Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,po tchánovi jsem měla na zahradě poblíž plotu přes 50 let staré 4 smrky. 3 jsem musela nechat zlikvidovat kvůli tomu, že sousedce prý stínily přenosný bazén. Jeden na druhé straně stříbrný jsem si nechala. No opět má sousedka problém, že jim spadne na zahradu ve větru, stěžuje si i na šišky atd. Je pravda, že někdy se bojím i já , co kdyby se to fakt stal.Poraďte kdy se může strom pokácet a kdo mi dá přesnější instrukce. Ty první 3 mi porazili chlapi, co měli inzerát na sloupech, to už ale nechci zažít. Díky za radu. Hana
"...3 jsem musela nechat zlikvidovat..."
A to přikázal kdo?
Skutečnost, že Váš zdravý smrk stíní sousedčin bazén asi bude sotva závažný důvod k jeho poražení.
Vloni koncem létal jsem požádal o povolení pokácet letitou "vrbu křehkou". Musel jsem na příslušný odbor životního prostředí předložit fotodokumentaci o havarijním stavu stromu a prokázat, že případným pádem ohrožuje nejen mou chatu, ale že padající větve přímo ohrožují chodce na cestě pod stromem. Stav přišla zkontrolovat komise. Povolení jsem pak za 500 Kč dostal. Strom musel být poražen v období vegetačního klidu, mezi listopadem a březnem. Zároveň jsem dostal příkaz vysadit strom nový.
Mimochodem - co tam bylo dřív? Smrk, nebo bazén? Pokud sousedce vadí stín, měla si bazén umístit jinam.
lalala - "...pojišťovna by mohla argumentovat že jsi o hav. stavu věděl a nekonal..."
Nemohla. Měl jsem v ruce úřední lejstro, že jsem to hlásil a úřad mi to nedovolil.
Porazit jsem to mohl hned. Ukázalo se dokonce, že je strom v mnohem horším stavu, než se zdál na pohled. Ale nechtěl jsem provokovat jednoho "starostlivého" souseda a riskovat případný spor. To mi za ušetřených 500 nestálo.
Vysadit nový strom není problém a udělal bych to asi i bez příkazu. Původní byl součástí živého plotu a teď je tam po něm mezera.
Ty jsi prokázal havarijní stav a nenechali to sundat okamžitě? Docela odvážný úředníci.. Je fakt že osobní zodpovědnsot nemaj anovej barák by ti neplatili.. Naopak pojišťovna by mohla argumentovat že jsi o hav. stavu věděl a nekonal... S havarijním stavem jsi to mohl sundat hned a kácení z hav. důvdu oznámit do 15 dnů... A měl bys to bez pětikila a sázení novýho...
50 let smrk u baráku nebezpečný je a to i naprosto zdravý, kdo tvrdí že ne tak je debil. Je jen otázka času kdy při bouřce rupne. A čím starší, tím větší a tím bude i složitější i dražší kácení, obzvlášť když ohnije a nedá se na něj bezpečně vlízt a rozebrat zvrchu..
Poušť bez stromů je zase druhý nesmysl.. Za rozumný u baráku považuju každých 10 let zasadit strom, když mu je 20 - 30 tak ho sundat a vedle už je nový vzrostlý, takže tam neni díra.
Nutno vyúřadovat na odboru životního prostředí. Musíte mít závažný důvod, jinak zdravý strom skácet nepovolí..
Pokud ohrožuje (nutno prokázat/ doložit do 15 dnů od pokácení), tak se kácí hned, jinak v období klidu tj. přes zimu.
Když to nějaký vandal nařízne tak se to sundat musí taky hned.
par. 8
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.