Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zasetí trávníku bez prokypření, jíl

Od: rad odpovědí: 8 změna:

Zdravím, mám půdu - pomíchaná ornice s jílem. Většinou ale jíl. Nevíte jaké osivo je nejvhodnější? Je opravdu nutné po srovnání bagrem půdu nějak orat nebo kypřit? Nepotřebuji to dokonalé, stačí jak se to chytne. Někdo říká, že s jílem se stejně moc nedá dělat a tráva tam vyroste tak jako tak. Někdo zas to, že bez následné úpravy se tráva vůbec nechytne. Nevadilo by mi, že bych pak dosypával nějaké mapy, ale zas nechci vyloženě vyhodit peníze za osivo. Viděl jsem třeba jak kopali elektřinu, pak tam jen nasypali trávu a normálně to vyrostlo.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Udusaný jíl po stavbě. Myslím že to dopadne takto. Tráva sice nějak vzejde, ale po každém dešti budou vznikat louže. Kde bude voda stát často a déle, tak tráva odumře. Dosévání těchto míst je zbytečné. Po roce to vzdáte, zoráte a uděláte znovu. Hřišťovou směs ano. Snáší větší zátěž sešlapáváním, to ovšem neznamená, že se seje do "betonu".

doplněno 14.06.24 10:05:

@mettaxa, ale jo, třeba vám to vyjde. Známému jsem po roce přeorával trávník, po té co mu vyschla laguna. Té trávy tam už moc nebylo. A to tam ani nebyl moc jíl, jen uhamtané po stavbě.

Tráva vzešla hezky a ne nějak, na udusaném jílu. Louže když prší vydatně se sice někde jdělají, ale vsákne se to za hodinu , 2 nebo 3 a tráva je v pořádku. Záleží jak moc pršelo. Nicméně vydatné deště nebo přívalové tolik nejsou, takže je to v pohodě.

petrm
hodnocení

1x

Dej tam co uznáš za vhodné. Ale doporučuji mnohem víc, než doporučují na obale. Ať je to zrno opravdu pořádně vidět, nebo tam budeš mít pár drnů a budeš dosypávat. Rýt to nemusíš. Já počkal na deštivější počasí. Rozsypal jsem to na zem a pak v gumákách zašlapal. Pokud máš děti, dej jim gumáky a udělají to za tebe. Roste to jako blázen. Tráva je plev, nemusíš to hnojit ani prorávat, ona zakoření. Jinak pak doporučuji mulčovat, nesbírat ať tam aspoň nějaké živiny zůstanou.

hodnocení

0x
Máme to úplně stejně a řešili jsme to 2 měsíce dozadu. Vybrali jsme travní osivo parkové z OBI. Zkusili jsme jak se to chytne, chtěli jsme trávu aby děti mohli chodit bos. Máme novostavbu a někde to bylo i uježděné a tráva po stavbě nebyla nikde. Normálně jsme to rozhodili rukama a ani jsem to neuhrabával, neválcoval a zaléval jsem to jak jsem si vzpomněl a vyrostla fakt pěkná tráva na 80% pozemku a dokonce i v tom uježděném. Takže na podzim jen dosejeme a hotovo.
Vůbec bych se s tím nemordoval. I k mému překvapeni se to chytlo. Nečekal jsem to. Pozemek 750 metrů.
rad
Takže jen na hrubo srovnané bagrem? Samozřejmě do hladka. Žádný rotavator, nic?
Přesně tak. Bagr dělal terénní úpravy, pak to hodil do roviny bez hrbolků atd. a na to jsme rozhodili semeno. Hodně jsem přemýšlel, že bych to udělal zoral, zasel, uválcoval atd, ale řekl jsem si, že to na první pokus zkusím prostě jenom rozhodit. Prvních 14 dní nic a pak se to najednou začalo rozjíždět a někde tráva roste pomaleji a trvá jí to, ale leze.

pavlik
hodnocení

0x

Tak jak se ptáte, tak mi z toho vychází, že jste asi smířen s tím, že nebudete mít pažit jak ze žurnálu? Máme hodně jílovitou a hnusnou půdu a samotná tráva tam dost trpí, ale jakmile se rozrostl do trávy Jetel plazivý, tak je trávník mnohem hezčí a zdravější v létě i v zimě. Jenže toto je pro někoho naprosto neakceptovatelný stav, mít v trávě něco jinýho, než trávu. Jestli chcete pěkný a homogenní pažit, tak vyměňte půdu.

liska5
hodnocení

0x

Hřištní směs. Ta je z travin, co snesou udusaný podklad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]