Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu, jak postupovat s nápravou rozkleslých tújí. Koupili jsme dům, kde jsou vzrostlé túje, ale asi o ně moc nebylo pečováno? Po dešti se výrazně ohýbají, což chápu, protože je na špici čerstvá masa a úzký kmeny tuto masu neudrží, zvlášťe když se nasáknou vodou. Četl jsem tady prořezat a seříznout, ale moc z toho nejsem moudrý. Prořezat jakým způsobem, jaké kmeny volit k odstranění a řezat až u země? Sestřih horní části tak, že se nechá část zeleného, nebo klidně zakrátit až pod tuto "živou" část. Svázat případně jakým způsobem nejlépe? Předem děkuji moc za rady, pokud by měl někdo k dispozici třeba odkaz na nějaké video na YT nebo fotky, obrázky, jak by se mělo posouvat, budu rád. Řekne mi to více než psaný text, ale i ten je vítaný.
Vykácet, zlikvidovat. Tyhle tůje nemají perspektivu. Postupně si vytvořit novou a prosvětlenější okrasnou zahradu dle vašich či odborných doporučení a představ.
Dobrý den, byť za Vás nemají perspektivu, tak bych jim přeci jen rád dal šanci. Nekupovali jsme dům se záměrem, že tam budeme vše kácet, naopak jsme byli rádi, že jsme se dostali k nemovitosti, kde je již něco vzrostlého. Ale i tak díky za radu.
jiofa
Vzrostlého snad, ale pěkného a nikoliv poškozeného, zničeného a s prominutím ošklivého z čeho žádnou parádu již neuděláte.
Díky za radu. Doporučení jak hodně zkrátit? Co jsem vyrozuměl z jiných diskuzí bude lepší asi zkrátit do živého, tedy ubrat cca polovinu nebo 2/3 z živé / zelené horní části a svázat k sobě. Příští rok případně opakovat. Nechci hned vše kácet a likvidovat, jak někteří doporučovali / radili. Nějaké doporučení již dávala v podobném příspěvku @idanova, ještě tam radila vyřezat některé větve?, ale to bych řešil asi jako druhý krok, protože je otázka jaké větve volit.
@maly zavolat oborníky i na další věci jako elektroinstalace, krovy-tesaře, pokrývače , dlaždice,okenáře. Instalatér, klempíř, truhlář. Dokud je čas. V horku v červenci někoho bez násilí do baráku nedotahnete ... Barák to není kojná
km
To mě těší. Díky za zpětnou vazbu.
Vypadá to dobře. Za 2 roky to nebude ani poznat. Pak pokud budete zkracovat pravidelně jen o kousek, to bude vypadat dobře i hned po zakrácení. Hlavně pozor na sníh, proti němu je to právě dobré svázat tím drátem, časem ani nebude vidět, protože ho větývky schovají. A sníh je dobré shodit, když je ho už na keřích kupa.
Ať se daří.
mate59
Udělali jste to hezky. Jen nenechat přerůst a udržovat výšku.
@boban No vidíte, odborníci ani nebyli potřeba (krom rad zde) a já jsem se přiučil, vyzkoušel si něco nového a můžu se starat dále. Odborníky zavolám na věci na které si netroufnu, ale v dnešní době je člověk schopen spousty informaci, rad a postupů dohledat, takže služby odborníků můžu nechat jiným... @km Díky za další rady, budu pozorovat, jak se to chová a hlavně se tomu už budu moct věnovat, takže věřím, že už se to do podobného stavu, v jakém to bylo, nedostane...
U některých keřů se vyplatí po 20 -30 letech výsadbu omladit. Více krásy udělá mladší rostlina, kterou si tam nově vyberete. To znamená vzdát se starých rostlin a začít znovu. Keře sice zvládají radikální řez, ale některých se to netýká, nemůžete jehličnan zaříznout v půlce a nechat silný uříznutý kmen, protože starší rostlina těžko obrůstá a stejně by pak už nevypadala hezky. Takže se takový řez dá udělat jen třeba u tavolníku někdy u tisu. Ale starší rostlina ani velký řez nemusí zvládnout. Některé se po řezu třeba i později rozlomí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.