Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahrad. hadice zarůstá řasami-jak odstranit?

Od: liburena odpovědí: 9 změna:

Hadice přes den leží na slunci, není černá, a tak rostou řasy , které ucpávají.

Zejména po zimě se odlupují zaschlé kousky , co s tím...?

Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

w
hodnocení

6x

Nic, koupit neprůhlednou hadici..

hodnocení

5x
Vyměnit hadici. U hadic kde stěna nepropouští světlo řasy nerostou.

hodnocení

2x

Jediná možnost je mechanicky řasy odstranit / očistit.

Buď natáhneš hadici v celé délce, provlíkneš hadicí provázek a na provázek přivážeš houbu nebo molitan nebo hadr a taháš tam a zpátky, než bude hadice čistá.

Druhá možnost je zase naspání houby do hadice a pak ještě hadry za houbu (hadr vytvoří "špunt" a bude tlačit houbu před sebou). Pak připojíš takto připravenou hadici na vodovod a pomalu pustíš vodu. Jak bude narůstat tlak, tak se dá houba i hadra do pohybu a bude čistit stěny hadice zevnitř. Nevýhodaje, že houba a hadra jede vždy pouze jedním směrem a musí na konci z hadice vyletět, aby se ty nečistoty dostaly ven. Tento postup musíš provést mnohokrát, abys dosáhla vyčištění hadice.

Protlačování houby nebo hadry vzduchem není vhodné, protože se vzduchem se hadra pohybuje moc rychle a nemá snahu čistit.

Taky by šlo použít dost dlouhé ocelové pero na čištění odpadů a na konec pera přimontovat třeba nějaký kruhový kartáč.

w

Tohle je teorie a nebo vaše praxe? Přijde mi to, že v praxi to nemůže fungovat na další hadice.

Navíc, jemu Žabincem hadice nezarůstá:) Pouze se mu tvoří krustička a pak mu vadí, že to vyplave :)0

Setřené řasy se budou hromadit před houbou a hadice se jimi po pár metrech definitivně zabetonuje. Ven nedostanete ani tu houbu. Pak teprve holt koupíte novou.

w

No právě, to mi přišlo jako nerealny pokud ta hadice je delší než 3 m :) On ten tlak řadu nemá takovou sílu!

Když už, tak (rotační) tlakovou trysku, dělají se jak 1/4" tak 1/8" a ta by se mohla vejít... Ale obávám se, že to je mimo schopnosti znalostí a cenu tazatele, originální trysky stojí třeba 5000 Kč, šlo by to použít i k Wapce. No ale pořádná tlaková mašina na 290 baru už stojí 100 000 Kč.

Jinak adaptér na WAPco. A rotační trysky (kopie) a Šlauf 10 m, to by se dalo pořídit do tisícovky od Číňana, tak jestli má 20 m hadici, chce do toho investovat, tak si to umím představit propláchnout za tisícovku

Kvůli řasám uvnitř hadice nebudu kupovat novou.

S čištěním hadice svoje zkušenosti mám.

Mám hadici 15metrů, velikosti 1/2" a používám ji třeba jednou za měsíc. Takže i v hadici, ze které vyliju vodu se postupem času vytvoří černá řasa.

Hadici jsem normálně "ucpal" smotanou textilní zátkou a pak jsem za zátku pustil tlak vody. Zátka vždy kousek popojede a pak čeká až v hadici naroste tlak. Takto jsem několikrát po sobě propláchl a pročistil vnitřek hadice.

Pokud se hadra v některém místě zasekne, tak stačí počkat, až se v hadici zvýší tlak. Hadice se tlakem trošku zvětší a hadra pokračuje. Pokud se opravdu zasekne, tak jde hadici v místě hadry sešlápnout a tím hardu donutit k pohybu.

Že by se hadice řasami zabetonovala - to jsem ještě neviděl a ani si to neumím představit.

A vždycky mám možnost při zaseknutí hadry v hadici pustit tam vodu z opačného konce. Přes už vyčištěný povrch se hadra dostane ven celkem snadno.

hodnocení

0x
Na zimu ji schovávat. 1/2" klasickou zelenou hadici mám od jara do podzimu v trávě, nebo namotanou u čerpadla a nic takového jsem nikdy nepozoroval, přestože na konci mívám i poměrně úzkou trysku.
O jakou hadici (typ, průměr, barva) se jedná a jakou vodu čerpáte? Umím si představit větší ptoblémy s dešťovkou a čirou hadicí většího průřezu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]