Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zmenšení třešně

Od: bozenaprochazk odpovědí: 9 změna:
Jak a kdy zmenšit výšku a šířku vzrostlě třešně
Zmenšení třešně
Zmenšení třešně #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

3x
Po sklizni, shodit ji jedno az dve patra a tak pokracovat kazdy rok.
asd1

Spíš při sklizni, rovnou si to očešeš na zemi.

Dole to ostrý véčko na dva kmeny - blbě zapěstovaný, tohle má snahu rozlomit se. Lepší je tupý úhel, jeden kmen a větev aspoň 45° do strany

prochazkovaboz
Není co sklidit ani na zemi, všechno zmrzlo.

petrm
hodnocení

2x

Dobrý den,
obecně se doporučuje nekrátit větve v průměru širší než 5 cm.

Což asi uděláte.

Osobně bych si ji ze strany kam má padat naříznul tak 1 cm aby se mi nestrhla kůra až dolů, a pak z druhé strany (naproti) uřezal. Ihned po uřezání to namažte balzámem, nebo včelařským voskem, jinak vám bude vysychat a dostane se do ní časem infekce.

Příští rok ten balzám slepte protože se pod ním bude hromadit vlhkost a bude vyhnívat, dřevo pod ním už bude suché a namořte to třeba karbolineem.
Třešeň to v pohodě snese a bude mít ten pahýl immuní plísním, vlhku a škůdcům.

Po čase opět namořit (asi jako zahradní nábytek)
Počítejte taky s tím, že se vám příští ok hodně vyvrbí. Takže zalamovat "měkké" větvičky".

Mám takto ošetřených mnoho stromů, prosperují a hlavně a nevyhnívají.
Je to asi jediná ochrana před tím, aby strom nevyhnil. Větší průměr než 5 cm už se nezatáhne a navíc se strom bude pořád snažit dosáhnout plné výšky.

Na jaře doporučuji olamovat čersvé výrustky větví. Je to pro strom mnohem snesitelnější, než řezat velký průměr větví.

prochazkovaboz
Letos třešně zmrzly. Úroda nula.tak jsem myslela orezat teď. Kromě h dvou hlavních terminálů potřebuji orezat větve kolem dokola, zmenšit obvod protože stini sklenik. Myslíte že to můžu udělat najednou?. Děkuji za odpověď. B. Procházková
asd1
Jo můžeš teď a všechno naráz. Větší rány dobrý zatrit, osvědčil se mi Sanatex.

frantik
hodnocení

2x

Střešňa je nezmar jak vrba, přežije skoro fšecko aji vełké zásah. Nebujte se.

fjfj
Tak s tím nemůžu souhlasit. Ano,stare třešně vydrží všechno, ale rezem se jim jenom uškodí! Hlavně během vegetace hrozí klejotok.

fjdj
hodnocení

0x
Pokud není nutné, tak nijak nezasahovat! Třešně nemají rády žádný rez, natož pokud se dělají takové zásahy. Pokud je potřeba kvůli elektrickému vedení ji zakratit, je vpodstate jedno, kdy to uděláte. Nejlepší čas by byl ale březen. Třešeň ale budu stejně špatně reagovat a budete z ní mít skarede koště.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]