Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kanadske cucoriedky

Od: belus odpovědí: 9 změna:

Zdravim kazdeho,poprosim o radu,doporucenie.Chcem si nasadit kanadske cucoriedky ( tie velkoplode ), aky druh je najvhodnejsi?Tie nazvy co pisu predajcovia mi nic nehovoria. Ak mate niekto skusenosti,sem s nimi.*palec* Dakujem.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vili
hodnocení

1x
Kanadské borůvky lze zhruba rozdělit na rané, střední a pozdní. Podle toho bych vybral, buď kvůli prodloužení sezony nebo kvůli načasování vzhledem k ostatnímu ovoci na zahradě. Nebo klidně i vzhledem k době, kdy jezdíte na dovolenou :).
Další věc, kterou můžete zohlednit, je chuť, velikost plodů a způsob dozrávání, tedy jestli spíš najednou kvůli jednorázovému sběru a zpracování nebo postupně na utržení pár bobulí do buchty v neděli.
Před asi 10 lety jsem koupil 7 odrůd, ranné a střední. Pěstujeme je v bazénku s kyselým substrátem, kvůli ceně jde o směs pilin, rašeliny, hrabanky a kůry z jehličnanů. Mimochodem, i tak byly náklady na substrát několikanásobně vyšší než na rostliny. Vzdálenost jednotlivých keřů 1 metr, výška od cca 80 do 120 cm.
Můžu zodpovědně prohlásit, že sice jednotlivé odrůdy od sebe podle charakteru plodů při ochutnávce přímo z keře poznám, ale smíchané v míse už nejsem schopen rozeznat. Takže veškerá moje snaha mít pouze nejlepší odrůdy byla tak trochu zbytečná. Paradoxně mi ty nejvíc oceňované odrůdy co se týče výnosu moc nejdou, a nejvíc se mi osvědčila Berkeley a z ní vyšlechtěná Heidi. Zato například Duke a Bluecrop u nás neprospívají. Takže bych prostě vzal cokoliv, co má relativně dobré hodnocení a co seženete v dobré kvalitě keřů. Na základě konkrétních podmínek pak můžete u vás horší kvalitu nahradit jinou sortou.
belus
hodnocení

Dakujem za zmysluplnu odpoved a vlastnu skusenost.

hodnocení

0x

Osazování jakékoliv odrůdy (i borůvek/čučorietek) záleží na struktuře půdy:

- struktura půdy - mokrá, suchá, písčitá, humózní, ...

- kyselá, neutrální, vápenitá ...

Umístění - severní/jižní strana, slunečná/stinná ...

Nebrání v úvahu podmínek lokality, vede následně ke špatným výběrům odrůd.

Myslím, že vše si na internetu následně dohledáte nebo poradí v prodejnách.

liska5

Když pod ně navalí dost rašeliny, bude zalévat a nebudou ve stínu, tak tohle je základ.

belus
hodnocení

" regine" asi vam usla podstata otazky ,ale aj tak dakujem. Vasu odpoved som si uz vyhladal na nete,to je pravda.

hodnocení

0x
Mně se více než kanadské borůvky osvědčily kamčatské.Větší keř, nenáročné a chuť stejná jako u kanadských jenom jsou šišaté.
liska5

Kamčatské, ty šištičky, kvetou brzo, kdy často ještě nevyletí včely /vyšší polohy/. Taky musí být více rostlin, kvůli opylení. Ještě síť proti ptákům s malými oky by si měl koupit. Někdy se keřík jen zatřese pod náletem kosů a je sklizeno! Já bych to jistila keřovým muchovníkem /Amelanchier/ . Dozrává před borůvkami, je nenáročný na půdu i péči, plodí spolehlivě a pěkně zjara kvete.

vernon
Vždycky musí být síť. Na zahradě rodičů je dvanáct stromků na ploše 7x4 metry a to celé je zasíťované v kleci 2 metry vysoké. Bez sítě by z borůvek vůbec nic nezbylo...

hodnocení

0x

Doporučuji koupit několik druhú podle doby zrání,aby plodily po celé léto,až do podzimu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]