Jak se smířit s tím, že v mateřství už nemohu pečovat o zahradu
Od:erodpovědí:6změna:
Ahoj, je mi smutno jak chátrá zahrada mých rodičů. Je to moje srdcovka. Jedná se lředevším o sekání trávy a pálení klestí a listí. Zahrada má dba hektary a je velká, ale nám tak velká ani nepřijde - využíváme ji plně. Jenže táta už ji nezvládá efektivně posekat a udržovat. Máma je upl ě mimo, bkrdel nevidí, udržuje si jen to svoje. Navíc oba jsou bordeláři. To by nevadilo, posekala bych já, ale poslední dobou je problém - mám 2 leté dítě, neposedné batole a od narození se prpstě toto změnilo, nemůžu přes týden několik bodin v klidu makat na zahradě a pak si oddychnout, batole mě nenechá. Navíc neumím s technikou a mám strašnou smůlu na to, že čeho se dotknu, to dřív nebo později rozbiju a pak je mi to strašně líto a připadám si neschopná. Zničila jsem nože, pojezs u sekačky... všechno. Neřídím, a tak si netroufnu na sekací traktůrek. Kdybych ho rozbila, to bych nepřežila. Už jsem si říkala,.že si tam koupím svůj, blastní, a když si ho rozbiju, bude to jedno. To by bylo asi nejlepší řešení, protože sekat traktůrkem je nejrychlejší, nejefektivnější a stihla bych to snad i s dětmi. Jenže koupit si druhý...no našetřila bych na něj možná tak za dva, tři roky. A mít tam dva? No, ale.vážně to zvažuju. Táta už toho tolik neposeká. Na svuj se mě bojí pustit a já se mu nedivím, je to drahá záležitost. Je mi fakt líto, že s mateřstvím nemám absolutně čas na tyhle.práce. nemohu ani natřít lavičku - to by dopadlo! Něco dělám, ale ráno, po nocích a nebo tedy s dětmi, ale.to jsem ve.stresu. babička hlídá, ale.moc to neumí, má toho za chvíli dost a chce abych to nedělala (že je to zbytečný). Pro ni jo, no. Yle pro mě ne, jenže nemohu ji vrážet batole pořád. Manžel udělá hodně práce, ale taky je to málo. Vykope dídy co jsou potřeba, uřeže, ale je strašně demotivační po něm neustále něco chtít... loni ho měsíc brněla ruka ze strunovky když prosekával cestu k jezírku. Dělal to asi dva dny. Letos jsme propásli sekání a je to jako kdyby to vubec nedělal Všechno je v pohodě a dá se to, ale to sekání je prostě peklo. Stačí květen onemocnět, a všude jsou dvoumetrové kopřivy. Tátu už zmáhá i sekání na trakturku, kde dřív říkal,že pohoda, že jen sedí. Tuhle situaci se zahradou už jsem jednou zažila. V horším. Bylo mi 10, zahradu měl dědeček, co už nesekal vubec nic, kopřivy všude, a protože sekací traktůrky u nás ještě neexistovaly, muj táta to párkrát za léto objel takovou obří hruzostrašnou bubnovou sekačkou. Tráva a kopřivy se válely všude, ale bylo posekáno. Pak před cca 10 lety měl táta plno elánu, trakturky už byly dostupné, a poprvé v životě to tu bylo krásné, jako park. No a ted co mám děti, už to začíná zase pustnout. Problém je, že muj táta byl technický typ, naši kupovali na zahradu všechno, tu bubnovku, táta řezal, sekal, pálil,stavěl... muj manžel není vubec technický typ. Dovede to udělat, ale nemá tu potřebu. Projede ni co nu řeknu, ale snažší a rychkejší vše je, když si to udělám sama. Jinak naši ještě v duchodu nejsou a jsou dost zamestnáni hlidanim neteře. A nebydlí tam, je to letní byt. Já tu zahradu chci, a chci ji tak hezkou jako byla před těmi 10 lety, když jsem ještě neměla děti a nevím co pro to udělat. No vím, makat víc. Ale kdy. Až mi dítě povyroste z těch 2 let, bude to o něco lepší? Ted bud já nebo manžel nebo někdo muí hlídat, a nejde udělat nic pořádného. Mě štve že ani neposekáme. Přitom bychom si mohli třeba i vymyslet bazén, nebo vířivku..s těma dětma si to neumím představit. A další věc kde na to lidi berou, my na to nemáme. I na b lby nákup potřebujeme hlídání, aby to bylo v klidu. :/ No nejvíc mě štve ta tráva. Každý rok se to musí dělat,m opakovaně,m a když jednou neuděláme, zaroste.to jako bychom to nedělali nikdy. Je to demotivační. Vhápu už že muj dědeček tu kosu pak už do ruky ani nebral.
A chci a chci a chci, Fuj to bylo dlouhý. Máte dvě možnosti, najmout si zahradníka do věku dítěte kdy nebude potřebovat neustálou péči. Nebo dát dítě do babyboxu, teda jestli tam vleze.
To jsou 4 fotbalová hřiště. To budete celý život sekat? To je jenom tráva? Já už bych tam měla sad, pole, rychlerostoucí dřeviny na prodej dřeva a k tomu svou malou upravenou užitkovou část. Nějak to rozdělit nejde? Třeba část prodat. Nebo půlku pronajmout na deset let na chov koz a ovcí. Teď akutně bych si prostě někoho najala a nechala posekat.Něco to bude stát, ale když uděláte seno, to se dá snad prodat.
Když není schopen sednout do traktůrku ani váš mladý manžel a v sedě to posekat, tak si na to někoho najměte a službu zaplaťte. Když už teda ani rodiče před důchodem to nezvládaji.
Okrasná zahrada je zábava, kterou podle popisu vnímáte jako práci, pro kterou nemáte čas, lidi, schopnosti ani peníze, takže se stává otravnou přítěží. Nutit se do zábavy je totální volovina. Na druhou stranu je fakt, že dvouleté dítě je nejpracnější. Poměr rychlosti k blbosti v tomto věku kulminuje. Bude se ale rychle zlepšovat, takže když ho to bude bavit, tak od pěti už bude jezdit se sekačkou. Jestli nejste nějak hendikepovaná, tak se s ní naučte jezdit sama. Myslím, že pro údržbu takového lánu to je nezbytná podmínka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.