštipuje. Ty zálistky /fazochy/ se odstraňují u tyčkových.
Na počtu výhonů nebo listů tolik nezáleží, můžete redukovat malé plody, pokud jich je moc a které by už nestihly do podzimu dozrát. Listy rostlinu živí, je naivní si myslet že zároveň rostlině berou sílu, maximálně tak více vody z půdy. Pokud máte rajčata venku, držte je u země, Dobře dozrávají díky akumulovamému teplu, vyzařovanému v noci. Na plíseň to nemá vliv, každá rostlina je přes noc mokrá od rosy... Vyberte si z toho co chcete. Největší úlet, co dělám, je zakrývání čevenajících rajčat před sluncem, aby se "neuvařila". Fakt nemají potřebu se opalovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.