Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Který šeřík na čaj?

Od: mirka* odpovědí: 11 změna:

Ahoj, dočetla jsem se,že dobrý je čaj ze šeříku obecného. Máma mě ale znejistila, že běžně se vyskytuje šeřík zahradní a ten není jedlý...Je to tak? Který šeřík tedy natrhat na čaj a sirup? Jak ho poznám? Děkuji moc

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Šeřík (rod Syringa) je botanicky něco jiného, než bez (rod Sambucus).

Léčivé účinky šeř/...

Osobně věřím více bezu černému

liska5

Před bezinkou smekni... a květy šeříku si můžeš nazdobit dezert :)

hodnocení

2x

Zrovna včera jsem četla na netu, jak jsou květy šeříku léčivé a jak je používat, nechtěla jsem tomu věřit.*zmateny*

hodnocení

1x
Dobrý den, šeřík obecný je u nás nejrozšířenější a právě z něj se dělají rosoly, sirupy, kandují se květy...Bez je v případě šeříků jen lidové označení. Takže, ve většině případů právě šeřík, který je kolem Vás, je zrovna ten jedlý. Šlechtěné druhy různých barev se už do kuchyně příliš nehodí, mohou mít více jedovatých látek. Ale není třeba se při běžné spotřebě šeříku bát,
květy jedovaté nejsou. Šeříkový džem je třeba úplná mňamka. Jo a jinak+ květy sbirejte v oknem květu, nejlépe za sluníčka. Je jedno, jestli zvolíte fialové nebo bíle květy. Klidně i mixujte. Čaj se dá připravit z čerstvého i ze sušeného.
Omlouvám se za překlepy, už mi to nejde opravit..mám na psacím palci izolepu *bzum*
liska5

Květy šeříku se zdobí dorty.

Zajímavé, čím si můžeme zpestřit jídelníček, jdu po zahrádce, tu uždíbnu bršlici a slupnu, tu okoušu kvítečka na větvičce šeříku, pak zbaštím květ i lupen řeřichy pnoucí, kterou jsem vysela do skleníčku, no a dnes poučena na ´netu, že pelargonice je léčivá, ty si ale okusovat nebudu, protože se jim v tom chladu pěkně daří. Ještě také stonek i květ smetánky lékařské, doporučuje se pozřít alespon jeden denně. Nedělám si z toho legraci, je to všechno plné vitamínů a minerálů, jenom ted po kuřeti na paprice nemám na bršlici chuť.:)

hodnocení

1x

Poprvé v životě se zrovna dnes setkávám s informacemi, že se vaří z šeříku čaj a že je šeřík využívaný jako léčivka. Více v textu zde.

hodnocení

0x

Doma jsme šeříku vždycky říkávali bez. Čaj z bezu a sirupu a limonády, ale černého, je skvělý na kašel. Nemůže se stát, že někdo používá pro dvě rozdílné rostliny slovo bez?

Ahá, tak jsem zase o něco chytřejší. Už vím, že šeřík se dá, po úpravě, jíst. Děkuji.

hodnocení

0x

Zajímavý článek jsm našla o léčivosti Pokus o opravu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]