Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akvarijní rostliny

Od: petr333 odpovědí: 5 změna:
Prosím o radu, mám 100 litrové akvárium a nedaří se mi udržet při životě žádné rostlinky. Po nasazení začnou žloutnout listy, až všechny opadnou . Už jsem z toho nešťastný. Syn má svoje asi 30-ti litrové akvárium a rostlinky bez problémů rostou, tak si myslím, že vodou jako takovou to není, tu máme stejnou.
Děkuju za každou radu.

Akvarijní rostliny
Akvarijní rostliny #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

0x
Nejedná se o emerzně pěstované rostliny? Dejte jim čas nebo zkuste nějakou rostlinu od syna...
Echinodorus musí nejdříve zakořenit (klidně i po celém dnu akvária) a pak začne pořádně růst.
V popředí je kryptokoryna? U té pozor při odkalování, hodně se láme a tím se poškodí, častou chybou je u ní i přílišné zasazení tj. nebát se nechat koukat kořeny...
Zkuste nějakou Vallisnerii, ta je poměrně nenáročná a dobře se chytne i emerzní.
Nebo rovnou můžete doplnit otázku.
- výška dna (mimo otázku: bílé není vhodné pro ryby, odráží světlo...)
- svícení (čas a jaké světlo)
- výměna vody (kolik a jak často)
- teplota vody
- odkalování (povrchové nebo hloubkové)
- hnojivo a jiné doplňky
- ryby (druh a počet)
- filtrace (průtok, druh a objem filtračního média)
doplněno 30.04.24 22:50: Z akvaristiky jsou rostliny emerzně pěstované, i když je mají "vystavené" ve vodě. Je potřeba jim dát čas než si zvyknout na růst pod vodou, tedy nehledět na opadávání/žloutnutí listů.
Dno se mi zdá bez detritu akvárium je tedy krátkou dobu založené, nebo hloubkově odkalujete (ničíte si kořeny a berete kytkam živiny.) Jak psal kolega, pozor na vápenec. (Vyndat bílé kamínky a udělat test v octu - nesmí šumět).
Svícení u Vás je pouze přisvětlování = Ludwiga, podobné a náročnější Vám určitě nepůjdou.
Výměna vody OK.
[Filtr podle fotek nevhodný, ale to už je takový můj názor. Průtok bude mít cca 400l/h a to je moc. Pro chovné akvárium dvojnásobek objemu pro rostlinné 1x objemu. Objem filtračního média by měl být 1% z objemu akvária tj. 100litrů = 1litrů filtrační náplně (třeba molitanu).]
Ještě k filtru, vyhnul bych se tomu přehnanému prokysličování (rostliny pro růst potřebují CO2).
Pro nějaký přehled zkuste stránky rybicky.net (atlasy,rostliny).
Máte v akváriu od každé rostliny něco a každá má jiné nároky (teplota,světlo...) = nepůjde Vám vše, ale Echinodorus, Kryptokoryna a Anubias je sázka na jistotu. Jen ten Anubias by si zasloužil nějaký kus dřeva a ne zahrnutí do kamínků.
petr333
hodnocení

Rostlinky jsem kupoval v akvaristice, některé jsem měl i od pána který měl přebytky, ale ani ty nevydržely.
Výška dna 5-10cm
Akvárko stojí bokem před oknem, okno na východ. Po setmění nepravidelně svitím, dvě zářivky.
Teplota pokojová cca 21
Hnojivo nedávám.
Vodu vyměňují cca 40%,nepravidelně cca 2 měsice.
Akvarijní rostliny #3
Akvarijní rostliny #4
Akvarijní rostliny #5

hodnocení

0x
Co to máte za dno, není to vápenec?

maru
hodnocení

0x
Taky mám 100l akvarko. I když jsem si pořídila kvalitní substrát, tento typ rostlinek mi dělal to stejne jako vám. Vždycky zezloutli nebo se jim tam udělaly díry a proste chciply. Ted mám takové podlouhlé rosltiny a ty se množí sami. Nevim cim to je, že tamty rostliny se uchytit nechtejí ‍♀
Akvarijní rostliny #6
Akvarijní rostliny #7
Akvarijní rostliny #8
kare
Žloutnutí listů u Echinodorusu (pokud je již zvyklý na růst pod vodou a dobře zakořeněný) je způsobené nedostatkem živin, hlavně železa. Takové listy je vhodné vylamovat, ochotně pak nasazuje listy nové.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]