Nejste přihlášen/a.
prosím o radu ,jak nejlépe a nejrychlejc zkompostovat již posečenou cca 30 - 40 cm dlouhou trávu . Dávám to nahromadu po jednotlivých intervalech sečení a jedná se vesměs jenom o trávu. díky za reakce. spozdravem goro.
5x
Dobrý deň,
čo sa týka trávy ja už 5 rokov a zdá sa my aj celkom úspešne kompostujem trávu. Žiadny kompostér, urychlovač a iné doplnky. Hovorí sa radšej raz vidieť ako sto krát počuť a preto prikladám aj foto. Postup:
1. Rotačnou kosačkou so zberným košom pokosená tráva
2. Sypem to na jednu hromadu popri plotu
3. Keď polievam polejem celkom výdatne aj nahromadenú trávu cca 20 L vody
4. Za 4 mesiace preložím na polovicu tj. Asi 7 metrový pás sa snažím navrstviť spodok už rozloženej trávy na vrch druhej polovičky. Zalievam
5. Na fotke je ľavá strana od jesene 2008.

3x
Používám na pokosenou trávu plastový kompostér zakoupený v Baumaxu. Kromě toho používám přípravek na urychlení kompostování. Kosím zahrádku 1x týdně o velikosti 750 m2 a kompost vybírám jednou za 2 roky po zimě před sezónou. Myslím sí, že pokud nebudete mít kompostér bude kompost nevzhledný a bude zapáchat.
3x
není nad dobrou informaci... a proto radím otevřte si : google.cz/...
je tam několik desítek tisíc odkazů na kompostování...myslím, že po přečtení prvních pěti - deseti budete docela slušně v obraze...
doplněno 28.06.09 22:07:a na google.cz/... je přímo o kompostování trávy
googlit umím, těšil jsem se na zaručený recept jak vytvořit pěkný kompost z trávy, mám podobný problém jako původní tazatel. Ničeho jsem se nedopídil. Z trávy to nejde, ovšem kde vzít ten další materiál když na zahradě není, drtič nemám, ani se nevyplatí na těch pár větviček co na podzim nebo zjara uříznu. Odpad z kuchyně přidávám. Přidávám i hlínu, na podzim přidám listí z jabloně hromadu čehrám jak se doporučuje. Zkusil jsem vápnit podle rad. Stejně nevzniká nic pěkného. No nic, práve si míchám urychlovač a jdu tu hromadu prolít a uvidím. Ten jsem ještě nezkusil. Mám načechráno, promícháno to by v tom byl čert abych nedostal tu krásnou sypkou hmotu.
nedávo jsem narazil na poměrně zajímavou věc:
Včera mi soused vykládal neuvěřitelnou věc: prej má doma sud bez dna, do kterého házi posekanou trávu. Po té to hezky přikryje deklem z linolea, aby do toho nepršelo a to je vše. Prej se tráva krásně zpracuje na tmavý kvalitní kompost, prej to má plné žížal.
Namítal jsem, že v takovém prostředí musí začít tráva nutně plesnivět. Tvrdil, že ne. Vedle sudu má normální komposťák, ale na tu trávu používá sud. Přijde mi to divný, tak se ptám: slyšeli jste někdo o tom? Používá to snad někdo?
Stejně jako kolega nahoře používám plastový 500litrový komposter a přidávám mezi vrstvy BIOKOMPOSTER. Valím tam trávu celou sezonu (cca 800m²) a jednou za rok zespodu vyberu docela solidně proleželou hmotu, občas i mraveniště. Převezu na hromadu s minulým obsahem, vzájemně proházím... a je to kvalitní kompost.
opravdu se vydáš do 500 litrů? Máme zahradu o kousek menší a už v této chvíli máme ze třetiny plný 650l komposter. Tedy tráva v něm ještě žádná není, ta zatím roste měsíc. Ale neumím si představit, že ještě s trávou se vejdeme do 650l... zatím tam házíme rostlinný odpad z kuchyně (cca 3 měsíce).
Zajímala by mě zkušenost s BIOKOMPOSTEREM a bez něj, jaký je rozdíl? (nebyl by odkaz na ten přípravek nebo je jedno jaký?)
V tom BIOKOMPOSTERU je právě ten fígl. Tráva opravdu dokáže zkompostovat za pět šest týdnů. Kupuju ho v Lídlu, tříkilová krabice stojí asi stovku a a je na pět kubíků!
a nevíte náhodou jak je to s nezávadností pro zvířata? Máme kompost (v ohrádce z prken) v oploceném prostoru pro slepice - dorotky tam chodí důkladně hrabat (a hnojit), tak nevím, jestli by to pro ně nebylo škodlivé ne-li smrtelné...
Zase je to "bio" tak nevím, nemáte někdo zkušenost nebo není tam něco napsané v návodu?
Děkuji
3x
biokompostování je záležitostí určitého typu bakterií.Ty dokáží zfermentovat rostlinný materiál v opravdu krátké době.Dříve bylo v oblibě používání kanadských žížal.Ty se tou trávou živily a to so jimi prošlo,byl hotový humus.Proto kolegovi pomáhají v sudu v kompostování desítky žížal,i když tuzemského původu.
JABRAKA
1x
Ešte niečo počas 4 mesiacov vrstvím čerstvo pokosenú trávu na už hnijúcu trávu samozrejme, že polievam. Potom prekladám. Viem s tou vodou je to ťažké a drahé ak nemáte vlastnú studňu. Ešte niečo pre fajnovejších nesmrdí to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.