Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl ztráty tlaku mezi potrubím

Od: josef* odpovědí: 5 změna:
Může mi prosim někdo poradit o kolik % tlaku asi získám pokud koupím vodní potrubí 32 mm (1col) anebo 25mm(3/4)? Připravuji hlavní zrasu potrubí okolo domu pro závlahy. Jedna z větví má délku 60m. V polovině trasy jsem již zakopal 10 m potrubí 3/4(25mm). Nevím o kolik barů tlaku tímto asi přijdu. Neudělal jsem chybu? Mám obavy aby pak postřikovače obdržely min. 2 bary pro správný chod. Koupili by jste 1 col potrubí anebo je dostatečné 3/4 col potrubí? U zdroje mám tlak 4 bary. Po cestě budou asi 4 zadešťovače ( odstřikovače). Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Počítat to nebudu, ale citem 60 m je dost hodně a tak bych dal 1" hadici

riva
hodnocení

0x

Nikdo neví, jaký je průtok těmi postřikovači, takže bez průtoku se ani nedá určit tlaková ztráta potrubí. Napojte na to hotové přívod vody, vyzkoušejte to a třeba to ani nebudete muset měnit. Když kopat, tak bych zakopal 32 mm, ale když už je polovina hotová.

2024
hodnocení

0x

Z u vedených parametrů to spočítat nelze a to ani velmi přibližně.

ppp
hodnocení

0x

Na konci budou 4 bary stejně jako na začátku, ale jen při nulovém průtoku :)

Na začátku taky nemáte tlak 4 bary ale třeba jen 0,1 Když úplně otevřete kohout

Neboli, bez průtoku a výkonu čerpadla nebo bez pokusu se to nedozvíte.

Takže, taky radím kupujte 32. Že máte někde uprostřed jenom 25, no tak to nepatrně sníží ale o kolik je levnější? To asi nestojí za řeč, na přívod dejte určitě 32.

Pokud to jsou třeba jenom kapkové zavlažovače nebo nějaké malé, celkově malý průtok, tak by stačilo i 25 a rozdíl byste nepoznal, Naopak pokud budou požadovaný někde vysoké průtoky, tak poznáte rozdíl docela výrazně

Já to měřím tak, že spočítám průtok do kalibrovaný ho kbelíku za jak dlouho se naplní jednou hadicí a pak druhou hadicí, A to se jedná jen čistě o volný výtok, nikoliv že potřebujete přesně definovaný tlak na konci. To už docela potřebujete mít možnost přiškrcení u každého postřikovače, a možnost hýbat s výkonem čerpadla frekvenčním měničem... ten umí snížit příkon čerpadla a 50% (Jednofázový).

josff
hodnocení

Děkuji za vaši profesionální odpověď. Na přívodní větvi délky 60 m budu mít 5 zadešťovačů od Gardeny ( plocha cca 600m2) s výkonem postřiku u každého 11x15m . Volím tedy dle vaší rady 32 mm v rámci této hlavní větve. Ať se vám daří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]