Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slimáci a ovesné vločky

Od: poze odpovědí: 7 změna:

Někde jsem četla, že slimákům škodí ovesné vločky. Že je sice sežerou, ale nejsou schopní je strávit a uhynou. Máte to někdo vyzkoušené? Funguje to?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nádherná odpověď*smich*

cs-cz.facebook.com/...

Líbí se mi jak se tahle zaručená informace šíří po internetu. Takže rád bych vám všem poradil jinou a lepší: Každej večer dejte kolem záhonku gumový medvídky. Slimáci sice po nich nechcípnou, ale když to takto budete praktikovat několik dní, získají na tom závislost. Takže celá metoda spočívá v tom, že pak přestanete a oni budou tak zoufale hledat dalšího medvídka, že přitom úplně zapomenou žrát a chcípnou.

Ta rada byla i v telce. Moźná to nějak funguje za sucha, ale to zase skoro nejsou slimáci, že.. :)

hodnocení

1x

Když nahoře do vyhledávacího pole napíšete slovo "slimáci" najde vám to jen ve zdejší poradně 278 diskusí o slimácích.

Jinak slimáci nemají rádi suché povrchy, takže se radí nasypat třeba písek, piliny (štěpku), skořápky ... ale jakmile zaprší, přelezou i toto. Mezi osvědčené pasti pak patří ta pivní ... zasadit uříznutou petku do záhonu tak 1-2 cm nad okraj a nalít pivo, slimáci se utopí. Nejvíc si lidi ale pochvalují chemii - Ferramol.

Já mám letos v plánu vyzkoušet měďený drát. Tu pásku, co se prodává (draze) se mi nechce kupovat a navíc ji údajně slimák taky překoná a nejsem milionář, abych dával dvojitou. Ale protože se mi doma válí pár starých motorků, tak rozmotám cívku a budu mít dlouhý tenký měděný drát a zkusím udělat přímo ohradník, ten snad nepřekonají.

kdosi

Tak to nezapomeň odizolovat, jinak se slimáci na tu měď nedostanou a nebude jim vadit.

Taky jsem viděl návod, že dva drátky kus nad sebe a mezi ně napětí - jakmile přez ně poleze slimák, tak je spojí a dostane kopanec. Vhodně nadimenzovat, aby připečení slimáci nevyhazovali pojistky.

poze
hodnocení

To se nepřipojuje na 220V, ale na baterku, třeba na autobaterii a to ještě se žárovkou pro případ skratu.

Dokonce to ani tu baterku nepotřebuje. Slimáčí sliz obsahuje vodu a soli a po kontaktu s mědí začne měď oxidovat (ztrácet elektrony) a vytvářet ionty mědi. Zatímco sliz naopak redukuje (přijímá volné elektrony z mědi) a při tomto přenosu eletronů se vytváří náboj, který slimáka odradí. Nesmí to ale být tenký proužek, protože ten slimák "překročí". Navíc slimáci nemají jako lidé hemoglobin (obsahující železo) ale hemocyanin (obsahující měď) a ten se váže na kyslík, čili by se dalo říci, že se slimák může při kontaktu s mědí i dusit ... tak či onak slimák se mědi raději vyhne. Mimochodem zrovna u té mědi déšť naopak pomáhá - zvláště pokud je víc kyselý (když je sucho - pomáhají ty suché a ostré posypy viz první příspěvek). Kyselina sírová ve srážkách s mědí vytváří síran měďnatý (tzv modrá skalice), která hubí mechy a lišejníky ale potřebují ji hlavně obiloviny, cibuloviny, saláty, mrkev... prostě hnojivo :)

hodnocení

0x

Posýpete okolo rastlín, slimáky sa nažerú a pokapu. Vyskúšané, overené, a funguje aj na medvedíkov.

lacnepostreky.sk/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]