Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak couvat se zahradním traktůrkem

Od: zahradnitrktor odpovědí: 10 změna:
Zdravím koupil jsem zahradní traktor cub cadet cc 1023 RD. Hydrostatická převodovka. Když chci do předu sešlápnu pedál do předu když do zadu sešlápnu do zadu. V manuálu jsem se dočetl nebo to aspoň tak pochopil.., že by se s traktorem nesmí couvat, jak se zapnutým sekáním a žáci lištou dole tak i s vypnutým sekáním a žáci lištou nahoře. Prý je na to nějaká poloha na Kličku (spínací skříňce). Umí mi to někdo nějaká vysvětit jak to teda dělat když sekám a potřebuji se otočít a zrovna mi to nevyjde a musím couvnout? Do teď jsem to dělal tak, že při obrácení směrem do předu jsem jen zvedl žáci lištu kudly nechal běžet a až jsem najel na řádek tak jen spustil lištu a jel. Když jsem musel couvat tak jsem snížil otáčky, žací lištu jsem dal nahoru a pákou jsem vypnul kudly a šlápl na pedál dozadu a couvl si..
Děkuji za radu jak to dělat a vysvětlení třeba proč to nedělat.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Podle mě a tohoto návodu záleží jakou máte spínací skříňku a tudíž podporu sekání dozadu. Spínačka 5a neumožňuje sekání dozadu, kdežto spínačka 5b ano. (popis spínaček je na str.7)

Že by bylo úplně zakázáno couvání jsem se v tom návodu nedočetl. Což by teda byla logická blbost, pokud sekačka má funkci couvání.

Jestli máte spínačku 5a (což podle vašeho popisu předpokládám), tak to děláte podle mě správně. "Když jsem musel couvat tak jsem snížil otáčky, žací lištu jsem dal nahoru a pákou jsem vypnul kudly a šlápl na pedál dozadu a couvl si.."viz sekce sečení tohoto návodu str.10 - Sečení: V normálním provozu /I/ (viz ovládání spínací skříňky): Před couváním žací ústrojí vypněte a nastavte nahoru.

Ale podobný stroj nemám, takže třeba bude mít někdo jiný názor.

zahradnitrktor
hodnocení

No na spínače viz foto je nějaká poloha pro couvání, ale nevím zda bych pokaždé musel klíčkem pootočit a znovu zda zvednout žací ústrojí, vypnout kudly nebo tentokrát bych tyhle ukony dělat nemusel a jen bych zvedl lištu pootočil klíčkem a couvl pak bych musel klíček dat zase do polohy úplně doprava na klasický přední chod. Nevím. Spinačku mám viz foto
Jak couvat se zahradním traktůrkem

Takže jsem si tipl, špatně máte tu "složitější" spínačku.

V návodu není nic o nutnosti zvedání lišty při změně směru jízdy.

Takže jedete/sekáte vpřed, zastavíte, přepnete klíček do polohy Reverse, zmáčnete tlačítko pro jízdu vzad, rozsvítí se kontrolka a můžete sekat dozadu i dopředu. Teoreticky tak (s klíčkem na Reverse) můžete jezdit pořád. Jen se musíte na sekání ještě víc soustředit, než obvykle, protože vás při couvání nic nezastaví a nože jedou pořád.

Ale porušujete návod viz: Používejte funkci OCR pouze tehdy, je-li to bezpodmínečně nutné a jinak pracujte v normální poloze. Funkce OCR se automaticky vypne, jakmile klíček otočíte do normální polohy nebo zastavíte motor (poloha Stop nebo zastavení motoru prostřednictvím bezpečnostního blokovacího systému).

Takže kdyby se něco stalo, tak je to na vaše triko.

zahradnitrktor
hodnocení

Ahaa takže ten reverse OCR musím nutně používat? Můžu to dělat prostě tak jak chci já ( jedu v před, nože dole, sekají) chci si couvnout zvednu lištu nože nechám běžet a couvnu. Popřípadě bych ani tu lištu někdy nezvedal když vím že tomu neublížim..) jde mi o to abych ten traktor nějak nezničil jinak bych se na nějaký přepínání klíčku vykašlal..

Já myslím, že to můžete dělat tak jak jste dělal doposud. Ta funkce OCR je pro možnost sekání i vzad. Pokud vzad sekat nepotřebujete, není důvod ji používat.

Stejně si myslím, že je ta funkce jen proto, abyste bezmyšlenkovitě nezačal couvat a byl si jistý, co děláte. Proto je potřeba otočít klíček a ještě zmáčknout potvrzující tlačítko. Jakože "Ano, opravdu vím co dělám, dám bacha na okolí, nech mě sekat i dozadu." *smich*

zahradnitrktor
hodnocení

Zřejmě máte pravdu . Můj pozemek moje pravidla. Budu couvat bez OCR.
Díky.

hodnocení

0x

Muzete prosim vlozit presne zneni toho zakazu?

Duvod v navodech k pouziti, proc se nema couvas se zaplym sekanim je obvykle bezpecnost a ochrana zaciho ustroji, kdy nevite, koho nebo co vzadu prejedete. Aby to ale bylo kvuli funkcnosti se mi jevi jako vysoce nepravdepodobne.

Mnohe sekacky maji i funkci, kdy je mozno jednorazove nebo i trvale nastavit, zda se ma zaci mechanismus pri zpetnem chodu automaticky vypnout nebo ne. Prave z duvodu, ze obcas se chce sekat i na zpatecku.

zahradnitrktor
hodnocení

Viz obr. Ten text. Asi jsem to pochopil špatně. Couvat asi můžu ale kdybych chtěl couvat se zapnutým sekáním musím dát ten klíček do té polohy ocr
Jak couvat se zahradním traktůrkem #2
Jak couvat se zahradním traktůrkem #3

Je to tedy presne, jak jsem psal.

Jde pouze o volbu rezimu, kdy se pri couvani bud zaci ustroji vypne nebo nevypne.

Nic vic, nic min.

hodnocení

0x
Technický důvod k tomu není, je to jen nějaké nařízení EU aby řidič si byl vědom že může něco způsobit při couvání.
Jeden čas jsem s podobnou sekačkou jezdil a hodně mě to štvalo a předrátovat ovladání jsem nemohl protože ten krám byl v záruce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]