Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, tak nějak z nudy jsme začli zahradkářit a nevíme si rady s pár věcma, tak doufám, že někdo zkušený by poradit.
1. Chápu, že hodně hmyzu a žížaly jsou naši kamarádi, ale co ohledně mravenců? Má smysl je nějak řešit?
2. Záhony máme udělané i pohnojené krav. hnojem, několikrát se měřilo pH a to máme kolem 6,5, ideální je prý neutrál/mírně zásaditá - holt žijeme u lesa. Má to cenu nějak řešit? Chtěli jsme dát vápnitý dolomit, ale to prý ne na vápnomilné rostliny, což rajčata, okurky, papriky, to je naše hlavní plodina. Ještě nutno dodat, že záhony jsou čerstvé - rostla nám tam zatím jen tráva.
3. Využíváte netkanou textílii?
4. Hnojili jsme samozřejmě uleželým hnojem, ale četl jsem něco o mineralních hnojivech, všude se na to defakto nadávalo, že to rozhodně ne. Je to opravdu tak zlé? Máme na přihnojování potom koupené hoštické organickominerální, tak jestli to nějak neuškodí.
Zatím jsem čerpal hodně z teorie (internetu), ale je mi jasné, že ta realita bude trošku jinde a moc to zbytečně řeším. Děkuji za rady - odpověďi!
1.Mravenci - mraveniště likvidovat,rozrýt,ušlapat.Budou vám nosit mšice na rostliny.
2.Sušte a drťte skořápky od vajec a sypte na záhony,výborný zdroj vápníku a zdarma.
3.textilii tak na jahody,okurky,ostatní věci okopávejte.
4.Hoštické je výborné, neuškodí.Umělé hnojiva klidně používejte bez obav,pozor jen na přehnojení.
Ať se vám daří a všecko hezky roste.
Dolmitový vápenec je pro zahrádku výborný, právě vápnomilné rostliny ho využijí a ne že ne, to nevím, kde jste to četl. Vyloženě kyselou půdu - rašelinu chce borůvka a rododendron myslím. Té textilie jsme se rádi zbavili, plevel stejně proroste a půda nedýchá, máme ted jen kousek na okrasném záhonku pod růžemi. Tak at se vám daří a vše dobře roste a pamatujte, že se říká, že největší brambory má ten nejhloupější sedlák.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.